Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Owoce morza
Frutii di mare! Jak to pięknie brzmi, prawda? Choć często o nich słyszymy, to niektórym owoce morza wciąż mogą kojarzyć się z czymś egzotycznym i nietuzinkowym. W Polsce z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze, ale także dzięki rosnącej ciekawości świata i chęci poznawania lokalnych przepisów oraz produktów. Rozpocznij już dziś kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego i sprawdź nasze przepisy na owoce morza!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej! Duszone, smażone, zapieczone – owoce morza smakują wyśmienicie w każdej postaci! Z udziałem frutti di mare przyrządzisz całą gamę różnorodnych posiłków, które urozmaicą Twój jadłospis. Jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, nic straconego! Z opracowanymi przepisami przygotowane owoców morza będzie prostsze, niż myślisz!
Na jaką okazję?
Owoce morza dobrze czują się w towarzystwie makaronu, ryżu, warzyw czy w formie solo. Co więcej, nie potrzebują długiego czasu przygotowania, dlatego bez problemu może podać je na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
W krajach śródziemnomorskich owoce morza stanowią podstawowy składnik diety. Dzielimy je na mięczaki, skorupiaki oraz inne dary morza – np. wodorosty. We Włoszech jednym z ulubionych dań jest spaghetti con frutti di mare. Do barwienia makaronu wykorzystuje się atrament z kałamarnicy. W Grecji natomiast dużą rolę w kuchni odgrywa ośmiornica, uchodząca za tamtejszy przysmak. Do grona ulubionych owoców morza należą także kalmary – najczęściej smażone z dodatkiem sosu rybnego lub warzywnego. W Hiszpanii natomiast podstawę przekąsek stanowią krewetki, a we Francji daniem popisowym jest homar thermidor – czyli homar w towarzystwie sosu beszamelowego i brandy. Co kraj, to obyczaj! Jak widać, owoce morza stanowią ważny składnik codziennego jadłospisu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do swojej diety. Nie pożałujesz!
Dla urozmaicenia:
Najlepiej sięgaj po świeże okazy owoców morza. W tym celu udaj się do dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas produkt nie jest nieświeży? Oto kilka rad! Małże lub inne skorupiaki powinny być lekko rozchylone, a po lekkim uderzeniu, muszla powinna się otworzyć. Kupując homara, sprawdzajmy, czy na pancerzu nie ma plam. Przygotowując krewetki, pamiętaj o zdjęciu pancerza i wyjęciu cienkiej nitki – jelita, które znajduje się na grzbiecie.