Dziś zapraszam w podróż do centralnego Meksyku, gdzie króluje prawdziwa kuchnia meksykańska. Etniczna, tradycyjna kuchnia Meksyku jest dla przeciętnego Europejczyka nie lada wyzwaniem. Może się nawet okazać, że trudno nam zaakceptować niektóre zestawienia smakowe np. gorzkie, słodkie i kwaśne, czy dania ekstremalnie ostre wymagające natychmiastowej interwencji straży pożarnej.

A co powiecie na dania z dodatkiem owadów np. larw mrówek czy prażonych świerszczy albo pieczonych jaszczurek czy węży. Takie właśnie przepisy pochodzą z kuchni rdzennych mieszkańców Meksyku. A ja, no cóż, mogę powiedzieć, że są jadalne, ale chyba nie należą do moich ulubionych.

Środkowy Meksyk słynie z kury podawanej w sosie czekoladowym zwanym mole pueblo. Tutaj chciałbym chwilę zatrzymać się nad kwestią typowych meksykańskich składników. Kuchnia Meksyku opiera się na ryżu, fasoli, kukurydzy i oczywiście papryce o rozmaitym stopniu ognistości. Większość meksykańskich sosów przygotowuje się z papryki. Także przywiezione z Europy pomidory weszły na stałe do meksykańskiego repertuaru. No i oczywiście charakterystyczne przyprawy, bez których nie byłoby kuchni meksykańskiej. Obok papryczek chili w różnej postaci (suszonych, wędzonych, świeżych) i o różnej mocy, w kuchni meksykańskiej występuje wiele innych, zdecydowanych w smaku, przypraw takich jak cynamon, goździki, oregano, kolendra, kumin. Wszystkie nadają meksykańskim daniom niepowtarzalny smak.

Wracając do kury w sosie czekoladowym. Użycie nazwy czekolada jest, przypadku sosu mole, lekkim nadużyciem, bo nie jest ona dominującym składnikiem i nie przypomina w smaku czekolady takiej, jaką powszechnie znamy. Mole Poblano ma bardzo złożoną recepturę, w jego skład wchodzą liczne składniki takie jak suszona wędzona papryka chipotle, słodka papryka suszona, migdały, orzechy arachidowe, goździki, pasta sezamowa, rodzynki, cynamon, ziarno kolendry, anyż, czosnek, gotowany owoc tomatillo. W zależności od kucharza do sosu dodać można jeszcze wiele innych przypraw. Dość skomplikowany jest oryginalny przepis, dlatego pozwoliłem sobie na sprowadzenie go na ziemię. Moim zdaniem jest równie smaczny. Zapraszam na kurczaka w sosie czekoladowym.

Meksykański kurczak w sosie czekoladowym:
4 porcje
Czas: 1 godzina

Składniki:
- 4 udka kurczaka, bez kości
- 1 czerwona papryczka chili
- Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
- ½ szklanki coli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- ugotowany ryż

Sposób przygotowania

Udka kurczaka umyj i wysusz. Usuń skórę i kości, tak, by pozostało samo mięso. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Następnie zagotuj i zdejmij z ognia. Do gorącego płynu dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do chwili, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wlej colę. W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry oraz czosnek. Wraz z kuminem i posiekanymi papryczkami chili dodaj do marynaty. Połącz mięso z marynatą, całość przełóż do woreczka z opakowania Fix Knorr i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, powstałym podczas pieczenia sosem oraz posiekaną kolendrą.

Kuchnia Meksykańska, uważana jest za jedną z najbardziej oryginalnych i najbardziej pikantnych kuchni świata. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia Meksyku bez wychodzenia z własnej kuchni. :)