Dania z Kuchni Francuskiej

519 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (519)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

680

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

800

difficulty

łatwe

60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

286

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Francuskie tosty serowe
ratingratingratingratingrating

174

difficulty

łatwe

15 min.
Wyśmienite francuskie tosty serowe to szybki sposób na ciepłe śniadanie. Francuzi jadają je na sł...
Krem z brokułów
ratingratingratingratingrating

166

difficulty

łatwe

30 min.
Krem z brokułów to błyskawiczne i banalne do wykonania danie, które możesz zaserwować na obiad lu...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

207

difficulty

łatwe

60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tradycyjne kotlety de volaille
ratingratingratingratingrating

96

difficulty

łatwe

30 min.
Niedzielny domowy obiad w większości polskich domów nie może obyć się bez popularnego panierowane...
Quiche z brokułami
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

łatwe

30 min.
Co powiecie na domowy quiche? W naszym przepisie proponujemy oryginalną wersję z kurczakiem, brok...
Pieczone medaliony z polędwiczki wieprzowej z orzechami włoskimi i smażonym j...
ratingratingratingratingrating

103

difficulty

łatwe

30 min.
Wykwintne medaliony z jabłkiem i orzechami to danie, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsz...
Łosoś saute z musem warzywnym
ratingratingratingratingrating

102

difficulty

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: z...
Kurczak pieczony na butelce
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

łatwe

90 min.
Szukasz sposobu na pyszne mięso, odpowiednie jako element obiadu lub samodzielne danie? Ten przep...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

106

difficulty

łatwe

45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Zupa z cukinii
ratingratingratingratingrating

80

difficulty

łatwe

30 min.
Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jes...
Krewetki w maśle czosnkowym
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

15 min.
Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

72

difficulty

łatwe

60 min.
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

difficulty

łatwe

20 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Omlet z kurczakiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

70

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli masz jedynie kilkanaście minut na przygotowanie pysznego i cudownie wyglądającego śniadania...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

60 min.
Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dob...
Wątróbka drobiowa z papryką
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

30 min.
Wątróbkę można przyrządzać na wiele sposobów. Pod francuską pierzynką stanie się naprawdę wykwint...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
ratingratingratingratingrating

94

difficulty

łatwe

60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad...
Krem selerowy
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Pierś z kurczaka pieczona
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Sos beszamelowy
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Sałatka ze szpinaku i awokado
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Szybka sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tosty francuskie na słodko
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

15 min.
Tosty francuskie na słodko to pyszny i szybki sposób na śniadanie. Jeśli lubisz celebrować porann...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia francuskaKuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za najwykwintniejszą na świecie – już wieki temu europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i kucharzy. Jednak współcześnie tzw. „haute cuisine”, wypierana jest przez bardziej przystępną i prostszą, ale równie elegancką „nouvelle cuisine”. Francuska kuchnia słynie z najlepszych win i serwów, bagietek, croissantów, macarons czy sławnego creme brulee. Wśród najpopularniejszych dań znajdują się przede wszystkim: żabie udka, confit z kaczki, ślimaki, tarty oraz prosta zupa cebulowa. Smaku i aromatu potrawom dodaje szeroka gama stosowanych przypraw takich, jak: anyż, czosnek, gałka muszkatołowa czy rozmaryn. Ponadto, używa się różnych dodatków w postaci musztardy, majonezu oraz sosów: beszamelowego, majerankowego czy vinaigrette. Jeśli chcesz jeść jak Francuzi, musisz pamiętać, że śniadania są bardzo słodkie (idealny zestaw śniadaniowy to rogalik lub bułka z dżemem, ciastko i gorąca czekolada), a kolacje dość obfite (składają się z przystawki, dania głównego i deseru). W roli przystawki najlepiej sprawdzą się zupy, sałatki lub deska serów. Deser to przede wszystkim popularny creme brulee lub tarta jabłkowa. Kuchnia francuska, tak samo jak kraj, dzieli się na poszczególne regiony – każdy z nich ma bowiem swój niepowtarzalny smak. Południe kraju słynie z rybnych dań, północ to kraina ostryg, wybornych serów i wyrobów na bazie śmietany, natomiast Prowansja to przede wszystkim oliwki, oliwa z oliwek oraz warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebule i cukinie. Masz ochotę na danie rodem z Francji? W takim razie, zrób kurczaka limonkowego z tymiankiem, gulasz z pomidorami, łososia saute z musem warzywnym, dorsza w porach, duszoną wołowinę po prowansalsku na czerwonym winie w pomarańczach lub quiche z brokułami, migdałami i kurczakiem. Nie zapomnij także o dodatkach, które możesz samodzielnie przygotować, np. sos majerankowy, rozmarynowy czy koperkowy. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania kuchni francuskiej i odbądź kulinarną podróż do Paryża lub Prowansji!