Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Owoce morza
Frutii di mare! Jak to pięknie brzmi, prawda? Choć często o nich słyszymy, to niektórym owoce morza wciąż mogą kojarzyć się z czymś egzotycznym i nietuzinkowym. W Polsce z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze, ale także dzięki rosnącej ciekawości świata i chęci poznawania lokalnych przepisów oraz produktów. Rozpocznij już dziś kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego i sprawdź nasze przepisy na owoce morza!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej! Duszone, smażone, zapieczone – owoce morza smakują wyśmienicie w każdej postaci! Z udziałem frutti di mare przyrządzisz całą gamę różnorodnych posiłków, które urozmaicą Twój jadłospis. Jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, nic straconego! Z opracowanymi przepisami przygotowane owoców morza będzie prostsze, niż myślisz!
Na jaką okazję?
Owoce morza dobrze czują się w towarzystwie makaronu, ryżu, warzyw czy w formie solo. Co więcej, nie potrzebują długiego czasu przygotowania, dlatego bez problemu może podać je na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
W krajach śródziemnomorskich owoce morza stanowią podstawowy składnik diety. Dzielimy je na mięczaki, skorupiaki oraz inne dary morza – np. wodorosty. We Włoszech jednym z ulubionych dań jest spaghetti con frutti di mare. Do barwienia makaronu wykorzystuje się atrament z kałamarnicy. W Grecji natomiast dużą rolę w kuchni odgrywa ośmiornica, uchodząca za tamtejszy przysmak. Do grona ulubionych owoców morza należą także kalmary – najczęściej smażone z dodatkiem sosu rybnego lub warzywnego. W Hiszpanii natomiast podstawę przekąsek stanowią krewetki, a we Francji daniem popisowym jest homar thermidor – czyli homar w towarzystwie sosu beszamelowego i brandy. Co kraj, to obyczaj! Jak widać, owoce morza stanowią ważny składnik codziennego jadłospisu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do swojej diety. Nie pożałujesz!
Dla urozmaicenia:
Najlepiej sięgaj po świeże okazy owoców morza. W tym celu udaj się do dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas produkt nie jest nieświeży? Oto kilka rad! Małże lub inne skorupiaki powinny być lekko rozchylone, a po lekkim uderzeniu, muszla powinna się otworzyć. Kupując homara, sprawdzajmy, czy na pancerzu nie ma plam. Przygotowując krewetki, pamiętaj o zdjęciu pancerza i wyjęciu cienkiej nitki – jelita, które znajduje się na grzbiecie.