Przepisy Kuchni Francuskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Francuskiej

515 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia francuskaKuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za najwykwintniejszą na świecie – już wieki temu europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i kucharzy. Jednak współcześnie tzw. „haute cuisine”, wypierana jest przez bardziej przystępną i prostszą, ale równie elegancką „nouvelle cuisine”. Francuska kuchnia słynie z najlepszych win i serwów, bagietek, croissantów, macarons czy sławnego creme brulee. Wśród najpopularniejszych dań znajdują się przede wszystkim: żabie udka, confit z kaczki, ślimaki, tarty oraz prosta zupa cebulowa. Smaku i aromatu potrawom dodaje szeroka gama stosowanych przypraw takich, jak: anyż, czosnek, gałka muszkatołowa czy rozmaryn. Ponadto, używa się różnych dodatków w postaci musztardy, majonezu oraz sosów: beszamelowego, majerankowego czy vinaigrette. Jeśli chcesz jeść jak Francuzi, musisz pamiętać, że śniadania są bardzo słodkie (idealny zestaw śniadaniowy to rogalik lub bułka z dżemem, ciastko i gorąca czekolada), a kolacje dość obfite (składają się z przystawki, dania głównego i deseru). W roli przystawki najlepiej sprawdzą się zupy, sałatki lub deska serów. Deser to przede wszystkim popularny creme brulee lub tarta jabłkowa. Kuchnia francuska, tak samo jak kraj, dzieli się na poszczególne regiony – każdy z nich ma bowiem swój niepowtarzalny smak. Południe kraju słynie z rybnych dań, północ to kraina ostryg, wybornych serów i wyrobów na bazie śmietany, natomiast Prowansja to przede wszystkim oliwki, oliwa z oliwek oraz warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebule i cukinie. Masz ochotę na danie rodem z Francji? W takim razie, zrób kurczaka limonkowego z tymiankiem, gulasz z pomidorami, łososia saute z musem warzywnym, dorsza w porach, duszoną wołowinę po prowansalsku na czerwonym winie w pomarańczach lub quiche z brokułami, migdałami i kurczakiem. Nie zapomnij także o dodatkach, które możesz samodzielnie przygotować, np. sos majerankowy, rozmarynowy czy koperkowy. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania kuchni francuskiej i odbądź kulinarną podróż do Paryża lub Prowansji!