Pralinki z mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pralinki z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

205

heart
1442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1750 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

do obtoczenia:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serek mascarpone przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie dodajemy ją do sera.

Pralinki z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy ją do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną masę czekoladową nabieramy łyżeczką i formujemy z niej kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej pralinki i układamy na tacy. Wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Pralinki z mascarpone - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 25.05.2022

    A co z masłem???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Marta

    Marta , 21.05.2022

    A jak wyrabiać te kulki żeby masa nie topiła się w rękach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wanda

    Wanda , 14.12.2021

    świetny pomysł. Dla mnie trochę za słodkie spróbuję zmodyfikować i następnym razem dam mnie czekolady.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pralinki z mascarponePralinki z mascarpone

Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusząco, ale ile razy zdarzyło się, że ich zawartość wcale nie smakowała tak dobrze? Koniec z przykrymi niespodziankami! Po co ryzykować, skoro w bardzo prosty sposób można przygotować domowe pralinki z mascarpone?

Dla kogo?

Przepis na pralinki z mascarpone zainteresuje kucharzy, którzy lubią odwzorowywać popularne przysmaki we własnych kuchniach.

Na jaką okazję?

Własnoręcznie zrobione pralinki to kapitalny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Dzień Matki, mikołajki, urodziny, imieniny – nie ma to, jak podarunek od serca! Zbliżają się walentynki? Czekoladowe słodkości będą idealnym deserem po uroczystej okazji.

Czy wiesz, że?

Ciekawą czekoladową tradycją są walentynki w Japonii. Właśnie tego dnia słodkie przysmaki (często przyrządzane samodzielnie) są wręczane mężczyznom przez kobiety jako dowód sympatii lub wdzięczności.

Dla urozmaicenia:

Pralinki apetycznie wyglądają z posypką zrobioną z wiórków kokosowych. Warto dodać również drobno zmielone orzechy włoskie.