Dania i potrawy z krewetkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Krewetki

140 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrewetkiKrewetki

Owoce morza, mimo że wciąż rzadko serwowane w naszym kraju, zyskały spore grono zwolenników. Jednym z najprostszych pomysłów na pyszne frutti di mare są potrawy z krewetek. Składniki są łatwo dostępne w większości sklepów, a przygotowanie dania nie zajmie wam dużo czasu. Co więcej – przepis na krewetki, jaki chcemy wam dziś zaproponować, nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami. Będzie oryginalnie, nowocześnie i naprawdę pysznie!

Dla kogo? Przepisy na krewetki adresowane są przede wszystkim do zwolenników owoców morza. Przypadną do gustu także tym z was, którzy dopiero odkrywają walory smakowe śródziemnomorskiego frutti di mare.

Na jaką okazję? To, jaki macie pomysł na krewetki i kiedy je zaserwujecie, zależy wyłącznie od was! Dania z krewetkami świetnie sprawdzą się podczas imprez, letnich przyjęć grillowych czy wyjątkowych okazji, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że? Krewetki spotykane są również w Morzu Bałtyckim. Jednak ich niewielkie rozmiary sprawiają, że wykorzystywane są jedynie jako przynęta do połowu ryb.

Dla urozmaicenia: Pietruszka jest dodatkiem doskonale pasującym do potraw z krewetki. Przepis, jaki wybierzecie, warto więc wzbogacić o świeżą natkę pietruszki, która nie tylko urozmaici smak krewetek, ale będzie także ozdobą dania.