
Składniki
250 gramów
250 gramów
do obtoczenia:
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serek mascarpone przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie dodajemy ją do sera.

Krok 2
Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy ją do lodówki na 1 h.

Krok 3
Schłodzoną masę czekoladową nabieramy łyżeczką i formujemy z niej kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 h.

Krok 4
Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej pralinki i układamy na tacy. Wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pralinki z mascarpone
Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusząco, ale ile razy zdarzyło się, że ich zawartość wcale nie smakowała tak dobrze? Koniec z przykrymi niespodziankami! Po co ryzykować, skoro w bardzo prosty sposób można przygotować domowe pralinki z mascarpone?
Dla kogo?
Przepis na pralinki z mascarpone zainteresuje kucharzy, którzy lubią odwzorowywać popularne przysmaki we własnych kuchniach.
Na jaką okazję?
Własnoręcznie zrobione pralinki to kapitalny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Dzień Matki, mikołajki, urodziny, imieniny – nie ma to, jak podarunek od serca! Zbliżają się walentynki? Czekoladowe słodkości będą idealnym deserem po uroczystej okazji.
Czy wiesz, że?
Ciekawą czekoladową tradycją są walentynki w Japonii. Właśnie tego dnia słodkie przysmaki (często przyrządzane samodzielnie) są wręczane mężczyznom przez kobiety jako dowód sympatii lub wdzięczności.
Dla urozmaicenia:
Pralinki apetycznie wyglądają z posypką zrobioną z wiórków kokosowych. Warto dodać również drobno zmielone orzechy włoskie.































