Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki wielkości ćwiartki cebuli.

Krok 2

Cebulę pokrój na ćwiartki. Jabłka pokrój w podobnej wielkości kawałki wraz ze skórą, ale bez pestek.

Krok 3

Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem i w takiej mieszance zamarynuj mięso na 20 minut.

Krok 4

Teraz nabij na szaszłyki kolejno cebulę, następnie mięso, kawałki jabłka. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 5

Szaszłyki smaż po 10 minut z każdej strony i natychmiast podawaj. Możesz polewać szaszłyki w trakcie smażenia pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem

Sezon grillowy to dobry czas na tworzenie ciekawych połączeń smakowych, m.in. w szaszłykach. Delikatne polędwiczki wieprzowe, dzięki rozmaitym dodatkom, za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Znakomitą propozycją na ich wykorzystanie są szaszłyki wieprzowe z jabłkiem. Aby je przygotować, oczyść polędwiczki i pokrój w kostkę, po czym zamarynuj w mieszance łagodnego ketchupu i przyprawy do mięs. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w ćwiartki, a jabłka na kawałki podobnej wielkości. Równie dobrze będą pasować suszone śliwki, które nadadzą szaszłykom ciekawego posmaku, jak również ananas. Nadziej zamarynowane mięso, cebulę oraz jabłka na długie patyki, a podczas pieczenia co jakiś czas polewaj je marynatą. Dzięki temu szaszłyki będą bardziej soczyste i zyskają wyrazisty smak. Sprawdź, które połączenie owoców i wieprzowiny najbardziej Ci odpowiada i znajdź swoje ulubione. Danie serwuj z dipami, na przykład z suszonych pomidorów. Wypróbuj nasz przepis na znakomite szaszłyki wieprzowe.