Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1733 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

676 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

farsz:

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

125 gramów

1 szczypta

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 1

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z jedną łyżeczką oleju.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym masłem obsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę - do momentu, aż się zeszkli, po czym dodaj szpinak i świeżo mielony pieprz. Wszystko razem smaż jeszcze ok. 2 min. Następnie dodaj pokruszony ser.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami zagotuj w 300 ml wody, aż powstanie sos.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 4

Krok 5

Na naleśniki nałóż farsz i zawijając brzegi do środka, zroluj ciasto. Smaż na patelni ok. 2 min. z obu stron. Podawaj z sosem serowym.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

110

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 20.10.2020

    wyśmienite aż brak słów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Lipski

    Henryk Lipski , 04.10.2015

    Lubię naleśniki zawijane w onucę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Puńko

    Teresa Puńko , 03.10.2015

    zrobilam je wczoraj wysmienite jeszcze zapieklam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szulc

    Bogdan Szulc , 03.10.2015

    Szpinak tak. pozostałość natychmiast wyrzucić!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Koszycka-Gil

    Anna Koszycka-Gil , 03.10.2015

    Szpinakowe..pysznosci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Byrtek

    Józef Byrtek , 02.10.2015

    Marysiu kiedy zrobisz naleśniki ze szpi i se ple?Ja się piszę na te ucztę Lukullusa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Ola

    Aleksandra Ola , 02.10.2015

    Dajcie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 02.10.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Grzegorzyca

    Stefan Grzegorzyca , 02.10.2015

    Nalesnik z serem dzemem , tylko tak .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Partyka

    Barbara Partyka , 02.10.2015

    Nie jadłes moich!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara , 02.10.2015

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Be Tii

    Be Tii , 02.10.2015

    Mniam mniam :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Rymarowicz

    Marta Rymarowicz , 02.10.2015

    Beata Wiś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Męzińska

    Maria Męzińska , 02.10.2015

    Tydzień temu robiłam naleśmiki ze spinakie czosnkiem .maslo sol pieprz.bardzo dobre Zapomnialam nadmienić że posypalam serem żóltym j należy zapiec,.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Wlodzimierz Ibsch

    Dariusz Wlodzimierz Ibsch , 02.10.2015

    Kocham ten zielony smakolyk w kazdym zestawieniu....wystarcz troche wyobrazni i odrobina szalenstwa....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Barzowska

    Maria Barzowska , 02.10.2015

    Uwielbiam szpinak,więc chyba zrobię naleśniki jak wrócę z wojaży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Jakubowska

    Lidia Jakubowska , 02.10.2015

    Ja robiłam wczoraj naleśniki ze szpinakiem i fetą, pyszne. Dobre też są z białym serem i szpinakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Pyszkowski

    Henryk Pyszkowski , 02.10.2015

    Chyba troszeczkę za długo leżały w lodówce my lubimy świeże.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Stysz

    Henryk Stysz , 02.10.2015

    ;(...nie lubie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariona Josep

    Mariona Josep , 02.10.2015

    Lepiej bez spinakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Karczmarz

    Agnieszka Karczmarz , 02.10.2015

    Ten pojemniczek co stoi na talerzu wygląda jak miniaturowa muszla klozetowa :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pułczyńska

    Jadwiga Pułczyńska , 02.10.2015

    Pychotka :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 02.10.2015

    Moje kubki nie wytrzymają na te Wasze smaki!3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Otylia Wójtowicz

    Agata Otylia Wójtowicz , 02.10.2015

    Bez sera pleśniowego poproszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ch Daria

    Ch Daria , 02.10.2015

    Uwielbiam szpinak, ale zaczelam go jesc dopiero rok temu. Najbardziej lubie zawijane piersi z kurczaka ze szpinakiem serem plesniowym oraz orzeszkami piniowymi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Majewska

    Małgorzata Majewska , 02.10.2015

    Po proszę jeden zestaw. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Margol

    Barbara Margol , 02.10.2015

    Szpinak jest ok :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Dziedzic

    Jadwiga Dziedzic , 02.10.2015

    Uwielbiam połączenie szpinaku z fetą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Bordnik

    Michal Bordnik , 02.10.2015

    Troche jak rzyg wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Żaczko

    Paweł Żaczko , 02.10.2015

    Agnieszka Stępień-Żaczko

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Delikatne ciasto naleśnikowe jest najczęściej podawane z rozmaitymi dodatkami na słodko. Tymczasem jego zastosowanie może być znacznie szersze, bo naleśniki idealnie pasują do pikantnych i słonych kompozycji. Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym to kwintesencja dobrego smaku. Koniecznie musisz ich spróbować i poczęstować najbliższych. Będzie to danie, do którego będziecie chętnie wracać.Farsz szpinakowo-serowy wykonasz z liści świeżego szpinaku, które lubią towarzystwo czosnku i cebulki. Smak tego farszu podkreśli pokruszony ser pleśniowy. Naleśniki możesz zwinąć w rulony, ale równie dobrze możesz wykonać z nich kieszonki ze szpinakowo-serowym nadzieniem. Całość koniecznie polej sosem serowym, na przykład przygotowanym z Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami. Jeśli chcesz, jako dodatek do dania, ułóż na talerzu ugotowanego brokuła.