Kuchnia francuska

518 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (518)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO

643

łatwe

45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

762

łatwe

60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Dorsz w porach

230

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Francuskie tosty serowe

165

łatwe

15 min.
Wyśmienite francuskie tosty serowe to szybki sposób na ciepłe śniadanie. Francuzi jadają je na sł...
Krem z brokułów

150

łatwe

30 min.
Krem z brokułów to błyskawiczne i banalne do wykonania danie, które możesz zaserwować na obiad lu...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim

178

łatwe

60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tradycyjne kotlety de volaille

75

łatwe

30 min.
Niedzielny domowy obiad w większości polskich domów nie może obyć się bez popularnego panierowane...
Quiche z brokułami

44

łatwe

30 min.
Co powiecie na domowy quiche? W naszym przepisie proponujemy oryginalną wersję z kurczakiem, brok...
Pieczone medaliony z polędwiczki wieprzowej z orzechami włoskimi i smażonym j...

97

łatwe

30 min.
Wykwintne medaliony z jabłkiem i orzechami to danie, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsz...
Łosoś saute z musem warzywnym

97

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: z...
Kurczak pieczony na butelce

76

łatwe

90 min.
Szukasz sposobu na pyszne mięso, odpowiednie jako element obiadu lub samodzielne danie? Ten przep...
Bób z fasolką szparagową

66

łatwe

30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Zupa z cukinii

77

łatwe

30 min.
Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jes...
Klasyczna fasolka po bretońsku

86

łatwe

45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Krewetki w maśle czosnkowym

58

łatwe

15 min.
Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym

64

łatwe

60 min.
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim

72

łatwe

20 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Zupa krem z selera

44

łatwe

60 min.
Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dob...
Omlet z kurczakiem i brokułami

70

łatwe

30 min.
Jeśli masz jedynie kilkanaście minut na przygotowanie pysznego i cudownie wyglądającego śniadania...
Wątróbka drobiowa z papryką

28

łatwe

30 min.
Wątróbkę można przyrządzać na wiele sposobów. Pod francuską pierzynką stanie się naprawdę wykwint...
Krem selerowy

49

łatwe

30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

46

łatwe

45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

56

łatwe

60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad...
Pierś z kurczaka pieczona

67

łatwe

45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Sos koperkowy

30

łatwe

15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Kaczka pieczona w pomarańczach

36

łatwe

90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Sos beszamelowy

43

łatwe

15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Sałatka ze szpinaku i awokado

38

łatwe

15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Szybka sałatka nicejska

18

łatwe

15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Tosty francuskie na słodko

28

łatwe

15 min.
Tosty francuskie na słodko to pyszny i szybki sposób na śniadanie. Jeśli lubisz celebrować porann...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami

53

łatwe

15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia francuskaKuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za najwykwintniejszą na świecie – już wieki temu europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i kucharzy. Jednak współcześnie tzw. „haute cuisine”, wypierana jest przez bardziej przystępną i prostszą, ale równie elegancką „nouvelle cuisine”. Francuska kuchnia słynie z najlepszych win i serwów, bagietek, croissantów, macarons czy sławnego creme brulee. Wśród najpopularniejszych dań znajdują się przede wszystkim: żabie udka, confit z kaczki, ślimaki, tarty oraz prosta zupa cebulowa. Smaku i aromatu potrawom dodaje szeroka gama stosowanych przypraw takich, jak: anyż, czosnek, gałka muszkatołowa czy rozmaryn. Ponadto, używa się różnych dodatków w postaci musztardy, majonezu oraz sosów: beszamelowego, majerankowego czy vinaigrette. Jeśli chcesz jeść jak Francuzi, musisz pamiętać, że śniadania są bardzo słodkie (idealny zestaw śniadaniowy to rogalik lub bułka z dżemem, ciastko i gorąca czekolada), a kolacje dość obfite (składają się z przystawki, dania głównego i deseru). W roli przystawki najlepiej sprawdzą się zupy, sałatki lub deska serów. Deser to przede wszystkim popularny creme brulee lub tarta jabłkowa. Kuchnia francuska, tak samo jak kraj, dzieli się na poszczególne regiony – każdy z nich ma bowiem swój niepowtarzalny smak. Południe kraju słynie z rybnych dań, północ to kraina ostryg, wybornych serów i wyrobów na bazie śmietany, natomiast Prowansja to przede wszystkim oliwki, oliwa z oliwek oraz warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebule i cukinie. Masz ochotę na danie rodem z Francji? W takim razie, zrób kurczaka limonkowego z tymiankiem, gulasz z pomidorami, łososia saute z musem warzywnym, dorsza w porach, duszoną wołowinę po prowansalsku na czerwonym winie w pomarańczach lub quiche z brokułami, migdałami i kurczakiem. Nie zapomnij także o dodatkach, które możesz samodzielnie przygotować, np. sos majerankowy, rozmarynowy czy koperkowy. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania kuchni francuskiej i odbądź kulinarną podróż do Paryża lub Prowansji!