Przepisy z czekoladą
106 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Czekolada
Ukochana przez wszystkich czekolada to prawdziwa królowa spośród słodkich produktów. Intensywna brązowa barwa, oszałamiający aromat i wyjątkowy smak – czekolady nie można pomylić z niczym innym! Z jej wykorzystaniem przygotujesz danie, które z pewnością zapamiętasz na dłużej. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz przepisy na desery, na przykład florentynki migdałowo-wiśniowe czy wykwintne brownie i wiele innych. Którą z opcji dziś wypróbujesz?
Dla kogo?
Czekolada jest dla każdego! Trudno pewnie byłoby znaleźć osobę, która za nią nie przepada! Daj się skusić na przepis na apetyczne churrosy z sosem czekoladowo-pomarańczowym albo na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Te specjały przekonają do czekolady każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Sięgaj po czekoladę, kiedy tylko najdzie Cię ochota! Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami poleca się na nieco chłodniejsze dni. W towarzystwie ciekawej książki oraz wesoło trzaskającego w kominku ognia odnajdzie się doskonale! Z kolei na nieco cieplejsze chwile warto przygotować czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi – ochłodzą i orzeźwią w mig!
Czy wiesz, że?
Największa tabliczka czekolady ważyła prawie 6 000 kg, a dokładnie 5792! Za to największy wyrób czekoladowy, wielkanocne jajo powstałe w Australii, mierzyło aż 3 metry wysokości! Stolicą czekolady mianowana jest Belgia. W tym państwie w fabrykach czekolady pracuje ok. 17 000 osób. Te liczby zdecydowanie robią wrażenie!
Dla urozmaicenia
Czekoladę dzielimy na 5 głównych typów. Rozróżniamy wersję gorzką, mleczną, deserową, białą oraz… różową. Każda z nich charakteryzuje się wyspecjalizowanym procesem wytwarzania, z zachowaniem najwyższych, ściśle określonych standardów.













