Przepisy z czekoladą
106 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Czekolada
Ukochana przez wszystkich czekolada to prawdziwa królowa spośród słodkich produktów. Intensywna brązowa barwa, oszałamiający aromat i wyjątkowy smak – czekolady nie można pomylić z niczym innym! Z jej wykorzystaniem przygotujesz danie, które z pewnością zapamiętasz na dłużej. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz przepisy na desery, na przykład florentynki migdałowo-wiśniowe czy wykwintne brownie i wiele innych. Którą z opcji dziś wypróbujesz?
Dla kogo?
Czekolada jest dla każdego! Trudno pewnie byłoby znaleźć osobę, która za nią nie przepada! Daj się skusić na przepis na apetyczne churrosy z sosem czekoladowo-pomarańczowym albo na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Te specjały przekonają do czekolady każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Sięgaj po czekoladę, kiedy tylko najdzie Cię ochota! Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami poleca się na nieco chłodniejsze dni. W towarzystwie ciekawej książki oraz wesoło trzaskającego w kominku ognia odnajdzie się doskonale! Z kolei na nieco cieplejsze chwile warto przygotować czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi – ochłodzą i orzeźwią w mig!
Czy wiesz, że?
Największa tabliczka czekolady ważyła prawie 6 000 kg, a dokładnie 5792! Za to największy wyrób czekoladowy, wielkanocne jajo powstałe w Australii, mierzyło aż 3 metry wysokości! Stolicą czekolady mianowana jest Belgia. W tym państwie w fabrykach czekolady pracuje ok. 17 000 osób. Te liczby zdecydowanie robią wrażenie!
Dla urozmaicenia
Czekoladę dzielimy na 5 głównych typów. Rozróżniamy wersję gorzką, mleczną, deserową, białą oraz… różową. Każda z nich charakteryzuje się wyspecjalizowanym procesem wytwarzania, z zachowaniem najwyższych, ściśle określonych standardów.