Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
8 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
20 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso na 4 kotlety i lekko je rozbij.
Krok 2
Przygotuj w dużej misce marynatę, łącząc ½ zawartości opakowania przyprawy Knorr, musztardę, olej roślinny, posiekany czosnek, majeranek i tymianek.
Krok 3
Zamarynuj karkówkę w otrzymanej marynacie i pozostaw w lodówce na 3 godziny, co jakiś czas ją odwracając.
Krok 4
Umyj wszystkie warzywa. Z papryki usuń nasiona, bakłażana i cukinię pokrój w plastry, a pieczarki na połówki.
Krok 5
Pozostałą przyprawę Knorr dodaj wraz z odrobiną oliwy i soku z cytryny do warzyw i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 6
Grilluj mięso przez 10 minut z każdej strony, a warzywa do momentu, aż będą rumiane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta karkówka z warzywami z grilla
Karkówka to mięso bardzo często wykorzystywane podczas grillowania. Co zrobić, aby była soczysta i apetyczna? Dowiesz się z tego przepisu. Zacznij od pokrojenia wieprzowiny na cztery kotlety, po czym delikatnie je rozbij. Następnie przygotuj marynatę – wykorzystaj do tego olej roślinny, musztardę, posiekany czosnek i przyprawy, takie jak majeranek oraz tymianek. Mięso zamarynuj i odstaw do lodówki, aby nabrało głębokiego smaku. W tym czasie umyj warzywa, pieczarki przekrój na pół, bakłażana i cukinię w plastry, a z papryki usuń gniazda nasienne. Dobrym sposobem na urozmaicenie dania jest dodanie do warzyw oliwy, cytryny i ulubionych ziół – zyskają wówczas odpowiedni aromat. Przygotowaną karkówkę grilluj z każdej strony, a warzywa do momentu, aż będą miękkie. Upieczone mięso i dodatki podawaj z delikatnym sosem jogurtowym lub tzatziki oraz świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakuje przyrządzona według naszego przepisu soczysta karkówka z warzywami z grilla. Przygotuj ją przy najbliższej okazji.