Risotto z szyjkami rakowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szyjkami rakowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.

Krok 2

Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.

Krok 3

Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.

Krok 5

Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.

Krok 6

Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szyjkami rakowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej