Jak zrobić lizaki z cukru? Domowe sposoby na kolorowe lizaki na patyku

Któż z nas nie lubi słodkich, pysznych i kolorowych lizaków na patyku? Uwielbiają je duzi i mali smakosze. Kojarzą się z dzieciństwem i beztroską. A wiecie, że w łatwy i szybki sposób możecie wykonać kolorowe lizaki we własnym domu? Mało kto to robi, a szkoda, bo można zrobić lizaki o dowolnym kolorze, smaku i kształcie. Przygotujcie lizaki wraz z dziećmi, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu. A jak zrobić lizaki domowe? Zaraz się dowiecie!

Lizaki domowe

Lizaki wykonane samodzielnie w domowych warunkach są świetną alternatywą dla tych, których pełno jest na sklepowych półkach. Przygotowując lizaki w domu macie większy wpływ na ich skład. Zróbcie lizaki z naszego przepisu samodzielnie, a będziecie mieli wielką satysfakcję.

Jak zrobić lizaki z cukru?

Wykonanie lizaków na patyku w domu jest dziecinnie łatwe, więc każdy sobie z tym poradzi. Poznajcie sprawdzony przepis na lizaki.

Potrzebujecie tylko:

  • 75 g cukru,
  • 40 ml soku z cytryny,
  • foremki,
  • olej roślinny do posmarowania form.

Przygotowanie lizaków z cukru

  1. Sok z cytryny wymieszajcie z cukrem i gotujcie 2-5 minut. Czas gotowania zależy od tego, jaki kolor lizaków chcecie otrzymać, jaśniejszy czy ciemniejszy.
  2. Potem rozlejcie masę do wcześniej przygotowanych i naoliwionych foremek na domowe lizaki i zostawcie do zastygnięcia.
  3. Włóżcie do foremek patyczki, a gdy masa całkowicie stwardnieje, pyszne lizaki na patyku będą gotowe do skonsumowania.
  4. Do masy przygotowanej z przepisu na lizaki możecie dodać również śmietankę, wanilię czy czekoladę. Takie dodatki urozmaicą smak i kolor waszych lizaków.

Jak powstały lizaki?

Dziś lizaki są jednymi z najlepiej sprzedających się słodyczy na świecie. Mają różne kolory, smaki i kształty i za to właśnie kochamy te słodkości. A wiecie, skąd w ogóle wzięły się lizaki?

Według archeologów starożytni Chińczycy, Egipcjanie i Arabowie produkowali słodycze z owoców i orzechów kandyzowanych w miodzie. Miód służył jako środek konserwujący. Nawet wkładali w tak powstałe lizaki patyczki, by ułatwić sobie ich jedzenie.

Cukier był kiedyś dobrem luksusowym, więc w średniowieczu tylko szlachta mogła sobie pozwolić na lizaki, które otrzymywali z gotowanego cukru. Dopiero w XVII wieku, gdy cukier stał się łatwiej dostępny, cukierki zaczęły cieszyć się coraz większą popularnością wśród „zwykłych” ludzi. I ta ogromna popularność trwa do dziś!

Jak zrobić lizaki z landrynek?

Lizaki z landrynek to wersja dla bardziej „leniwych” smakoszy. Wybierzcie landrynki o najprostszym składzie.

Do przygotowania domowych lizaków z landrynek potrzebujecie tylko:

  • dowolnych landrynek lub karmelków,
  • patyczków do lodów,
  • piekarnika nagrzanego do 180°C.

Przygotowanie lizaków z landrynek

  1. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóżcie wilgotne patyczki. Na nie połóżcie cukierki. Pieczcie je przez 5-7 minut.
  2. Gdy landrynki się rozpuszczą i powstaną w ten sposób domowe lizaki, odstawcie je do ostygnięcia.
  3. Już po kilku minutach lizaki będą gotowe do zjedzenia.

Domowe lizaki i inne łakocie w waszych kuchniach!

Widzicie sami, że przygotowanie domowych lizaków na patyku jest naprawdę bardzo proste i szybkie. A jaka przy tym radość! Jeśli szukacie innych inspiracji na domowe słodycze, to obowiązkowo musicie sprawdzić nasze przepisy na ciasta oraz lody i napoje. Wasze serce skradnie tarta cytrynowa z lodami waniliowymi albo churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym. Smacznego!