Przepisy na Owoce morza

552 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (552)

Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, któr...
Krewetki w maśle czosnkowym
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być...
Krewetki w tempurze z porem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na orientalną przekąskę? Spróbuj krewetek w tempurze z porem. Sprawisz przyjemność so...
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowa...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Sałatka z paluszkami krabowymi
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie paluszków krabowych z kapustą pekińską zaskakuje wspaniałym smakiem. Koniecznie spróbu...
Krewetki z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne...
Krewetki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ryż z owocami morza
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powy...
Tajska zupa z owocami morza
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem...
Srebrna zupa chińska
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa Tom Yam Gong
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krewetki z pietruszką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Paella a la navarro
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krewetki grillowane na pergaminie
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubisz owoce morza, ale sądzisz, że przyrządzane w domu nie smakują tak dobrze jak w restauracji...
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sos...
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupeł...
Szybka i prosta sałatka z krewetkami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nie masz za dużo czasu, jednak mimo to chcesz przygotować szybką kolację? Najlepszym wyjściem ewa...
Makaron po chińsku z kaczką i krewetkami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrze przyrządzona chińszczyzna zapewni ci sukces kulinarny w każdych okolicznościach. Obiad we...
Empanadillas z krewetkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz sposobu na szybką i efektowną wieczorną przekąskę, na przyjęcie lub do filmu? Po inspirac...
Kalifornia rolls
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanym...
Krewetki na ostro
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krewetki na ostro to eleganckie i uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szyb...
Szybka sałatka z krewetkami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szybka sałatka z krewetkami to doskonały sposób na wykorzystanie tych popularnych owoców morza. U...
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym to ciekawa alternatywa dla zapiekanek ziemniaczanych czy maka...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów or...
Mini kanapeczki
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce morzaOwoce morza

Frutii di mare! Jak to pięknie brzmi, prawda? Choć często o nich słyszymy, to niektórym owoce morza wciąż mogą kojarzyć się z czymś egzotycznym i nietuzinkowym. W Polsce z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze, ale także dzięki rosnącej ciekawości świata i chęci poznawania lokalnych przepisów oraz produktów. Rozpocznij już dziś kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego i sprawdź nasze przepisy na owoce morza!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej! Duszone, smażone, zapieczone – owoce morza smakują wyśmienicie w każdej postaci! Z udziałem frutti di mare przyrządzisz całą gamę różnorodnych posiłków, które urozmaicą Twój jadłospis. Jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, nic straconego! Z opracowanymi przepisami przygotowane owoców morza będzie prostsze, niż myślisz!

Na jaką okazję?

Owoce morza dobrze czują się w towarzystwie makaronu, ryżu, warzyw czy w formie solo. Co więcej, nie potrzebują długiego czasu przygotowania, dlatego bez problemu może podać je na obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

W krajach śródziemnomorskich owoce morza stanowią podstawowy składnik diety. Dzielimy je na mięczaki, skorupiaki oraz inne dary morza – np. wodorosty. We Włoszech jednym z ulubionych dań jest spaghetti con frutti di mare. Do barwienia makaronu wykorzystuje się atrament z kałamarnicy. W Grecji natomiast dużą rolę w kuchni odgrywa ośmiornica, uchodząca za tamtejszy przysmak. Do grona ulubionych owoców morza należą także kalmary – najczęściej smażone z dodatkiem sosu rybnego lub warzywnego. W Hiszpanii natomiast podstawę przekąsek stanowią krewetki, a we Francji daniem popisowym jest homar thermidor – czyli homar w towarzystwie sosu beszamelowego i brandy. Co kraj, to obyczaj! Jak widać, owoce morza stanowią ważny składnik codziennego jadłospisu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do swojej diety. Nie pożałujesz!

Dla urozmaicenia:

Najlepiej sięgaj po świeże okazy owoców morza. W tym celu udaj się do dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas produkt nie jest nieświeży? Oto kilka rad! Małże lub inne skorupiaki powinny być lekko rozchylone, a po lekkim uderzeniu, muszla powinna się otworzyć. Kupując homara, sprawdzajmy, czy na pancerzu nie ma plam. Przygotowując krewetki, pamiętaj o zdjęciu pancerza i wyjęciu cienkiej nitki – jelita, które znajduje się na grzbiecie.