Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1697 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

665 osób wydrukowało

Pobierz pdf

964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

farsz:

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

125 gramów

1 szczypta

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 1

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z jedną łyżeczką oleju.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym masłem obsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę - do momentu, aż się zeszkli, po czym dodaj szpinak i świeżo mielony pieprz. Wszystko razem smaż jeszcze ok. 2 min. Następnie dodaj pokruszony ser.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami zagotuj w 300 ml wody, aż powstanie sos.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 4

Krok 5

Na naleśniki nałóż farsz i zawijając brzegi do środka, zroluj ciasto. Smaż na patelni ok. 2 min. z obu stron. Podawaj z sosem serowym.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

109

Opinie o przepisie

  • Henryk Lipski

    Henryk Lipski , 04.10.2015

    Lubię naleśniki zawijane w onucę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Puńko

    Teresa Puńko , 03.10.2015

    zrobilam je wczoraj wysmienite jeszcze zapieklam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szulc

    Bogdan Szulc , 03.10.2015

    Szpinak tak. pozostałość natychmiast wyrzucić!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Koszycka-Gil

    Anna Koszycka-Gil , 03.10.2015

    Szpinakowe..pysznosci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Byrtek

    Józef Byrtek , 02.10.2015

    Marysiu kiedy zrobisz naleśniki ze szpi i se ple?Ja się piszę na te ucztę Lukullusa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Ola

    Aleksandra Ola , 02.10.2015

    Dajcie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 02.10.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Grzegorzyca

    Stefan Grzegorzyca , 02.10.2015

    Nalesnik z serem dzemem , tylko tak .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Partyka

    Barbara Partyka , 02.10.2015

    Nie jadłes moich!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara , 02.10.2015

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Be Tii

    Be Tii , 02.10.2015

    Mniam mniam :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Rymarowicz

    Marta Rymarowicz , 02.10.2015

    Beata Wiś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Męzińska

    Maria Męzińska , 02.10.2015

    Tydzień temu robiłam naleśmiki ze spinakie czosnkiem .maslo sol pieprz.bardzo dobre Zapomnialam nadmienić że posypalam serem żóltym j należy zapiec,.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Wlodzimierz Ibsch

    Dariusz Wlodzimierz Ibsch , 02.10.2015

    Kocham ten zielony smakolyk w kazdym zestawieniu....wystarcz troche wyobrazni i odrobina szalenstwa....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Barzowska

    Maria Barzowska , 02.10.2015

    Uwielbiam szpinak,więc chyba zrobię naleśniki jak wrócę z wojaży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Jakubowska

    Lidia Jakubowska , 02.10.2015

    Ja robiłam wczoraj naleśniki ze szpinakiem i fetą, pyszne. Dobre też są z białym serem i szpinakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Pyszkowski

    Henryk Pyszkowski , 02.10.2015

    Chyba troszeczkę za długo leżały w lodówce my lubimy świeże.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Stysz

    Henryk Stysz , 02.10.2015

    ;(...nie lubie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariona Josep

    Mariona Josep , 02.10.2015

    Lepiej bez spinakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Karczmarz

    Agnieszka Karczmarz , 02.10.2015

    Ten pojemniczek co stoi na talerzu wygląda jak miniaturowa muszla klozetowa :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pułczyńska

    Jadwiga Pułczyńska , 02.10.2015

    Pychotka :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 02.10.2015

    Moje kubki nie wytrzymają na te Wasze smaki!3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Otylia Wójtowicz

    Agata Otylia Wójtowicz , 02.10.2015

    Bez sera pleśniowego poproszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ch Daria

    Ch Daria , 02.10.2015

    Uwielbiam szpinak, ale zaczelam go jesc dopiero rok temu. Najbardziej lubie zawijane piersi z kurczaka ze szpinakiem serem plesniowym oraz orzeszkami piniowymi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Majewska

    Małgorzata Majewska , 02.10.2015

    Po proszę jeden zestaw. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Margol

    Barbara Margol , 02.10.2015

    Szpinak jest ok :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Dziedzic

    Jadwiga Dziedzic , 02.10.2015

    Uwielbiam połączenie szpinaku z fetą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Bordnik

    Michal Bordnik , 02.10.2015

    Troche jak rzyg wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Żaczko

    Paweł Żaczko , 02.10.2015

    Agnieszka Stępień-Żaczko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maj

    Kinga Maj , 02.10.2015

    Kocham szpinak i nawet plesniowy ser w tej konfiguracji mi pasuje :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Delikatne ciasto naleśnikowe jest najczęściej podawane z rozmaitymi dodatkami na słodko. Tymczasem jego zastosowanie może być znacznie szersze, bo naleśniki idealnie pasują do pikantnych i słonych kompozycji. Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym to kwintesencja dobrego smaku. Koniecznie musisz ich spróbować i poczęstować najbliższych. Będzie to danie, do którego będziecie chętnie wracać.Farsz szpinakowo-serowy wykonasz z liści świeżego szpinaku, które lubią towarzystwo czosnku i cebulki. Smak tego farszu podkreśli pokruszony ser pleśniowy. Naleśniki możesz zwinąć w rulony, ale równie dobrze możesz wykonać z nich kieszonki ze szpinakowo-serowym nadzieniem. Całość koniecznie polej sosem serowym, na przykład przygotowanym z Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami. Jeśli chcesz, jako dodatek do dania, ułóż na talerzu ugotowanego brokuła.