Dania z Kuchni Tureckiej
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (51) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Kuchnia turecka
Kuchnia turecka czerpie wiele wzorców nie tylko z własnej historii, widoczne są w niej także wpływy innych regionów, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Podobnie jak w Grecji czy Chorwacji, również w Turcji popularna jest słodka baklava, ciasto burek czy mięsne klopsiki. Podstawą kuchni tureckiej są świeże warzywa, owoce, przyprawy, sery oraz mięsa, głównie baranina oraz jagnięcina. Często spotyka się także drobne przekąski, zwane meze. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych za granicą dań tureckich, jest oczywiście kebab. W Polsce znany głównie w postaci opiekanych kawałków mięsa, jest potrawą podawaną na różne sposoby. Klasycznym przykładem jest kofta kebab, przygotowywany z mięsnych klopsików nadziewanych na długie szpikulce, podobnie jak szaszłyki. Nadaje się do smażenia oraz grillowania. Mielone mięso doprawia się świeżymi ziołami: miętą, kolendrą, pietruszką. Kuchnia turecka słynie z aromatycznych przypraw. Jeśli masz ochotę na donner kebab, czyli całe kawałki mięsa, przyrządź je z dowolnego gatunku, na przykład z kurczaka. Użyj odpowiednich przypraw, by nadać mu smak, potem podsmaż albo upiecz w kawałku, a następnie pokrój. Podgrzej chlebek pita i nadziej go mięsem, surówką z białej kapusty, na koniec polewając dowolnym sosem, na przykład czosnkowym. Turecki kebab podaj również zawinięty w tortillę, z dodatkiem świeżych warzyw, najlepiej pomidorów czy cebuli. W kuchni tureckiej często wykorzystuje się ciasto filo. Spróbuj, jak smakuje w wersji szpinakowej w chlebku yufka – będzie stanowił świetną przekąskę lub drugie śniadanie. Jeśli sądzisz, że kuchnia turecka jest bardzo egzotyczna, sprawdź jak smakują sarmale, czyli potrawa łudząco przypominająca gołąbki. To faszerowane ryżem oraz mięsem liście kiszonej kapusty. Ważnym składnikiem dań tureckich są orzechy i bakalie. Skorzystaj z ich dodatku, by przygotować proste danie z kurczaka. Pieczony w mleku z orzechami ma wyjątkowo ciekawy, delikatnie słodki smak. Do dań kuchni tureckiej podawaj sałatki ze świeżych warzyw, kaszy bulgur, kuskusu, a do picia arjan. To niezwykle popularny w tym rejonie napój na bazie wody i jogurtu. Sprawdź nasze przepisy.