Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki wielkości ćwiartki cebuli.

Krok 2

Cebulę pokrój na ćwiartki. Jabłka pokrój w podobnej wielkości kawałki wraz ze skórą, ale bez pestek.

Krok 3

Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem i w takiej mieszance zamarynuj mięso na 20 minut.

Krok 4

Teraz nabij na szaszłyki kolejno cebulę, następnie mięso, kawałki jabłka. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 5

Szaszłyki smaż po 10 minut z każdej strony i natychmiast podawaj. Możesz polewać szaszłyki w trakcie smażenia pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem

Sezon grillowy to dobry czas na tworzenie ciekawych połączeń smakowych, m.in. w szaszłykach. Delikatne polędwiczki wieprzowe, dzięki rozmaitym dodatkom, za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Znakomitą propozycją na ich wykorzystanie są szaszłyki wieprzowe z jabłkiem. Aby je przygotować, oczyść polędwiczki i pokrój w kostkę, po czym zamarynuj w mieszance łagodnego ketchupu i przyprawy do mięs. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w ćwiartki, a jabłka na kawałki podobnej wielkości. Równie dobrze będą pasować suszone śliwki, które nadadzą szaszłykom ciekawego posmaku, jak również ananas. Nadziej zamarynowane mięso, cebulę oraz jabłka na długie patyki, a podczas pieczenia co jakiś czas polewaj je marynatą. Dzięki temu szaszłyki będą bardziej soczyste i zyskają wyrazisty smak. Sprawdź, które połączenie owoców i wieprzowiny najbardziej Ci odpowiada i znajdź swoje ulubione. Danie serwuj z dipami, na przykład z suszonych pomidorów. Wypróbuj nasz przepis na znakomite szaszłyki wieprzowe.