Dania i potrawy z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Przepisy z mascarpone

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Pralinki z mascarpone
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusz...
Tort Unicorn
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz o...
Quesadillas czyli meksykański przysmak
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chrupiące i aromatyczne quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „qu...
Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z liści szczawiu przygotowuje się smaczne sałatki, pesto, a także zupy, najczęściej serwowane z d...
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki przestały być wyłącznie tanim, mało interesującym daniem, kojarzonym przede wszystkim z...
Ravioli ze szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjąt...
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser...
Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Krem z zielonych oliwek z dodatkiem kaparów i sera mascarpone to pomysł na niecodzienną, wykwintn...
Risotto z prawdziwkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunko...
Tort szwarcwaldzki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort szwarcwaldzki znany jest także pod nazwą Czarny Las. Nienależnie od tego, którego określenia...
Risotto z szyjkami rakowymi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Piperda z warzyw
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Szpinakowe kolanka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
KOKOSOWIEC
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
145 min.
Tort (Ciasto)
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MascarponeMascarpone

Jasny ser mascarpone o aksamitnej konsystencji kwalifikowany jest zwykle jako składnik deserów. W tym niezrównanego, słynnego prawie na cały świat tiramisu, podbijającego serca wszystkich łasuchów. Mimo to nie samymi słodkościami kucharz żyje. Ser mascarpone sprawdza się pierwszorzędnie jako uzupełnienie wytrawnych potraw. Jak używać go w takim wydaniu? Mamy na to wiele smakowitych patentów!

Dla kogo?

Mascarpone nie wygląda jak większość popularnych serów. Ułożenie go w plastrach albo pokrojenie w drobną kostkę nie wchodzi w grę. Łatwiej porównać go do twarogu, lecz jest znacznie delikatniejszy – nie znajdziecie w nim ani jednej grudki. Z tego względu jest uwielbiany przez kucharzy, którzy cenią nieoczywiste rozwiązania. Z powodzeniem można używać go do zagęszczenia zup, sosów i dowolnych potrawek. Warto wypróbować go jako element jajecznej masy, która jest nieodzowna w większości tart i zapiekanek.

Na jaką okazję?

Sera mascarpone używajcie, gdy planujecie ucztę w atmosferze słonecznego południa. Ze szpinakiem stworzy wyborny farsz do ravioli. Pomoże uzyskać pożądaną, gęstą konsystencję klasycznego risotto. Porcja mascarpone zjawiskowo prezentuje się na talerzu z kremowymi zupami z pomidorów, szczawiu, a nawet ziemniaków. Szukaliście sposobu na uatrakcyjnienie codziennych posiłków? Mascarpone czeka na odkrycie!

Czy wiesz, że?

O wyjątkowości sera świadczy fakt, że jest produkowany nie bezpośrednio z mleka, a ze śmietanki. To sztandarowy produkt północy Włoch, przede wszystkim Lombardii. Jego historia sięga XVI wieku. Początkowo był wytwarzany wyłącznie jesienią i zimą ze względu na niskie temperatury, które korzystnie wpływały na zachowanie świeżości sera.

Dla urozmaicenia:

Mascarpone wymieszajcie z ulubionymi ziołami, np. kolendrą, koperkiem i natką pietruszki. W ten sposób uzyskacie wyśmienite smarowidło do kanapek, grzanek lub wytrawnych gofrów.