Przepisy z czekoladą | Przepisy.pl

Przepisy z czekoladą

121 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (121)

Fale Dunaju
ratingratingratingratingrating

263

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
50 min.
Nie bez przyczyny ciasto, które chcemy wam dziś zaproponować, nazwano falami Dunaju. Wpływa na to...
Tort Sachera
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriacki...
Kawa mrożona frappe
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoj...
Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Elegancki, apetycznie wyglądający deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowy...
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz och...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Lodowe spaghetti a'la bolognese
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Proponowany przepis to oryginalna i przyciągająca wzrok propozycja na deser. Przyrządź lodowe spa...
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która spr...
Wykwintne Brownie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe ciasto, wykwintne brownie jest idealną propozycją. Do jego...
"Marcinek"
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Marcinek, czyli wypiek o niezwykle sympatycznej nazwie, jest pierwszorzędnym dodatkiem do popołud...
Kostka alpejska
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy...
Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedz...
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Przygotowanie smacznego deseru lodowego nie wymaga dużych nakładów pracy, co udowadnia poniższy p...
Ciasto czekoladowe
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który występuje w najróżniejszych odmianach. Jedną z ni...
Florentynki migdałowo-wiśniowe
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wi...
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzu...
Trufle czekoladowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Ulubione kruche ciasteczka mogą być sprawdzonym sposobem na deser, ale zawsze w końcu przychodzi...
Pralinki czekoladowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wiśnie w czekoladzie
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sorbet porzeczkowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CzekoladaCzekolada

Ukochana przez wszystkich czekolada to prawdziwa królowa spośród słodkich produktów. Intensywna brązowa barwa, oszałamiający aromat i wyjątkowy smak – czekolady nie można pomylić z niczym innym! Z jej wykorzystaniem przygotujesz danie, które z pewnością zapamiętasz na dłużej. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz przepisy na desery, na przykład florentynki migdałowo-wiśniowe czy wykwintne brownie i wiele innych. Którą z opcji dziś wypróbujesz?

Dla kogo?

Czekolada jest dla każdego! Trudno pewnie byłoby znaleźć osobę, która za nią nie przepada! Daj się skusić na przepis na apetyczne churrosy z sosem czekoladowo-pomarańczowym albo na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Te specjały przekonają do czekolady każdego, bez wyjątku!

Na jaką okazję?

Sięgaj po czekoladę, kiedy tylko najdzie Cię ochota! Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami poleca się na nieco chłodniejsze dni. W towarzystwie ciekawej książki oraz wesoło trzaskającego w kominku ognia odnajdzie się doskonale! Z kolei na nieco cieplejsze chwile warto przygotować czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi – ochłodzą i orzeźwią w mig!

Czy wiesz, że?

Największa tabliczka czekolady ważyła prawie 6 000 kg, a dokładnie 5792! Za to największy wyrób czekoladowy, wielkanocne jajo powstałe w Australii, mierzyło aż 3 metry wysokości! Stolicą czekolady mianowana jest Belgia. W tym państwie w fabrykach czekolady pracuje ok. 17 000 osób. Te liczby zdecydowanie robią wrażenie!

Dla urozmaicenia

Czekoladę dzielimy na 5 głównych typów. Rozróżniamy wersję gorzką, mleczną, deserową, białą oraz… różową. Każda z nich charakteryzuje się wyspecjalizowanym procesem wytwarzania, z zachowaniem najwyższych, ściśle określonych standardów.