Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
210 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

12 sztuk

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę oraz połowę natki. Mięso zanurz w marynacie.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 1

Krok 2

Krewetki obierz z łupiny pozostawiając jednak dekoracyjny ogonek. Natnij wzdłuż grzbietu i oczyść je z jelita. W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z pozostałą natką oraz skórką z cytryny. W przygotowanym sosie zamocz krewetki.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 2

Krok 3

Na drewniane patyki nabijaj na przemian kawałki rostbefu oraz krewetki.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 3

Krok 4

Przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż ok. 10 minut przewracając co chwilę. Gotowe podawaj z sosem Hellmann's Steak, chrupiącą sałatą z ziołowym dressingiem i grillowaną grzanką.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Drewniane patyki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, co zapobiegnie paleniu się na grillu.

3

Opinie o przepisie

  • Krysia Styrna

    Krysia Styrna , 29.06.2016

    to cos oklamane , nasz Surf and Turf jest z homara i steka w Ameryce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Dąbrowski

    Bogumił Dąbrowski , 27.06.2016

    Czy krewetki to jest polskie danie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 26.05.2016

    To tylko amerykanie mogá cos takiegp wymyslic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić inspirowane tą oryginalną potrawą szaszłyki z rostbefu i krewetek. Doskonale sprawdzą się jako poczęstunek np. na spotkaniu z przyjaciółmi. Ich przygotowanie rozpocznij od przygotowania wołowiny: umyj i osusz mięso, po czym pokrój je w dużą kostkę. Następnie wymieszaj składniki na marynatę, czyli: oliwę z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę do grilla. Do tak przygotowanej zalewy przełóż mięso i odstaw je, żeby nabrało wyrazistego smaku. Oczyść krewetki i zanurzaj je w sosie czosnkowym połączonym z natką pietruszki i startą skórką cytrynową. Na drewniane patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa oraz pokryte sosem krewetki. Szaszłyki grilluj z każdej strony, a gdy będą gotowe, podawaj je z sosem do steków, chrupiącymi grzankami oraz sałatą. Koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.