Pralinki z mascarpone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

180

932 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

200 gramów

100 gramów

150 gramów

20 gramów

do obtoczenia pralin:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę z Kasią rozpuszczamy w gorącej kąpieli, herbatniki kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem.

Pralinki z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Do misy wkładamy wszystkie składniki razem z rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi herbatnikami. Całość mieszamy, najlepiej ręcznie, i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Pralinki z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną masę nabieramy łyżką, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach lub w roztopionej czekoladzie. Układamy kulki na talerzu i wstawiamy na parę minut do lodówki, aby się schłodziły.

Pralinki z mascarpone - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

Zamiast kakao i ciemnej czekolady możesz użyć czekolady białej.

4

Opinie o przepisie

  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 29.03.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Ruszkiewicz

    Patryk Ruszkiewicz , 28.02.2018

    Będą dobre na dzień kobiet?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Ruszkiewicz

    Patryk Ruszkiewicz , 28.02.2018

    a musi byc ten likier

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza , 13.08.2017

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pralinki z mascarponePralinki z mascarpone

Domowe słodycze to nie tylko ciasta i ciasteczka. Samodzielnie przygotujesz także czekoladki, które będą pyszną przekąską, sprawdzą się również jako drobny podarunek – tak jak pralinki z mascarpone przygotowane według tego przepisu. Mascarpone, czyli kremowy i lekko słodki serek, będzie wyśmienitą bazą do przygotowania aksamitnego nadzienia. Żeby urozmaicić jego konsystencję i ułatwić sobie formowanie kuleczek, dodaj do niego także pokruszone drobno herbatniki, a do smaku – czekoladę, cukier puder i likier migdałowy (możesz użyć także migdałowego aromatu do ciast). Gotowa masa będzie miękka, dlatego przełóż ją do lodówki, gdzie zastygnie i stanie się łatwiejsza do formowania. Ze schłodzonego kremu zrób kulki i obtaczaj je w dodatkach: wiórkach kokosowych lub czekoladzie. Aby ułatwić sobie to zadanie, nabijaj je na specjalne szpikulce. Czekolada powinna być już lekko przestudzona i dość gęsta, aby nie spływać z kulek. Pralinki z mascarpone możesz obtoczyć też w kakao albo mielonych orzechach. Smacznego!