Beza nad bezami! Wygląda niezwykle efektownie, a smakuje? Chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku – deser idealny. Ozdobiona świeżymi owocami i bitą śmietaną prezentuje się obłędnie. Nic dziwnego, że wielu kucharzy uważa ją za swój cukierniczy as z rękawa, przygotowywany na specjalne okazje. Bezy jednak nie należy się bać. Choć jej zrobienie wymaga uwagi i czasu, to z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący. Podpowiadamy co zrobić, by idealna beza Pavlova stała się ozdobą stołów.

Lista zakupów

Bita śmietana to w wielu kuchniach nieodzowny składnik deserów. Tym razem proponujemy bezę Pavlova z mascarpone, dzięki któremu będzie jeszcze bardziej delikatna i stylowa. Do zrobienia bezy potrzebne są:

  • białka – 4 sztuki,
  • drobny cukier – 170 gramów,
  • sok z cytryny lub ocet winny – 1 łyżeczka,
  • skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka.

Na krem składają się:

  • serek mascarpone – 300 gramów,
  • cukier puder – 3 łyżki,
  • śmietanka kremówka – 200 mililitrów,
  • likier grand manier – 50 mililitrów,
  • laska wanilii – 1 sztuka,
  • pomarańcze – 3 sztuki,
  • limonka – 1 sztuka,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • owoce – 500 gramów. Korzystajmy z tego, co akurat mamy pod ręką – malin, borówek, truskawek, kiwi, brzoskwiń. W lecie na stołach rządzą owoce sezonowe.

Jak zrobić bezę Pavlova z owocami?

Zakupy zrobione? Rękawy podwinięte? Zatem do dzieła!

  • Pierwszą i kluczową kwestią jest ubicie białek jaj na sztywno. Pilnujcie, by nie dostała się do nich ani odrobina żółtek. Ich minimalna ilość może spowodować, że piana nie będzie sztywna – wtedy nici z bezy.
  • Pod koniec ubijania stopniowo dodawajcie cukier. Ostatnim krokiem jest dodanie przesianej skrobi oraz soku z cytryny lub octu winnego. Piana powinna zamienić się w błyszczącą i sztywną masę.
  • Przełóżcie ją na 2 blaszki lub 2 kawałki papieru do pieczenia, tworząc okrągłe podstawy tortu o średnicy około 20 centymetrów. Masę rozkładajcie delikatnie, ale dość szybko. Bezy nie należy piec w wysokiej temperaturze. Umieśćcie ją w piekarniku nagrzanym do 125⁰C.
  • Pieczenie potrwa 1,5 godziny. Po tym czasie uchylcie lekko drzwiczki. Bez wyjmowania bezy pozwólcie jej powoli ostygnąć.
  • Czas na przygotowanie nadzienia. Kremówkę należy ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksujcie mascarpone, pestki wanilii, cukier, likier, sok i skórkę z limonki oraz 1 pomarańczy. Na koniec połączcie z bitą śmietaną.
  • Owoce pokrójcie na dość duże kawałki.
  • Gdy beza jest już chłodna, na pierwszej części umieśćcie krem za pomocą rękawa cukierniczego oraz część owoców.
  • Na wierzchu ułóżcie drugi blat bezowy, przyciskając go delikatnie do całości. Górę udekorujcie pozostałymi owocami i miętą.

Beza na każdą okazję

Spektakularny wygląd bezy Pavlova sprawia, że zazwyczaj pojawia się na odświętnie przystrojonych stołach. Pasuje do najbardziej uroczystych przyjęć, z powodzeniem może pełnić funkcję urodzinowego tortu. Szukacie czegoś bardziej na co dzień? Przyda się podstawowy przepis na bezę, którą można dowolnie urozmaicić. Wskazówki z przepisu na najsłynniejszy bezowy tort śmiało wykorzystajcie podczas przyrządzania mazurka wiśniowego z mascarpone i bezami. Prezentuje się równie szykownie. Słodki smak wypieku doskonale równoważą kwaśne owoce. Dlatego tarta cytrynowa z bezą jest tak rozchwytywana. Dzięki przepisowi na tartę pomarańczową z bezą zaimponujecie swoimi umiejętnościami nawet najbardziej wymagającym krytykom. Nie czekajcie na szczególną okazję – beza sprawdzi się zawsze, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.