Stek wieprzowy z grilla - przepisy na steki na grillu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Stek z wieprzowiny z grilla

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z wieprzowiny z grillaStek z wieprzowiny z grilla

Steki, czyli kawałki mięsa krojonego wzdłuż włókien to danie, które zyskuje coraz większą popularność. Często steki kojarzą się z USA, gdzie chętnie przyrządza się je na grillu, zwłaszcza te z wołowiny. W Polsce częściej spożywanym mięsem jest wieprzowina, dlatego warto sprawdzić, w jaki sposób przygotować steki wieprzowe. Grill to bardzo dobra okazja do przyrządzenia steków z karkówki oraz różnego rodzaju szaszłyków. Steki przyrządzisz bez dodatków, jedynie z solą i pieprzem, warto jednak sięgnąć po różnorodne przepisy i za każdym razem podać mięso nieco inaczej. Do wieprzowiny pasować będzie na przykład dodatek gorczycy i majeranku. Połącz musztardę z ziołami i przyprawą do wieprzowiny, która podkreśli smak mięsa i przyrządź z nich marynatę, a następnie przygotuj na grillu. Odpowiednio przyrządzony stek wieprzowy z grilla będzie nie tylko dobrze smakował, ale będzie także miękki i soczysty. Żeby nie wysuszyć go zbytnio, obracaj go na grillu przy pomocy szczypiec. Nakłuwając mięso, możesz spowodować niepotrzebną utratę soków – staraj się więc tego unikać. Steki przygotujesz także ze schabu. Ponieważ jest to mięso dosyć chude, wybierz kawałek z kością i kawałkiem tłuszczu. Dzięki temu gotowe danie będzie delikatne i odpowiednio miękkie. Zrób do niego marynatę na bazie specjalnego sosu do steków, sosu Worcester i przypraw. Jeśli lubisz polędwiczki wieprzowe, sięgnij po nie, planując grillowanie. Upiecz je w marynacie czosnkowo-ziołowej, albo przygotuj z nich pyszne szaszłyki. Do wieprzowiny doskonale będzie pasował dodatek na przykład jabłek oraz cebuli. Połączenie słonych i słodkich smaków sprawdzi się doskonale, zwłaszcza jeśli danie podasz dodatkowo z łagodnym ketchupem. Steki wieprzowe z grilla serwuj z opiekanymi w ziołach ziemniakami, chrupkim pieczywem albo kartoflaną sałatką. Dodaj do nich rożne sosy – sprawdzi się m.in. czosnkowy, pomidorowy, paprykowy lub majonezowy. Zobacz nasze propozycje na grillowane mięso wieprzowe i wypróbuj je przy najbliższej okazji.