
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
6 łyżek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm.
Krok 2
Przygotuj marynatę: w misce połącz Ketchup Hellmann's Pikantny z naturalną przyprawą Knorr, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą i pokruszoną papryczką piri-piri.
Krok 3
Zamarynuj mięso na co najmniej 1 h.
Krok 4
Teraz nabijaj kurczaka na patyczki do szaszłyków.
Krok 5
Gotowe szaszłyki piecz na grillu po kilka minut z każdej strony. Podawaj z jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z kurczaka
Pikantne szaszłyki z kurczaka podane z łagodnym jogurtem to świetna propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Pierś z kurczaka, suszona papryczka piri-piri (lub inna pikantna przyprawa), czosnek, kolendra, ketchup i gęsty jogurt. Najpierw pokrój mięso w kostkę. Następnie przyrządź marynatę – połącz pikantny ketchup, przyprawę do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i posiekane papryczki. Te ostatnie stosuj z umiarem – suszone piri-piri nie bez powodu są nazywane diabelskimi. Następnie dobrze wymieszaj marynatę i dodaj ją do kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw na co najmniej godzinę, aby nabrało wyrazistego smaku. Po tym czasie nadziewaj kurczaka na patyczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony. Możesz urozmaicić szaszłyki, dodając do nich paprykę lub cukinię. Tak przyrządzony kurczak będzie świetnie smakował podany z gęstym jogurtem lub sałatką z pomidorów. Sprawdź, co najlepiej pasuje do pikantnych szaszłyków z kurczaka!