Klasyczna fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczna fasolka po bretońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

118

heart
1465 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

976 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2945 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę, jeśli używasz suszonej, namocz w wodzie na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie gotuj w tej samej wodzie przez 30 minut.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 1

Krok 2

Po 30 minutach gotowania dodaj do fasolki kostkę rosołową wołową Knorr.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w plastry.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj podsmażone składniki oraz koncentrat pomidorowy do fasolki.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 4

Krok 5

Wszystko wymieszaj i gotuj, aż fasolka zacznie się lekko rozpadać i sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem. Podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 10.07.2019

    Oczywiście tradycyjna najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna fasolka po bretońsku Klasyczna fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z pomidorami.