Jak zrobić bezy?

Słodkie, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, białe i błyszczące – jak upiec bezy do ciastek, tortów i deserów? Jak wygląda przepis na bezy z 8 białek? Czy szklanka białek będzie wystarczająca, aby uzyskać odpowiednią konsystencję? Odpowiedzmy na te pytania!

Jak zrobić bezy z białek?

  1. Ubij schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier, najlepiej drobny. Na 8 białek użyj 1 szklankę cukru.
  2. Dodaj proszek do pieczenia, wystarczy niewielka ilość. Ubijaj dalej, aż piana będzie całkowicie sztywna. Najlepiej stopniowo przechylaj naczynie, by sprawdzić, czy jest już gotowa.
  3. Przesiej mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) ze szklanką cukru pudru, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj składniki z ubitymi białkami.
  4. Wlej ocet albo sok z cytryny – 1 łyżkę. To pomoże odpowiednio wysuszyć bezę.
  5. Nałóż pianę na papier do pieczenia. Nadaj jej formę płaskiego krążka albo nakładaj niewielkie porcje szprycą cukierniczą.
  6. Piecz w temperaturze 120° C w lekko uchylonym piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bezy i efektu, jaki chcesz osiągnąć. Dłużej pieczona będzie chrupiąca w środku.

Jak upiec bezy, by pozostały śnieżnobiałe?

Przepis na bezę z 8 białek już znasz. Nie jest on skomplikowany i nie wymaga dużej ilości składników. Ale co zrobić, gdy chcemy zachować śnieżnobiały kolor naszego wypieku? W połowie pieczenia przykryj go folią aluminiową.

Rozpływające się w ustach Pavlova czy ciasto z morelami i bezą to godne polecenia słodkie przekąski na wiele okazji. Na początek warte wypróbowania mogą być również beziki.