
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
250 gramów
200 gramów
250 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.
Krok 3
Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
Krok 4
Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.
Krok 5
Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.
Krok 6
Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej