Hamburger w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel słoninę (lub boczek) w maszynce do mielenia mięsa i wymieszaj ją z mięsem.

Hamburger w ziołach - Krok 1

Krok 2

Dopraw mięso mielone przyprawą Delikat Knorr, ziołami prowansalskimi oraz czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj i wyrób.

Hamburger w ziołach - Krok 2

Krok 3

Uformuj z masy mięsnej płaskie, okrągłe kotlety.

Hamburger w ziołach - Krok 3

Krok 4

Kotleciki układaj na ruszcie i piecz z obu stron po mniej więcej 8 minut.

Hamburger w ziołach - Krok 4

Krok 5

Przypiecz na grillu również bułki i posmaruj je sosem powstałym z połączenia ketchupu i majonezu.

Hamburger w ziołach - Krok 5

Krok 6

W bułkach ułóż po liściu sałaty lodowej oraz po plasterku pomidora i ogórka. Na koniec dodaj usmażony kotlet i plaster sera, a całość przykryj drugą połówką bułki.

Hamburger w ziołach - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Smak hamburgerów możesz wzbogacić dodając do mięsa mielonego różne dodatki np.: kukurydzę, kapary, dymkę czy pieczarki.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Jurczyk

    Tomasz Jurczyk

    Fajne danie, wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hamburger w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hamburger w ziołachHamburger w ziołach

Hamburger wcale nie musi być jedzeniem typu „fast”, kupowanym po drodze do domu. Teraz przyrządzisz go we własnej kuchni – na bogato. Domowe hamburgery mogą być świetną alternatywą dla obiadu. Mięso mielone zmieszane z boczkiem i przyrządzone na grillu wyśmienicie komponuje się ze słodko-słonymi dodatkami, czyli plasterkiem soczystego pomidora i domowego, kiszonego ogórka. Dodając do tego plaster żółtego sera i liść chrupiącej, świeżej sałaty lodowej, stworzysz kolorowe danie, zamknięte w bułce. Na pewno zasmakuje nie tylko tobie, ale wszystkim domownikom. Kropla sosu tylko dopełni smaku. Miłośnicy ostrego jedzenia, niech dodadzą ketchupu w wersji hot. Danie jest proste i przygotujesz je nawet wtedy, gdy w lodówce pustki. Jeśli nie masz pomidora – zastąp go papryką, a sałata masłowa może śmiało zająć miejsce lodowej. Hamburger i tak będzie smakował pysznie!