Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1098 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z majerankiem. Boczek oraz cebulę pokrój w cienkie paski.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 2

Krok 3

Porcje mięsa posyp przyprawą, a następnie każdą z nich ułóż na dużym kawałku aluminiowej folii.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu każdej porcji połóż cebulę wymieszaną z pokrojonym boczkiem. Żeberka zawiń w folię.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 4

Krok 5

Mięso piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 45-50 minut. Żeberka możesz upiec również na grillu. Podaj je z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który dzięki dodatkowi ostrych przypraw nada potrawie wyrazisty smak.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera , 26.02.2017

    Pyszne polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 17.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sierzputowska

    Agnieszka Sierzputowska , 17.11.2016

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone żeberka z boczkiem i cebuląPieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczkiem i cebulą. To danie zachwyci każdego, a z pewnością miłośników pieczonych mięs. Wieprzowe żeberka można dusić, grillować lub… piec w folii. Ten sposób jest gwarancją tego, że żeberka będą soczyste, miękkie i cudownie pachnące. By je zrobić, zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Majeranek wymieszaj z przyprawą Knorr, która jest kompozycją aż 8 suszonych ziół. Natomiast boczek i cebulę pokrój w cienkie paski. Każdy kawałek mięsa połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej, posyp przyprawami, a na wierzch połóż pozostałe składniki. Zawiń mięso i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z pieczywem bądź opiekanymi ziemniakami, ostrym ketchupem i surówkami. Smacznego!