Pikantne szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

660 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

6 łyżek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2

Przygotuj marynatę: w misce połącz Ketchup Hellmann’s Pikantny z naturalną przyprawą Knorr, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą i pokruszoną papryczką piri-piri.

Krok 3

Zamarynuj mięso na co najmniej 1 h.

Krok 4

Teraz nabijaj kurczaka na patyczki do szaszłyków.

Krok 5

Gotowe szaszłyki piecz na grillu po kilka minut z każdej strony. Podawaj z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z kurczaka Pikantne szaszłyki z kurczaka

Pikantne szaszłyki z kurczaka podane z łagodnym jogurtem to świetna propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Pierś z kurczaka, suszona papryczka piri-piri (lub inna pikantna przyprawa), czosnek, kolendra, ketchup i gęsty jogurt. Najpierw pokrój mięso w kostkę. Następnie przyrządź marynatę – połącz pikantny ketchup, przyprawę do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i posiekane papryczki. Te ostatnie stosuj z umiarem – suszone piri-piri nie bez powodu są nazywane diabelskimi. Następnie dobrze wymieszaj marynatę i dodaj ją do kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw na co najmniej godzinę, aby nabrało wyrazistego smaku. Po tym czasie nadziewaj kurczaka na patyczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony. Możesz urozmaicić szaszłyki, dodając do nich paprykę lub cukinię. Tak przyrządzony kurczak będzie świetnie smakował podany z gęstym jogurtem lub sałatką z pomidorów. Sprawdź, co najlepiej pasuje do pikantnych szaszłyków z kurczaka!