Pralinki z mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pralinki z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
1442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1750 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

do obtoczenia:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serek mascarpone przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie dodajemy ją do sera.

Pralinki z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy ją do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną masę czekoladową nabieramy łyżeczką i formujemy z niej kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 h.

Pralinki z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej pralinki i układamy na tacy. Wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Pralinki z mascarpone - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 25.05.2022

    A co z masłem???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Marta

    Marta , 21.05.2022

    A jak wyrabiać te kulki żeby masa nie topiła się w rękach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wanda

    Wanda , 14.12.2021

    świetny pomysł. Dla mnie trochę za słodkie spróbuję zmodyfikować i następnym razem dam mnie czekolady.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pralinki z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czekoladowy fondant
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pralinki z mascarponePralinki z mascarpone

Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusząco, ale ile razy zdarzyło się, że ich zawartość wcale nie smakowała tak dobrze? Koniec z przykrymi niespodziankami! Po co ryzykować, skoro w bardzo prosty sposób można przygotować domowe pralinki z mascarpone?

Dla kogo?

Przepis na pralinki z mascarpone zainteresuje kucharzy, którzy lubią odwzorowywać popularne przysmaki we własnych kuchniach.

Na jaką okazję?

Własnoręcznie zrobione pralinki to kapitalny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Dzień Matki, mikołajki, urodziny, imieniny – nie ma to, jak podarunek od serca! Zbliżają się walentynki? Czekoladowe słodkości będą idealnym deserem po uroczystej okazji.

Czy wiesz, że?

Ciekawą czekoladową tradycją są walentynki w Japonii. Właśnie tego dnia słodkie przysmaki (często przyrządzane samodzielnie) są wręczane mężczyznom przez kobiety jako dowód sympatii lub wdzięczności.

Dla urozmaicenia:

Pralinki apetycznie wyglądają z posypką zrobioną z wiórków kokosowych. Warto dodać również drobno zmielone orzechy włoskie.