Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf
średnie
343 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
12 sztuk
6 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę oraz połowę natki. Mięso zanurz w marynacie.

Krok 2
Krewetki obierz z łupiny pozostawiając jednak dekoracyjny ogonek. Natnij wzdłuż grzbietu i oczyść je z jelita. W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z pozostałą natką oraz skórką z cytryny. W przygotowanym sosie zamocz krewetki.

Krok 3
Na drewniane patyki nabijaj na przemian kawałki rostbefu oraz krewetki.

Krok 4
Przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż ok. 10 minut przewracając co chwilę. Gotowe podawaj z sosem Hellmann’s Steak, chrupiącą sałatą z ziołowym dressingiem i grillowaną grzanką.


Dobra rada:
Drewniane patyki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, co zapobiegnie paleniu się na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf
Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić inspirowane tą oryginalną potrawą szaszłyki z rostbefu i krewetek. Doskonale sprawdzą się jako poczęstunek np. na spotkaniu z przyjaciółmi. Ich przygotowanie rozpocznij od przygotowania wołowiny: umyj i osusz mięso, po czym pokrój je w dużą kostkę. Następnie wymieszaj składniki na marynatę, czyli: oliwę z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę do grilla. Do tak przygotowanej zalewy przełóż mięso i odstaw je, żeby nabrało wyrazistego smaku. Oczyść krewetki i zanurzaj je w sosie czosnkowym połączonym z natką pietruszki i startą skórką cytrynową. Na drewniane patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa oraz pokryte sosem krewetki. Szaszłyki grilluj z każdej strony, a gdy będą gotowe, podawaj je z sosem do steków, chrupiącymi grzankami oraz sałatą. Koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.