Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

48

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

548 osób wydrukowało

Pobierz pdf

927 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z majerankiem. Boczek oraz cebulę pokrój w cienkie paski.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 2

Krok 3

Porcje mięsa posyp przyprawą, a następnie każdą z nich ułóż na dużym kawałku aluminiowej folii.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu każdej porcji połóż cebulę wymieszaną z pokrojonym boczkiem. Żeberka zawiń w folię.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 4

Krok 5

Mięso piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 45-50 minut. Żeberka możesz upiec również na grillu. Podaj je z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który dzięki dodatkowi ostrych przypraw nada potrawie wyrazisty smak.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera

    Pyszne polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sierzputowska

    Agnieszka Sierzputowska

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone żeberka z boczkiem i cebuląPieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczkiem i cebulą. To danie zachwyci każdego, a z pewnością miłośników pieczonych mięs. Wieprzowe żeberka można dusić, grillować lub… piec w folii. Ten sposób jest gwarancją tego, że żeberka będą soczyste, miękkie i cudownie pachnące. By je zrobić, zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Majeranek wymieszaj z przyprawą Knorr, która jest kompozycją aż 8 suszonych ziół. Natomiast boczek i cebulę pokrój w cienkie paski. Każdy kawałek mięsa połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej, posyp przyprawami, a na wierzch połóż pozostałe składniki. Zawiń mięso i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z pieczywem bądź opiekanymi ziemniakami, ostrym ketchupem i surówkami. Smacznego!