Dania i potrawy z krewetkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Krewetki

140 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrewetkiKrewetki

Owoce morza, mimo że wciąż rzadko serwowane w naszym kraju, zyskały spore grono zwolenników. Jednym z najprostszych pomysłów na pyszne frutti di mare są potrawy z krewetek. Składniki są łatwo dostępne w większości sklepów, a przygotowanie dania nie zajmie wam dużo czasu. Co więcej – przepis na krewetki, jaki chcemy wam dziś zaproponować, nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami. Będzie oryginalnie, nowocześnie i naprawdę pysznie!

Dla kogo? Przepisy na krewetki adresowane są przede wszystkim do zwolenników owoców morza. Przypadną do gustu także tym z was, którzy dopiero odkrywają walory smakowe śródziemnomorskiego frutti di mare.

Na jaką okazję? To, jaki macie pomysł na krewetki i kiedy je zaserwujecie, zależy wyłącznie od was! Dania z krewetkami świetnie sprawdzą się podczas imprez, letnich przyjęć grillowych czy wyjątkowych okazji, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że? Krewetki spotykane są również w Morzu Bałtyckim. Jednak ich niewielkie rozmiary sprawiają, że wykorzystywane są jedynie jako przynęta do połowu ryb.

Dla urozmaicenia: Pietruszka jest dodatkiem doskonale pasującym do potraw z krewetki. Przepis, jaki wybierzecie, warto więc wzbogacić o świeżą natkę pietruszki, która nie tylko urozmaici smak krewetek, ale będzie także ozdobą dania.