Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

636 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1098 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z majerankiem. Boczek oraz cebulę pokrój w cienkie paski.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 2

Krok 3

Porcje mięsa posyp przyprawą, a następnie każdą z nich ułóż na dużym kawałku aluminiowej folii.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu każdej porcji połóż cebulę wymieszaną z pokrojonym boczkiem. Żeberka zawiń w folię.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 4

Krok 5

Mięso piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 45-50 minut. Żeberka możesz upiec również na grillu. Podaj je z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który dzięki dodatkowi ostrych przypraw nada potrawie wyrazisty smak.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera , 26.02.2017

    Pyszne polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 17.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sierzputowska

    Agnieszka Sierzputowska , 17.11.2016

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone żeberka z boczkiem i cebuląPieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczkiem i cebulą. To danie zachwyci każdego, a z pewnością miłośników pieczonych mięs. Wieprzowe żeberka można dusić, grillować lub… piec w folii. Ten sposób jest gwarancją tego, że żeberka będą soczyste, miękkie i cudownie pachnące. By je zrobić, zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Majeranek wymieszaj z przyprawą Knorr, która jest kompozycją aż 8 suszonych ziół. Natomiast boczek i cebulę pokrój w cienkie paski. Każdy kawałek mięsa połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej, posyp przyprawami, a na wierzch połóż pozostałe składniki. Zawiń mięso i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z pieczywem bądź opiekanymi ziemniakami, ostrym ketchupem i surówkami. Smacznego!