Jak zrobić bezy?
Słodkie, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, białe i błyszczące – jak upiec bezy do ciastek, tortów i deserów? Jak wygląda przepis na bezy z 8 białek? Czy szklanka białek będzie wystarczająca, aby uzyskać odpowiednią konsystencję? Odpowiedzmy na te pytania!
Jak zrobić bezy z białek?
- Ubij schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier, najlepiej drobny. Na 8 białek użyj 1 szklankę cukru.
- Dodaj proszek do pieczenia, wystarczy niewielka ilość. Ubijaj dalej, aż piana będzie całkowicie sztywna. Najlepiej stopniowo przechylaj naczynie, by sprawdzić, czy jest już gotowa.
- Przesiej mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) ze szklanką cukru pudru, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj składniki z ubitymi białkami.
- Wlej ocet albo sok z cytryny – 1 łyżkę. To pomoże odpowiednio wysuszyć bezę.
- Nałóż pianę na papier do pieczenia. Nadaj jej formę płaskiego krążka albo nakładaj niewielkie porcje szprycą cukierniczą.
- Piecz w temperaturze 120° C w lekko uchylonym piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bezy i efektu, jaki chcesz osiągnąć. Dłużej pieczona będzie chrupiąca w środku.
Jak upiec bezy, by pozostały śnieżnobiałe?
Przepis na bezę z 8 białek już znasz. Nie jest on skomplikowany i nie wymaga dużej ilości składników. Ale co zrobić, gdy chcemy zachować śnieżnobiały kolor naszego wypieku? W połowie pieczenia przykryj go folią aluminiową.
Rozpływające się w ustach Pavlova czy ciasto z morelami i bezą to godne polecenia słodkie przekąski na wiele okazji. Na początek warte wypróbowania mogą być również beziki.
Komentarze (1)