Przepisy na Krewetki
140 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Krewetki
Owoce morza, mimo że wciąż rzadko serwowane w naszym kraju, zyskały spore grono zwolenników. Jednym z najprostszych pomysłów na pyszne frutti di mare są potrawy z krewetek. Składniki są łatwo dostępne w większości sklepów, a przygotowanie dania nie zajmie wam dużo czasu. Co więcej – przepis na krewetki, jaki chcemy wam dziś zaproponować, nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami. Będzie oryginalnie, nowocześnie i naprawdę pysznie!
Dla kogo? Przepisy na krewetki adresowane są przede wszystkim do zwolenników owoców morza. Przypadną do gustu także tym z was, którzy dopiero odkrywają walory smakowe śródziemnomorskiego frutti di mare.
Na jaką okazję? To, jaki macie pomysł na krewetki i kiedy je zaserwujecie, zależy wyłącznie od was! Dania z krewetkami świetnie sprawdzą się podczas imprez, letnich przyjęć grillowych czy wyjątkowych okazji, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.
Czy wiesz, że? Krewetki spotykane są również w Morzu Bałtyckim. Jednak ich niewielkie rozmiary sprawiają, że wykorzystywane są jedynie jako przynęta do połowu ryb.
Dla urozmaicenia: Pietruszka jest dodatkiem doskonale pasującym do potraw z krewetki. Przepis, jaki wybierzecie, warto więc wzbogacić o świeżą natkę pietruszki, która nie tylko urozmaici smak krewetek, ale będzie także ozdobą dania.