Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

48

152 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

568 osób wydrukowało

Pobierz pdf

965 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z majerankiem. Boczek oraz cebulę pokrój w cienkie paski.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 2

Krok 3

Porcje mięsa posyp przyprawą, a następnie każdą z nich ułóż na dużym kawałku aluminiowej folii.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu każdej porcji połóż cebulę wymieszaną z pokrojonym boczkiem. Żeberka zawiń w folię.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 4

Krok 5

Mięso piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 45-50 minut. Żeberka możesz upiec również na grillu. Podaj je z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który dzięki dodatkowi ostrych przypraw nada potrawie wyrazisty smak.

Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Justyna Szymendera

    Justyna Szymendera , 26.02.2017

    Pyszne polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 17.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sierzputowska

    Agnieszka Sierzputowska , 17.11.2016

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone żeberka z boczkiem i cebuląPieczone żeberka z boczkiem i cebulą

Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczkiem i cebulą. To danie zachwyci każdego, a z pewnością miłośników pieczonych mięs. Wieprzowe żeberka można dusić, grillować lub… piec w folii. Ten sposób jest gwarancją tego, że żeberka będą soczyste, miękkie i cudownie pachnące. By je zrobić, zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Majeranek wymieszaj z przyprawą Knorr, która jest kompozycją aż 8 suszonych ziół. Natomiast boczek i cebulę pokrój w cienkie paski. Każdy kawałek mięsa połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej, posyp przyprawami, a na wierzch połóż pozostałe składniki. Zawiń mięso i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z pieczywem bądź opiekanymi ziemniakami, ostrym ketchupem i surówkami. Smacznego!