Pieczona karkówka z zielonym pieprzem
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 2
Gotową marynatą natrzyj mięso i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3
Wierzch mięsa posyp odsączonym pieprzem. Następnie wstaw karkówkę do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piecz przez około godzinę. Gotowe mięso pokrój i podawaj np. z sosem pieczeniowym lub Ketchupem Hellmann's Łagodnym, który wzbogaci smak potrawy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z zielonym pieprzem
Łatwa do przygotowania, znakomita w smaku, lekko pieprzna i doskonała na obiad dla całej rodziny. Ten przepis na pieczoną karkówkę z zielonym pieprzem ma same zalety, dlatego koniecznie go wypróbuj. Smak pieczonej karkówki zdecydowanie różni się od karkówki z grilla. Pieczone mięso jest delikatniejsze, wręcz aksamitne, a dobrze doprawione – jest intensywne i aromatyczne. Taka właśnie jest karkówka według naszego przepisu. By zrobić marynatę wymieszaj przyprawy, musztardę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso natrzyj gotową marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Teraz dodaj kluczowy składnik – zielony pieprz z zalewy. Jest to najłagodniejszy rodzaj pieprzu, jednak wciąż wyrazisty w smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, sosów, zup oraz ryb. Tak przygotowane danie, piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę. Serwuj z ziemniakami lub kaszą. Pycha!