Dania i potrawy z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Przepisy z mascarpone

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MascarponeMascarpone

Jasny ser mascarpone o aksamitnej konsystencji kwalifikowany jest zwykle jako składnik deserów. W tym niezrównanego, słynnego prawie na cały świat tiramisu, podbijającego serca wszystkich łasuchów. Mimo to nie samymi słodkościami kucharz żyje. Ser mascarpone sprawdza się pierwszorzędnie jako uzupełnienie wytrawnych potraw. Jak używać go w takim wydaniu? Mamy na to wiele smakowitych patentów!

Dla kogo?

Mascarpone nie wygląda jak większość popularnych serów. Ułożenie go w plastrach albo pokrojenie w drobną kostkę nie wchodzi w grę. Łatwiej porównać go do twarogu, lecz jest znacznie delikatniejszy – nie znajdziecie w nim ani jednej grudki. Z tego względu jest uwielbiany przez kucharzy, którzy cenią nieoczywiste rozwiązania. Z powodzeniem można używać go do zagęszczenia zup, sosów i dowolnych potrawek. Warto wypróbować go jako element jajecznej masy, która jest nieodzowna w większości tart i zapiekanek.

Na jaką okazję?

Sera mascarpone używajcie, gdy planujecie ucztę w atmosferze słonecznego południa. Ze szpinakiem stworzy wyborny farsz do ravioli. Pomoże uzyskać pożądaną, gęstą konsystencję klasycznego risotto. Porcja mascarpone zjawiskowo prezentuje się na talerzu z kremowymi zupami z pomidorów, szczawiu, a nawet ziemniaków. Szukaliście sposobu na uatrakcyjnienie codziennych posiłków? Mascarpone czeka na odkrycie!

Czy wiesz, że?

O wyjątkowości sera świadczy fakt, że jest produkowany nie bezpośrednio z mleka, a ze śmietanki. To sztandarowy produkt północy Włoch, przede wszystkim Lombardii. Jego historia sięga XVI wieku. Początkowo był wytwarzany wyłącznie jesienią i zimą ze względu na niskie temperatury, które korzystnie wpływały na zachowanie świeżości sera.

Dla urozmaicenia:

Mascarpone wymieszajcie z ulubionymi ziołami, np. kolendrą, koperkiem i natką pietruszki. W ten sposób uzyskacie wyśmienite smarowidło do kanapek, grzanek lub wytrawnych gofrów.