Kuchnia turecka

51 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (51)

Kebab tradycyjny

99

łatwe

30 min.
Uliczne jedzenie, na które przychodzi nam ochotę zwłaszcza wieczorową porą po stresującym dniu, m...
Sos do kebaba, czosnkowy

131

łatwe

15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sałatka à la kebab - VIDEO

78

łatwe

30 min.
Sałatka a'la kebab to delikatna wariacja na temat klasycznej wersji tego dania. Ta pyszna potrawa...
Kebab w kajzerce

39

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz prostego rozwiązania na ciepłe danie mięsne, które sprawdzi się na różne okazje, pr...
Faszerowane ziemniaki

52

łatwe

30 min.
Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są zie...
Sos do kebaba, pikantny

29

łatwe

15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie wyraziste mięso z delikatnym smaki...
Sarmale

36

łatwe

60 min.
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone...
Uzbecki pilaw

16

łatwe

30 min.
Donner Kebab

21

łatwe

30 min.
Tureckie danie, które rozprzestrzeniło się po całej Europie. Jest jednym z najchętniej jedzonych...
Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia

33

łatwe

45 min.
Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy ku...
Kebab z grilla

11

łatwe

30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Kebab z sosem czosnkowym

7

łatwe

30 min.
Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka skąp w aromatycznym, czosnkowym sosie, zawiń w tor...
Turecki pilaw z jagnięciny

25

łatwe

30 min.
Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który prz...
Bulgur z warzywami

14

łatwe

15 min.
Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do p...
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak

8

łatwe

45 min.
Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz b...
Kebab z mięsa mielonego

16

średnie

45 min.
Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa...
Chevapchichi z ajvarem

4

średnie

60 min.
Sałatka kebab - VIDEO

8

łatwe

30 min.
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż tr...
Szybkie kebaby

4

łatwe

45 min.
Kofty z baraniny

4

łatwe

45 min.
Pita z jagnięciną

5

łatwe

60 min.
Pita z jagnięciną to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego mięsa. Zarówno pita, jak i mię...
Shoarma z wieprzowiny

2

łatwe

45 min.
Oto specjał bliskowschodniej kuchni – shoarma z wieprzowiny! Teraz to popularne danie możesz przy...
Domowy kebab

2

łatwe

30 min.
Kebab kojarzy się z miejską przekąską, tymczasem można go przygotować również w domu. Delikatnie...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia tureckaKuchnia turecka

Kuchnia turecka czerpie wiele wzorców nie tylko z własnej historii, widoczne są w niej także wpływy innych regionów, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Podobnie jak w Grecji czy Chorwacji, również w Turcji popularna jest słodka baklava, ciasto burek czy mięsne klopsiki. Podstawą kuchni tureckiej są świeże warzywa, owoce, przyprawy, sery oraz mięsa, głównie baranina oraz jagnięcina. Często spotyka się także drobne przekąski, zwane meze. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych za granicą dań tureckich, jest oczywiście kebab. W Polsce znany głównie w postaci opiekanych kawałków mięsa, jest potrawą podawaną na różne sposoby. Klasycznym przykładem jest kofta kebab, przygotowywany z mięsnych klopsików nadziewanych na długie szpikulce, podobnie jak szaszłyki. Nadaje się do smażenia oraz grillowania. Mielone mięso doprawia się świeżymi ziołami: miętą, kolendrą, pietruszką. Kuchnia turecka słynie z aromatycznych przypraw. Jeśli masz ochotę na donner kebab, czyli całe kawałki mięsa, przyrządź je z dowolnego gatunku, na przykład z kurczaka. Użyj odpowiednich przypraw, by nadać mu smak, potem podsmaż albo upiecz w kawałku, a następnie pokrój. Podgrzej chlebek pita i nadziej go mięsem, surówką z białej kapusty, na koniec polewając dowolnym sosem, na przykład czosnkowym. Turecki kebab podaj również zawinięty w tortillę, z dodatkiem świeżych warzyw, najlepiej pomidorów czy cebuli. W kuchni tureckiej często wykorzystuje się ciasto filo. Spróbuj, jak smakuje w wersji szpinakowej w chlebku yufka – będzie stanowił świetną przekąskę lub drugie śniadanie. Jeśli sądzisz, że kuchnia turecka jest bardzo egzotyczna, sprawdź jak smakują sarmale, czyli potrawa łudząco przypominająca gołąbki. To faszerowane ryżem oraz mięsem liście kiszonej kapusty. Ważnym składnikiem dań tureckich są orzechy i bakalie. Skorzystaj z ich dodatku, by przygotować proste danie z kurczaka. Pieczony w mleku z orzechami ma wyjątkowo ciekawy, delikatnie słodki smak. Do dań kuchni tureckiej podawaj sałatki ze świeżych warzyw, kaszy bulgur, kuskusu, a do picia arjan. To niezwykle popularny w tym rejonie napój na bazie wody i jogurtu. Sprawdź nasze przepisy.