Risotto z szyjkami rakowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szyjkami rakowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.

Krok 2

Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.

Krok 3

Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.

Krok 5

Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.

Krok 6

Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej