Przepisy z czekoladą

276 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (276)

Fale Dunaju
ratingratingratingratingrating

263

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ciasto Fale Dunaju jest znane i lubiane niemal przez wszystkich! Delikatne, biszkoptowe z dodatki...
Sernik z wiśniami z syropu
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Słodki sernik z lekko cierpkimi lub winnymi wiśniami w syropie to połączenie idealne. Ciasto będz...
Ciasto z ukrytym sercem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ciasto z ukrytym sercem to propozycja dla każdego fana słodyczy. Sprawdzi się podane jako słodka...
Tort Sachera
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort Sachera to dobra propozycja dla wszystkich fanów czekoladowych smaków. Podstawą tego ciasta...
Ciasto straciatella
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Choć najczęściej stracciatella kojarzona jest z waniliowymi lodami oprószonymi kawałkami czekolad...
Ciasto z orzechami
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Ciasto z orzechami – pyszne, słodkie i wyraziste w smaku. Dwa biszkopty o intensywnie orzechowym...
Kawa mrożona frappe
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoj...
Kulki z herbatników
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Elegancki, apetycznie wyglądający deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowy...
Jogurtowa straciatella
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto Balowe
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Czekoladowe babeczki z malinami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Pachnące orzechami babeczki przygotowane z intensywnie czekoladowej masy i ukrytymi w środku słod...
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz och...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Babka czekoladowo-orzechowa
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Połączenie czekolady i orzechów zna każdy wielbiciel słodkości. Warto wykorzystać ten przepis na...
Lodowe spaghetti a'la bolognese
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Proponowany przepis to oryginalna i przyciągająca wzrok propozycja na deser. Przyrządź lodowe spa...
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która spr...
Wykwintne Brownie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe ciasto, wykwintne brownie jest idealną propozycją. Do jego...
Mazurek musli
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Musli to nie tylko świetna propozycja na smaczne śniadanie. Możesz z jego dodatkiem przygotować t...
Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedz...
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Przygotowanie smacznego deseru lodowego nie wymaga dużych nakładów pracy, co udowadnia poniższy p...
Babeczki czekoladowo - orzechowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Babeczki czekoladowo-orzechowe to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Inten...
Ciasto czekoladowe
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który występuje w najróżniejszych odmianach. Jedną z ni...
Florentynki migdałowo-wiśniowe
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wi...
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzu...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CzekoladaCzekolada

Ukochana przez wszystkich czekolada to prawdziwa królowa spośród słodkich produktów. Intensywna brązowa barwa, oszałamiający aromat i wyjątkowy smak – czekolady nie można pomylić z niczym innym! Z jej wykorzystaniem przygotujesz danie, które z pewnością zapamiętasz na dłużej. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz przepisy na desery, na przykład florentynki migdałowo-wiśniowe czy wykwintne brownie i wiele innych. Którą z opcji dziś wypróbujesz?

Dla kogo?

Czekolada jest dla każdego! Trudno pewnie byłoby znaleźć osobę, która za nią nie przepada! Daj się skusić na przepis na apetyczne churrosy z sosem czekoladowo-pomarańczowym albo na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Te specjały przekonają do czekolady każdego, bez wyjątku!

Na jaką okazję?

Sięgaj po czekoladę, kiedy tylko najdzie Cię ochota! Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami poleca się na nieco chłodniejsze dni. W towarzystwie ciekawej książki oraz wesoło trzaskającego w kominku ognia odnajdzie się doskonale! Z kolei na nieco cieplejsze chwile warto przygotować czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi – ochłodzą i orzeźwią w mig!

Czy wiesz, że?

Największa tabliczka czekolady ważyła prawie 6 000 kg, a dokładnie 5792! Za to największy wyrób czekoladowy, wielkanocne jajo powstałe w Australii, mierzyło aż 3 metry wysokości! Stolicą czekolady mianowana jest Belgia. W tym państwie w fabrykach czekolady pracuje ok. 17 000 osób. Te liczby zdecydowanie robią wrażenie!

Dla urozmaicenia

Czekoladę dzielimy na 5 głównych typów. Rozróżniamy wersję gorzką, mleczną, deserową, białą oraz… różową. Każda z nich charakteryzuje się wyspecjalizowanym procesem wytwarzania, z zachowaniem najwyższych, ściśle określonych standardów.