Pieczona karkówka z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej oraz posiekaną natkę pietruszki.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 1

Krok 2

Gotową marynatą natrzyj mięso i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 2

Krok 3

Wierzch mięsa posyp odsączonym pieprzem. Następnie wstaw karkówkę do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piecz przez około godzinę. Gotowe mięso pokrój i podawaj np. z sosem pieczeniowym lub Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, który wzbogaci smak potrawy.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • zieloneniebo

    zieloneniebo , 31.05.2024

    Karkówka niestety wyszła twarda mimo, że przepis modyfikowany nie był.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z zielonym pieprzem Pieczona karkówka z zielonym pieprzem

Łatwa do przygotowania, znakomita w smaku, lekko pieprzna i doskonała na obiad dla całej rodziny. Ten przepis na pieczoną karkówkę z zielonym pieprzem ma same zalety, dlatego koniecznie go wypróbuj. Smak pieczonej karkówki zdecydowanie różni się od karkówki z grilla. Pieczone mięso jest delikatniejsze, wręcz aksamitne, a dobrze doprawione – jest intensywne i aromatyczne. Taka właśnie jest karkówka według naszego przepisu. By zrobić marynatę wymieszaj przyprawy, musztardę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso natrzyj gotową marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Teraz dodaj kluczowy składnik – zielony pieprz z zalewy. Jest to najłagodniejszy rodzaj pieprzu, jednak wciąż wyrazisty w smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, sosów, zup oraz ryb. Tak przygotowane danie, piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę. Serwuj z ziemniakami lub kaszą. Pycha!