Składniki
4 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyrządzanie domowych hot dogów zacznij od przygotowania naczynia, w którym podgrzejesz na parze bułeczki. Jeśli nie masz parowaru, wystarczy garnek z wodą i postawione na nim sitko. Zagotuj wodę, a potem połóż bułki na sitku i podgrzewaj, aż będą miękkie i ciepłe.
Krok 2
Przejdź do przygotowania parówek. Wykorzystaj do tego wspomniany wcześniej garnek z wodą. Wrzuć do wrzątku 4 parówki i gotuj przez kilka minut. W tym czasie możesz pokroić ogórki konserwowe w plasterki.
Krok 3
Wyjmij parówki z wody i odsącz. Do każdej bułeczki włóż po kilka plasterków ogórka oraz parówkę.
Krok 4
Całość polej z wierzchu majonezem. Podawaj hot dogi domowe od razu po przygotowaniu – dzięki temu będziesz mógł cieszyć się ciepłym daniem.
Dobra rada:
Domowy hot dog smakuje jeszcze lepiej z dodatkami. Możesz na przykład posypać go gotową lub własnoręcznie przygotowaną prażoną cebulką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe hot dogi
Dzięki temu przepisowi dowiecie się, jak samodzielnie przyrządzić domowe hot dogi, które będą wybornie smakowały i apetycznie wyglądały. Przede wszystkim będziecie potrzebować podłużnych, wydrążonych w środku bułek do hot dogów w kształcie walców. Umieśćcie je w sitku naczynia do gotowania na parze i podgrzejcie, aby stały się miękkie i ciepłe. Parówki wrzućcie na kilka minut do gotującej się wody. W bułce umieśćcie pokrojony w cienkie plasterki ogórek konserwowy oraz odcedzoną kiełbaskę. Całość polejcie majonezem. Hot dogi domowe gotowe! Proste, prawda?
Dla kogo?
Polecamy je każdemu, kto uwielbia amerykański street food, w szczególności hot dog. Przepis ten przypadnie do gustu każdej osobie ceniącej sobie proste dania, które szybko się przygotowuje, a które na długo zapadają w pamięć.
Na jaką okazję?
Koniecznie przygotujcie przepis na hot dogi na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Pamiętajcie tylko, by podawać je bezpośrednio po przyrządzeniu – wtedy nie zdążą wystygnąć. Domowe hot dogi mogą pełnić rolę przekąski. Wykorzystajcie ten przepis również wtedy, gdy nie macie pomysłu na kolację.
Czy wiesz, że?
Hot dogi to przekąska szczególnie popularna w amerykańskim street foodzie, czyli jedzeniu sprzedawanym w budkach lub na stoiskach usytuowanych bezpośrednio na ulicy. Istnieje także inny rodzaj hot dogów – francuskie, czyli te, w których bułki nie są przekrojone na pół, tylko mają na jednym z końców dziurkę. Zdecydujcie, który z tych sposobów przygotowania jest dla Was lepszy!
Dla urozmaicenia:
Majonezowy sos do hot dogów domowych możecie także wzbogacić odrobiną musztardy dijon, aby nadać mu pikantnego posmaku. Znakomitym dodatkiem do domowego hot doga jest także chrupiąca prażona cebulka. Możecie przyrządzić ją sami lub kupić gotową w sklepie. Więc do przyrządzić dziś na kolację? Domowy hot dog! Przepis już znacie, wystarczy wziąć się za jego realizację.