Słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, białe i błyszczące – jak upiec bezy do ciastek, tortów i deserów?

Jak zrobić bezy z białek?

- Ubij schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier, najlepiej drobny. Na 8 białek użyj 1 szklankę cukru.

- Dodaj proszek do pieczenia, wystarczy niewielka ilość. Ubijaj dalej, aż piana będzie całkowicie sztywna. Najlepiej stopniowo przechylaj naczynie, by sprawdzić, czy jest już gotowa.

- Przesiej mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) ze szklanką cukru pudru, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj składniki z ubitymi białkami.

- Wlej ocet albo sok z cytryny – 1 łyżkę. To pomoże odpowiednio wysuszyć bezę.

- Nałóż pianę na papier do pieczenia. Nadaj jej formę płaskiego krążka albo nakładaj niewielkie porcje szprycą cukierniczą.

- Piecz w temperaturze 120° C w lekko uchylonym piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bezy i efektu, jaki chcesz osiągnąć. Dłużej pieczona będzie chrupiąca w środku.

Jak upiec bezy, by pozostały śnieżnobiałe? W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową.

Rozpływające się w ustach Pavlova czy ciasto z morelami i bezą to godne polecenia słodkie przekąski na wiele okazji. Na początek warte wypróbowania mogą być również beziki.