Przepisy Kuchni Tureckiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Tureckiej

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia tureckaKuchnia turecka

Kuchnia turecka czerpie wiele wzorców nie tylko z własnej historii, widoczne są w niej także wpływy innych regionów, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Podobnie jak w Grecji czy Chorwacji, również w Turcji popularna jest słodka baklava, ciasto burek czy mięsne klopsiki. Podstawą kuchni tureckiej są świeże warzywa, owoce, przyprawy, sery oraz mięsa, głównie baranina oraz jagnięcina. Często spotyka się także drobne przekąski, zwane meze. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych za granicą dań tureckich, jest oczywiście kebab. W Polsce znany głównie w postaci opiekanych kawałków mięsa, jest potrawą podawaną na różne sposoby. Klasycznym przykładem jest kofta kebab, przygotowywany z mięsnych klopsików nadziewanych na długie szpikulce, podobnie jak szaszłyki. Nadaje się do smażenia oraz grillowania. Mielone mięso doprawia się świeżymi ziołami: miętą, kolendrą, pietruszką. Kuchnia turecka słynie z aromatycznych przypraw. Jeśli masz ochotę na donner kebab, czyli całe kawałki mięsa, przyrządź je z dowolnego gatunku, na przykład z kurczaka. Użyj odpowiednich przypraw, by nadać mu smak, potem podsmaż albo upiecz w kawałku, a następnie pokrój. Podgrzej chlebek pita i nadziej go mięsem, surówką z białej kapusty, na koniec polewając dowolnym sosem, na przykład czosnkowym. Turecki kebab podaj również zawinięty w tortillę, z dodatkiem świeżych warzyw, najlepiej pomidorów czy cebuli. W kuchni tureckiej często wykorzystuje się ciasto filo. Spróbuj, jak smakuje w wersji szpinakowej w chlebku yufka – będzie stanowił świetną przekąskę lub drugie śniadanie. Jeśli sądzisz, że kuchnia turecka jest bardzo egzotyczna, sprawdź jak smakują sarmale, czyli potrawa łudząco przypominająca gołąbki. To faszerowane ryżem oraz mięsem liście kiszonej kapusty. Ważnym składnikiem dań tureckich są orzechy i bakalie. Skorzystaj z ich dodatku, by przygotować proste danie z kurczaka. Pieczony w mleku z orzechami ma wyjątkowo ciekawy, delikatnie słodki smak. Do dań kuchni tureckiej podawaj sałatki ze świeżych warzyw, kaszy bulgur, kuskusu, a do picia arjan. To niezwykle popularny w tym rejonie napój na bazie wody i jogurtu. Sprawdź nasze przepisy.