Pralinki z mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pralinki z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

202

heart
1439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1735 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

do obtoczenia:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serek mascarpone przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie dodajemy ją do sera.

Pralinki z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy ją do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną masę czekoladową nabieramy łyżeczką i formujemy z niej kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej pralinki i układamy na tacy. Wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Pralinki z mascarpone - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 25.05.2022

    A co z masłem???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Marta

    Marta , 21.05.2022

    A jak wyrabiać te kulki żeby masa nie topiła się w rękach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wanda

    Wanda , 14.12.2021

    świetny pomysł. Dla mnie trochę za słodkie spróbuję zmodyfikować i następnym razem dam mnie czekolady.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pralinki z mascarponePralinki z mascarpone

Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusząco, ale ile razy zdarzyło się, że ich zawartość wcale nie smakowała tak dobrze? Koniec z przykrymi niespodziankami! Po co ryzykować, skoro w bardzo prosty sposób można przygotować domowe pralinki z mascarpone?

Dla kogo?

Przepis na pralinki z mascarpone zainteresuje kucharzy, którzy lubią odwzorowywać popularne przysmaki we własnych kuchniach.

Na jaką okazję?

Własnoręcznie zrobione pralinki to kapitalny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Dzień Matki, mikołajki, urodziny, imieniny – nie ma to, jak podarunek od serca! Zbliżają się walentynki? Czekoladowe słodkości będą idealnym deserem po uroczystej okazji.

Czy wiesz, że?

Ciekawą czekoladową tradycją są walentynki w Japonii. Właśnie tego dnia słodkie przysmaki (często przyrządzane samodzielnie) są wręczane mężczyznom przez kobiety jako dowód sympatii lub wdzięczności.

Dla urozmaicenia:

Pralinki apetycznie wyglądają z posypką zrobioną z wiórków kokosowych. Warto dodać również drobno zmielone orzechy włoskie.