
Składniki
600 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiel słoninę (lub boczek) w maszynce do mielenia mięsa i wymieszaj ją z mięsem.

Krok 2
Dopraw mięso mielone przyprawą Delikat Knorr, ziołami prowansalskimi oraz czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj i wyrób.

Krok 3
Uformuj z masy mięsnej płaskie, okrągłe kotlety.

Krok 4
Kotleciki układaj na ruszcie i piecz z obu stron po mniej więcej 8 minut.

Krok 5
Przypiecz na grillu również bułki i posmaruj je sosem powstałym z połączenia ketchupu i majonezu.

Krok 6
W bułkach ułóż po liściu sałaty lodowej oraz po plasterku pomidora i ogórka. Na koniec dodaj usmażony kotlet i plaster sera, a całość przykryj drugą połówką bułki.


Dobra rada:
Smak hamburgerów możesz wzbogacić dodając do mięsa mielonego różne dodatki np.: kukurydzę, kapary, dymkę czy pieczarki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hamburger w ziołach
Hamburger wcale nie musi być jedzeniem typu „fast”, kupowanym po drodze do domu. Teraz przyrządzisz go we własnej kuchni – na bogato. Domowe hamburgery mogą być świetną alternatywą dla obiadu. Mięso mielone zmieszane z boczkiem i przyrządzone na grillu wyśmienicie komponuje się ze słodko-słonymi dodatkami, czyli plasterkiem soczystego pomidora i domowego, kiszonego ogórka. Dodając do tego plaster żółtego sera i liść chrupiącej, świeżej sałaty lodowej, stworzysz kolorowe danie, zamknięte w bułce. Na pewno zasmakuje nie tylko tobie, ale wszystkim domownikom. Kropla sosu tylko dopełni smaku. Miłośnicy ostrego jedzenia, niech dodadzą ketchupu w wersji hot. Danie jest proste i przygotujesz je nawet wtedy, gdy w lodówce pustki. Jeśli nie masz pomidora – zastąp go papryką, a sałata masłowa może śmiało zająć miejsce lodowej. Hamburger i tak będzie smakował pysznie!