Przepisy z czekoladą
106 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (106) 
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Czekolada
Ukochana przez wszystkich czekolada to prawdziwa królowa spośród słodkich produktów. Intensywna brązowa barwa, oszałamiający aromat i wyjątkowy smak – czekolady nie można pomylić z niczym innym! Z jej wykorzystaniem przygotujesz danie, które z pewnością zapamiętasz na dłużej. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz przepisy na desery, na przykład florentynki migdałowo-wiśniowe czy wykwintne brownie i wiele innych. Którą z opcji dziś wypróbujesz?
Dla kogo?
Czekolada jest dla każdego! Trudno pewnie byłoby znaleźć osobę, która za nią nie przepada! Daj się skusić na przepis na apetyczne churrosy z sosem czekoladowo-pomarańczowym albo na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Te specjały przekonają do czekolady każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Sięgaj po czekoladę, kiedy tylko najdzie Cię ochota! Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami poleca się na nieco chłodniejsze dni. W towarzystwie ciekawej książki oraz wesoło trzaskającego w kominku ognia odnajdzie się doskonale! Z kolei na nieco cieplejsze chwile warto przygotować czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi – ochłodzą i orzeźwią w mig!
Czy wiesz, że?
Największa tabliczka czekolady ważyła prawie 6 000 kg, a dokładnie 5792! Za to największy wyrób czekoladowy, wielkanocne jajo powstałe w Australii, mierzyło aż 3 metry wysokości! Stolicą czekolady mianowana jest Belgia. W tym państwie w fabrykach czekolady pracuje ok. 17 000 osób. Te liczby zdecydowanie robią wrażenie!
Dla urozmaicenia
Czekoladę dzielimy na 5 głównych typów. Rozróżniamy wersję gorzką, mleczną, deserową, białą oraz… różową. Każda z nich charakteryzuje się wyspecjalizowanym procesem wytwarzania, z zachowaniem najwyższych, ściśle określonych standardów.