Przepisy Kuchni Tureckiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Tureckiej

49 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (49)

Kebab tradycyjny
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Uliczne jedzenie, na które przychodzi ochota zwłaszcza wieczorową porą, możesz teraz przygotować...
Sos do kebaba, czosnkowy
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sałatka à la kebab - VIDEO
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka a'la kebab to delikatna wariacja na temat klasycznej wersji tego dania. Ta pyszna potrawa...
Kebab w kajzerce
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz prostego rozwiązania na ciepłe danie mięsne, które sprawdzi się na różne okazje, pr...
Faszerowane ziemniaki
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są zie...
Sos do kebaba, pikantny
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie smak soczystego mięsa z subtelnymi...
Sarmale
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone...
Uzbecki pilaw
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Donner Kebab
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tureckie danie, które rozprzestrzeniło się po całej Europie. Jest jednym z najchętniej jedzonych...
Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy ku...
Kebab z grilla
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Kebab z sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka skąp w aromatycznym, czosnkowym sosie, zawiń w tor...
Turecki pilaw z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który prz...
Bulgur z warzywami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do p...
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz b...
Kebab z mięsa mielonego
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowa...
Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
 Danie podawaj z porcją frytek lub sałatką Fatush.
Chevapchichi z ajvarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sałatka kebab - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż tr...
Szybkie kebaby
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kofty z baraniny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pita z jagnięciną
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pita z jagnięciną to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego mięsa. Zarówno pita, jak i mię...
Shoarma z kurczakiem i serem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Shoarma to bliskowschodnie danie, które z pewnością znacie – jeśli nie z podróży, to z polskich b...
Shoarma z wieprzowiny
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Oto specjał bliskowschodniej kuchni – shoarma z wieprzowiny! Teraz to popularne danie możesz przy...
Domowy kebab
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab kojarzy się z miejską przekąską, tymczasem można go przygotować również w domu. Delikatnie...

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia tureckaKuchnia turecka

Kuchnia turecka czerpie wiele wzorców nie tylko z własnej historii, widoczne są w niej także wpływy innych regionów, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Podobnie jak w Grecji czy Chorwacji, również w Turcji popularna jest słodka baklava, ciasto burek czy mięsne klopsiki. Podstawą kuchni tureckiej są świeże warzywa, owoce, przyprawy, sery oraz mięsa, głównie baranina oraz jagnięcina. Często spotyka się także drobne przekąski, zwane meze. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych za granicą dań tureckich, jest oczywiście kebab. W Polsce znany głównie w postaci opiekanych kawałków mięsa, jest potrawą podawaną na różne sposoby. Klasycznym przykładem jest kofta kebab, przygotowywany z mięsnych klopsików nadziewanych na długie szpikulce, podobnie jak szaszłyki. Nadaje się do smażenia oraz grillowania. Mielone mięso doprawia się świeżymi ziołami: miętą, kolendrą, pietruszką. Kuchnia turecka słynie z aromatycznych przypraw. Jeśli masz ochotę na donner kebab, czyli całe kawałki mięsa, przyrządź je z dowolnego gatunku, na przykład z kurczaka. Użyj odpowiednich przypraw, by nadać mu smak, potem podsmaż albo upiecz w kawałku, a następnie pokrój. Podgrzej chlebek pita i nadziej go mięsem, surówką z białej kapusty, na koniec polewając dowolnym sosem, na przykład czosnkowym. Turecki kebab podaj również zawinięty w tortillę, z dodatkiem świeżych warzyw, najlepiej pomidorów czy cebuli. W kuchni tureckiej często wykorzystuje się ciasto filo. Spróbuj, jak smakuje w wersji szpinakowej w chlebku yufka – będzie stanowił świetną przekąskę lub drugie śniadanie. Jeśli sądzisz, że kuchnia turecka jest bardzo egzotyczna, sprawdź jak smakują sarmale, czyli potrawa łudząco przypominająca gołąbki. To faszerowane ryżem oraz mięsem liście kiszonej kapusty. Ważnym składnikiem dań tureckich są orzechy i bakalie. Skorzystaj z ich dodatku, by przygotować proste danie z kurczaka. Pieczony w mleku z orzechami ma wyjątkowo ciekawy, delikatnie słodki smak. Do dań kuchni tureckiej podawaj sałatki ze świeżych warzyw, kaszy bulgur, kuskusu, a do picia arjan. To niezwykle popularny w tym rejonie napój na bazie wody i jogurtu. Sprawdź nasze przepisy.