Pikantne szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

6 łyżek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2

Przygotuj marynatę: w misce połącz Ketchup Hellmann's Pikantny z naturalną przyprawą Knorr, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą i pokruszoną papryczką piri-piri.

Krok 3

Zamarynuj mięso na co najmniej 1 h.

Krok 4

Teraz nabijaj kurczaka na patyczki do szaszłyków.

Krok 5

Gotowe szaszłyki piecz na grillu po kilka minut z każdej strony. Podawaj z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z kurczaka Pikantne szaszłyki z kurczaka

Pikantne szaszłyki z kurczaka podane z łagodnym jogurtem to świetna propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Pierś z kurczaka, suszona papryczka piri-piri (lub inna pikantna przyprawa), czosnek, kolendra, ketchup i gęsty jogurt. Najpierw pokrój mięso w kostkę. Następnie przyrządź marynatę – połącz pikantny ketchup, przyprawę do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i posiekane papryczki. Te ostatnie stosuj z umiarem – suszone piri-piri nie bez powodu są nazywane diabelskimi. Następnie dobrze wymieszaj marynatę i dodaj ją do kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw na co najmniej godzinę, aby nabrało wyrazistego smaku. Po tym czasie nadziewaj kurczaka na patyczki do szaszłyków i grilluj po kilka minut z każdej strony. Możesz urozmaicić szaszłyki, dodając do nich paprykę lub cukinię. Tak przyrządzony kurczak będzie świetnie smakował podany z gęstym jogurtem lub sałatką z pomidorów. Sprawdź, co najlepiej pasuje do pikantnych szaszłyków z kurczaka!