Dania i potrawy z mascarpone | Przepisy.pl

Przepisy z mascarpone

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Quesadillas czyli meksykański przysmak
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser...
Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z liści szczawiu przygotowuje się smaczne sałatki, pesto, a także zupy, najczęściej serwowane z d...
Ravioli ze szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjąt...
Cielęcina z grzybami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cielęcina z grzybami to niezwykle eleganckie danie, które podasz przy szczególnej okazji. Będzie...
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser...
Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Krem z zielonych oliwek z dodatkiem kaparów i sera mascarpone to pomysł na niecodzienną, wykwintn...
Risotto z prawdziwkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunko...
Risotto z szyjkami rakowymi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Piperda z warzyw
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Szpinakowe kolanka
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Różane serducho
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KOKOSOWIEC
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
145 min.
Tort (Ciasto)
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MascarponeMascarpone

Jasny ser mascarpone o aksamitnej konsystencji kwalifikowany jest zwykle jako składnik deserów. W tym niezrównanego, słynnego prawie na cały świat tiramisu, podbijającego serca wszystkich łasuchów. Mimo to nie samymi słodkościami kucharz żyje. Ser mascarpone sprawdza się pierwszorzędnie jako uzupełnienie wytrawnych potraw. Jak używać go w takim wydaniu? Mamy na to wiele smakowitych patentów!

Dla kogo?

Mascarpone nie wygląda jak większość popularnych serów. Ułożenie go w plastrach albo pokrojenie w drobną kostkę nie wchodzi w grę. Łatwiej porównać go do twarogu, lecz jest znacznie delikatniejszy – nie znajdziecie w nim ani jednej grudki. Z tego względu jest uwielbiany przez kucharzy, którzy cenią nieoczywiste rozwiązania. Z powodzeniem można używać go do zagęszczenia zup, sosów i dowolnych potrawek. Warto wypróbować go jako element jajecznej masy, która jest nieodzowna w większości tart i zapiekanek.

Na jaką okazję?

Sera mascarpone używajcie, gdy planujecie ucztę w atmosferze słonecznego południa. Ze szpinakiem stworzy wyborny farsz do ravioli. Pomoże uzyskać pożądaną, gęstą konsystencję klasycznego risotto. Porcja mascarpone zjawiskowo prezentuje się na talerzu z kremowymi zupami z pomidorów, szczawiu, a nawet ziemniaków. Szukaliście sposobu na uatrakcyjnienie codziennych posiłków? Mascarpone czeka na odkrycie!

Czy wiesz, że?

O wyjątkowości sera świadczy fakt, że jest produkowany nie bezpośrednio z mleka, a ze śmietanki. To sztandarowy produkt północy Włoch, przede wszystkim Lombardii. Jego historia sięga XVI wieku. Początkowo był wytwarzany wyłącznie jesienią i zimą ze względu na niskie temperatury, które korzystnie wpływały na zachowanie świeżości sera.

Dla urozmaicenia:

Mascarpone wymieszajcie z ulubionymi ziołami, np. kolendrą, koperkiem i natką pietruszki. W ten sposób uzyskacie wyśmienite smarowidło do kanapek, grzanek lub wytrawnych gofrów.