Przyprawy do fasolki po bretońsku – jakie dodać?
Zastanawialiście się kiedyś, co wspólnego ma fasolka po bretońsku z Bretanią? Ma z nią tyle wspólnego, co ryba po grecku z Grecją, czyli prawie nic. Historia powstania tej nazwy nie jest do końca znana, lecz za to tajniki tej potrawy już tak. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie przyprawy dodać do fasolki po bretońsku, aby smakowała wybornie, to służymy pomocą!
Korzenie fasolki po bretońsku
Fasolka po bretońsku ma niewiele wspólnego z Francją. Jest to typowe, polskie danie z fasoli, zanurzonej w sosie pomidorowym, występującej często w towarzystwie kiełbasy oraz cebuli. W przyrządzaniu tego dania niezwykle ważny jest proces namaczania fasoli. Moczenie strączków można robić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to moczenie w zimnej wodzie fasoli przez noc. Drugi polega na zalaniu gorącą wodą fasoli i moczeniu przez 4 godziny. W każdym z obu przypadków, po moczeniu należy odlać wodę, a następnie zalać fasolę nową zimną wodą i dopiero gotować. Jeżeli jednak mamy wyjątkowo wrażliwy żołądek, to można, podczas gotowania fasoli, dodatkowo wymienić wodę. należy moczyć ją całą noc w wodzie. Dalszy proces przygotowania jest już niezwykle prosty!
Przyprawy do fasolki po bretońsku – majeranek
Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw, które są stosowane w polskiej kuchni. Charakteryzuje się naprawdę mocnym aromatem! Małe liście majeranku przypominają wyglądem, smakiem oraz zapachem bazylię i tymianek. Świetnie sprawdzi się świeżo zerwany, jak i suszony.
Zachęcamy Was do uprawy majeranku we własnym zakresie! Roślinę możecie uprawiać na Waszych parapetach oraz ogródkach. Z racji, że jest podstawowym składnikiem kultowych, polskich zup, takich jak: żurek, fasolowa, grochowa oraz wspominana przez nas fasolka po bretońsku, na pewno nie pożałujecie jej posiania.
Jakie przyprawy dodać do fasolki po bretońsku? Ziele angielskie
Ziele angielskie to niezwykle aromatyczna przyprawa, inaczej zwana korzennikiem lekarskim. Uświetni każdy sos, marynatę, ale i zupę lub wiele napoi. Jej smak porównywany jest między innymi do goździków, gałki muszkatołowej oraz kardamonu, czyli równie intensywnych przypraw.
Jeśli zastanawiacie się, jakie przyprawy dać do fasolki po bretońsku, to ziele angielskie będzie strzałem w dziesiątkę! Te aromatyczne ziarna, bogate w olejki eteryczne, dodadzą potrawie ostrego, nieco gorzkiego smaku.
Liść laurowy – klucz do udanej fasolki po bretońsku!
Tej przyprawy nie trzeba Wam przedstawiać. Liść laurowy znajduje się w każdej polskiej kuchni i jest dodawany do wszelakich, rodzimych potraw. Jest niezbędnikiem w procesie przyprawiania fasolki po bretońsku. Łagodny smak liścia laurowego i jego korzenny zapach doda tej potrawie wyjątkowego smaku.
Podobnie jak majeranek, spróbujcie zasadzić go w doniczce. Laur, czyli inaczej wawrzyn szlachetny, oprócz swoich walorów smakowych oraz zapachowych, posiada także walory estetyczne. Jest bowiem rośliną ozdobną, pokaźnych rozmiarów. Świetnie sprawdzi się na balkonie, a swoimi błyszczącymi liśćmi uświetni wygląd Waszego tarasu.
Nasze propozycje podania fasolki po bretońsku
Już doskonale wiecie, jakie przyprawy do fasolki po bretońsku warto dodać. Zatem czas wykorzystać zdobytą wiedzę i użyć ją w Waszej kuchni!
Zostańcie przy klasykach i przygotujcie klasyczną fasolkę po bretońsku. To danie w najlepszym wydaniu!
Zachęcamy Was także do spróbowania innych sposobów przygotowania! Fanom pikantnych smaków proponujemy pikantną fasolkę po bretońsku oraz pikantną fasolkę chorizo. Fasolka z dodatkiem tej słynnej, hiszpańskiej kiełbasy będzie doskonałą alternatywą dla klasycznej wersji polskiego dania.
Fasolka po bretońsku sprawdzi się także jako zamiennik sałatki obiadowej. Jednakże serwując ją solo, podajcie ze świeżym, chrupiącym chlebem.
Komentarze (0)