Pavlova przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pavlova

Autor: Kuchnia w opałach

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

200 mililitrów

1 łyżka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.

Krok 2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).

Krok 3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.

Krok 4

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pavlova - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej