Klasyczna fasolka po bretońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

112

1149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

805 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę, jeśli używasz suszonej, namocz w wodzie na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie gotuj w tej samej wodzie przez 30 minut.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 1

Krok 2

Po 30 minutach gotowania dodaj do fasolki Bulion na wędzonym boczku Knorr.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w plastry.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj podsmażone składniki oraz koncentrat pomidorowy do fasolki.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 4

Krok 5

Wszystko wymieszaj i gotuj, aż fasolka zacznie się lekko rozpadać i sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem. Podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem.

Klasyczna fasolka po bretońsku  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch

    Oczywiście tradycyjna najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na wędzonym boczku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na wędzonym boczku Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna fasolka po bretońsku Klasyczna fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z pomidorami.