Dania z Kuchni Francuskiej

514 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (514)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

687

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

809

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Francuskie tosty serowe
ratingratingratingratingrating

177

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wyśmienite francuskie tosty serowe to szybki sposób na ciepłe śniadanie. Francuzi jadają je na sł...
Krem z brokułów
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa krem z brokułów to danie, które zachwyci wszystkich – nie tylko smakiem, ale i prostotą prz...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

220

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tradycyjne kotlety de volaille
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszy...
Kurczak pieczony na butelce
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz sposobu na pyszne mięso, odpowiednie jako element obiadu lub samodzielne danie? Ten przep...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Zupa z cukinii
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jes...
Krewetki w maśle czosnkowym
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Omlet z kurczakiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz jedynie kilkanaście minut na przygotowanie pysznego i cudownie wyglądającego śniadania...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dob...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad...
Krem selerowy
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Pierś z kurczaka pieczona
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos beszamelowy
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Sałatka ze szpinaku i awokado
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Szybka sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...
Zupa cebulowa z piwem i grzankami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa cebulowa często kojarzona jest z kuchnią polską. Danie to jednak wywodzi się z Francji, w kt...
Omlet ziemniaczany z wędzonką
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadn...
Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne ciasto naleśnikowe jest najczęściej podawane z rozmaitymi dodatkami na słodko. Tymczase...
Kanapki na imprezę z salami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapki na imprezę to dla Ciebie prawdziwe wyzwanie? Chcesz, żeby wszystkim smakowały, a zarazem...

Ciekawostki i porady

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia francuskaKuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za najwykwintniejszą na świecie – już wieki temu europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i kucharzy. Jednak współcześnie tzw. „haute cuisine”, wypierana jest przez bardziej przystępną i prostszą, ale równie elegancką „nouvelle cuisine”. Francuska kuchnia słynie z najlepszych win i serwów, bagietek, croissantów, macarons czy sławnego creme brulee. Wśród najpopularniejszych dań znajdują się przede wszystkim: żabie udka, confit z kaczki, ślimaki, tarty oraz prosta zupa cebulowa. Smaku i aromatu potrawom dodaje szeroka gama stosowanych przypraw takich, jak: anyż, czosnek, gałka muszkatołowa czy rozmaryn. Ponadto, używa się różnych dodatków w postaci musztardy, majonezu oraz sosów: beszamelowego, majerankowego czy vinaigrette. Jeśli chcesz jeść jak Francuzi, musisz pamiętać, że śniadania są bardzo słodkie (idealny zestaw śniadaniowy to rogalik lub bułka z dżemem, ciastko i gorąca czekolada), a kolacje dość obfite (składają się z przystawki, dania głównego i deseru). W roli przystawki najlepiej sprawdzą się zupy, sałatki lub deska serów. Deser to przede wszystkim popularny creme brulee lub tarta jabłkowa. Kuchnia francuska, tak samo jak kraj, dzieli się na poszczególne regiony – każdy z nich ma bowiem swój niepowtarzalny smak. Południe kraju słynie z rybnych dań, północ to kraina ostryg, wybornych serów i wyrobów na bazie śmietany, natomiast Prowansja to przede wszystkim oliwki, oliwa z oliwek oraz warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebule i cukinie. Masz ochotę na danie rodem z Francji? W takim razie, zrób kurczaka limonkowego z tymiankiem, gulasz z pomidorami, łososia saute z musem warzywnym, dorsza w porach, duszoną wołowinę po prowansalsku na czerwonym winie w pomarańczach lub quiche z brokułami, migdałami i kurczakiem. Nie zapomnij także o dodatkach, które możesz samodzielnie przygotować, np. sos majerankowy, rozmarynowy czy koperkowy. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania kuchni francuskiej i odbądź kulinarną podróż do Paryża lub Prowansji!