Przepisy Kuchni Francuskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Francuskiej

506 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (506)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

918

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1096

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

352

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Krem z brokułów
ratingratingratingratingrating

283

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa krem z brokułów to danie, które zachwyci wszystkich – nie tylko smakiem, ale i prostotą prz...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

256

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu altern...
Tradycyjne kotlety de volaille
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszy...
Kurczak pieczony na butelce
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz sposobu na pyszne mięso, odpowiednie jako element obiadu lub samodzielne danie? Ten przep...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Zupa z cukinii
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jes...
Krewetki w maśle czosnkowym
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Z udziałem krewetek można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Mięso krewetek doskonale chłonie...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do te...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Omlet z kurczakiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Omlet to szczególna forma podania jajka, miła odmiana dla jajecznicy czy jajka na miękko. Wykonas...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze spraw...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
ratingratingratingratingrating

122

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszny obiad nie musi wiązać się z całym dniem spędzonym w kuchni. Jeśli szukasz czegoś szybkiego...
Krem selerowy
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Pierś z kurczaka pieczona
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos beszamelowy
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Sałatka ze szpinaku i awokado
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Szybka sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...
Zupa cebulowa z piwem i grzankami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa cebulowa często kojarzona jest z kuchnią polską. Danie to jednak wywodzi się z Francji, w kt...
Omlet ziemniaczany z wędzonką
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadn...
Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne ciasto naleśnikowe jest najczęściej podawane z rozmaitymi dodatkami na słodko. Tymczase...
Brukselka z żurawiną
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!
Rolada mięsna z ciasta francuskiego
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cenisz sobie potrawy uniwersalne, które można podać na różne okazje? Mamy coś dla Ciebie! Rolada...

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia francuskaKuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za najwykwintniejszą na świecie – już wieki temu europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i kucharzy. Jednak współcześnie tzw. „haute cuisine”, wypierana jest przez bardziej przystępną i prostszą, ale równie elegancką „nouvelle cuisine”. Francuska kuchnia słynie z najlepszych win i serwów, bagietek, croissantów, macarons czy sławnego creme brulee. Wśród najpopularniejszych dań znajdują się przede wszystkim: żabie udka, confit z kaczki, ślimaki, tarty oraz prosta zupa cebulowa. Smaku i aromatu potrawom dodaje szeroka gama stosowanych przypraw takich, jak: anyż, czosnek, gałka muszkatołowa czy rozmaryn. Ponadto, używa się różnych dodatków w postaci musztardy, majonezu oraz sosów: beszamelowego, majerankowego czy vinaigrette. Jeśli chcesz jeść jak Francuzi, musisz pamiętać, że śniadania są bardzo słodkie (idealny zestaw śniadaniowy to rogalik lub bułka z dżemem, ciastko i gorąca czekolada), a kolacje dość obfite (składają się z przystawki, dania głównego i deseru). W roli przystawki najlepiej sprawdzą się zupy, sałatki lub deska serów. Deser to przede wszystkim popularny creme brulee lub tarta jabłkowa. Kuchnia francuska, tak samo jak kraj, dzieli się na poszczególne regiony – każdy z nich ma bowiem swój niepowtarzalny smak. Południe kraju słynie z rybnych dań, północ to kraina ostryg, wybornych serów i wyrobów na bazie śmietany, natomiast Prowansja to przede wszystkim oliwki, oliwa z oliwek oraz warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebule i cukinie. Masz ochotę na danie rodem z Francji? W takim razie, zrób kurczaka limonkowego z tymiankiem, gulasz z pomidorami, łososia saute z musem warzywnym, dorsza w porach, duszoną wołowinę po prowansalsku na czerwonym winie w pomarańczach lub quiche z brokułami, migdałami i kurczakiem. Nie zapomnij także o dodatkach, które możesz samodzielnie przygotować, np. sos majerankowy, rozmarynowy czy koperkowy. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania kuchni francuskiej i odbądź kulinarną podróż do Paryża lub Prowansji!