
Składniki
400 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 plastry
4 plastry
4 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dodaj jedną drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę. Dopraw przyprawą Knorr i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Z mięsnej masy uformuj cztery okrągłe, jednakowej wielkości płaskie kotlety. Posmaruj je z obu stron oliwą i połóż na rozgrzanym grillu. Grilluj po 4-5 minut z każdej strony w zależności od tego, jak bardzo wysmażone burgery lubisz.
Krok 3
W tym czasie plastry boczku również ugrilluj. Bułki przekrój na połówki i opiecz krótko wraz z boczkiem.
Krok 4
Pomidora oraz pozostałą cebulę pokrój w cienkie plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i połóż wraz z plastrami pomidora oraz cebuli na bułkach.
Krok 5
Usmażone burgery przełóż na bułki z warzywami. Na wierzchu połóż po plastrze sera oraz chrupiącego boczku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie burgery
Wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych burgery – czyli kotlety z mielonego mięsa wołowego, w chrupiącej pszennej bułce z piklami i sosami – przebojem weszły do kuchni światowej. W naszym przepisie proponujemy prawdziwe amerykańskie grillowane burgery z dodatkiem chrupkiego boczku i świeżymi pomidorami. Soczyste mięso, ciepła bułka i kilka ulubionych dodatków warzywnych to dobry pomysł na obiad lub kolację.Teraz zrobienie tego popularnego dania, jak z amerykańskiej restauracji, jest nie tylko możliwe, ale również szybkie. Jeśli lubisz w kuchni testować nowe połączenia smakowe, swoje burgery możesz nieco zmodyfikować, np. dodając do nich sos z awokado czyli guacamole, grillowaną paprykę albo sosy tabasco lub czosnkowy. Gdy rodzina zapyta, co dziś na obiad, a ty odpowiesz „Burgery amerykańskie”, możesz się spodziewać wyjątkowo pozytywnej reakcji.