Beza nad bezami! Wygląda niezwykle efektownie, a smakuje? Chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku – deser idealny. Ozdobiona świeżymi owocami i bitą śmietaną prezentuje się obłędnie. Nic dziwnego, że wielu kucharzy uważa ją za swój cukierniczy as z rękawa, przygotowywany na specjalne okazje. Bezy jednak nie należy się bać. Choć jej zrobienie wymaga uwagi i czasu, to z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący. Podpowiadamy co zrobić, by idealna beza Pavlova stała się ozdobą stołów.
Lista zakupów
Bita śmietana to w wielu kuchniach nieodzowny składnik deserów. Tym razem proponujemy bezę Pavlova z mascarpone, dzięki któremu będzie jeszcze bardziej delikatna i stylowa. Do zrobienia bezy potrzebne są:
- białka – 4 sztuki,
- drobny cukier – 170 gramów,
- sok z cytryny lub ocet winny – 1 łyżeczka,
- skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka.
Na krem składają się:
- serek mascarpone – 300 gramów,
- cukier puder – 3 łyżki,
- śmietanka kremówka – 200 mililitrów,
- likier grand manier – 50 mililitrów,
- laska wanilii – 1 sztuka,
- pomarańcze – 3 sztuki,
- limonka – 1 sztuka,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- owoce – 500 gramów. Korzystajmy z tego, co akurat mamy pod ręką – malin, borówek, truskawek, kiwi, brzoskwiń. W lecie na stołach rządzą owoce sezonowe.
Jak zrobić bezę Pavlova z owocami?
Zakupy zrobione? Rękawy podwinięte? Zatem do dzieła!
- Pierwszą i kluczową kwestią jest ubicie białek jaj na sztywno. Pilnujcie, by nie dostała się do nich ani odrobina żółtek. Ich minimalna ilość może spowodować, że piana nie będzie sztywna – wtedy nici z bezy.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawajcie cukier. Ostatnim krokiem jest dodanie przesianej skrobi oraz soku z cytryny lub octu winnego. Piana powinna zamienić się w błyszczącą i sztywną masę.
- Przełóżcie ją na 2 blaszki lub 2 kawałki papieru do pieczenia, tworząc okrągłe podstawy tortu o średnicy około 20 centymetrów. Masę rozkładajcie delikatnie, ale dość szybko. Bezy nie należy piec w wysokiej temperaturze. Umieśćcie ją w piekarniku nagrzanym do 125⁰C.
- Pieczenie potrwa 1,5 godziny. Po tym czasie uchylcie lekko drzwiczki. Bez wyjmowania bezy pozwólcie jej powoli ostygnąć.
- Czas na przygotowanie nadzienia. Kremówkę należy ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksujcie mascarpone, pestki wanilii, cukier, likier, sok i skórkę z limonki oraz 1 pomarańczy. Na koniec połączcie z bitą śmietaną.
- Owoce pokrójcie na dość duże kawałki.
- Gdy beza jest już chłodna, na pierwszej części umieśćcie krem za pomocą rękawa cukierniczego oraz część owoców.
- Na wierzchu ułóżcie drugi blat bezowy, przyciskając go delikatnie do całości. Górę udekorujcie pozostałymi owocami i miętą.
Beza na każdą okazję
Spektakularny wygląd bezy Pavlova sprawia, że zazwyczaj pojawia się na odświętnie przystrojonych stołach. Pasuje do najbardziej uroczystych przyjęć, z powodzeniem może pełnić funkcję urodzinowego tortu. Szukacie czegoś bardziej na co dzień? Przyda się podstawowy przepis na beziki, którą można dowolnie urozmaicić. Wskazówki z przepisu na najsłynniejszy bezowy tort śmiało wykorzystajcie podczas przyrządzania kruchego ciasta z rabarbarem i bezą. Prezentuje się równie szykownie. Słodki smak wypieku doskonale równoważą kwaśne owoce. Dlatego tarta cytrynowa z bezą jest tak rozchwytywana. Dzięki przepisowi na tartę zaimponujecie swoimi umiejętnościami nawet najbardziej wymagającym krytykom. Nie czekajcie na szczególną okazję – beza sprawdzi się zawsze, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Komentarze (0)