Bez bezy ani rusz! Wie o tym każdy cukiernik – czy to profesjonalista, czy amator. Można przygotowywać je w formie małych ciasteczek, można skusić się na efektowną „Pavlovą”, której kształtem zdecydowanie bliżej do spektakularnego tortu. Bezy to przysmak każdego łasucha, fantastycznie prezentują się na świątecznym stole. Co jednak zrobić, gdy zrezygnowaliście z produktów pochodzenia zwierzęcego, a jak wiadomo, podstawą bezy są jajka? Z pewnością nie odpuszczać tego smakołyku! Wegańskie bezy z ciecierzycy dorównują jajecznym pierwowzorom.

Ciecierzyca zamiast jajek

Ciecierzyca to strączek, który jest na topie. Świetnie sprawdza się w charakterze pieczonej, chrupiącej przekąski. Pasuje do sałatek i warzywnych dań na gorąco. Służy do przygotowania modnego humusu. Jak zamienić warzywo w bezę? Zaopatrzcie się w ciecierzycę z puszki. Ziarna wykorzystajcie do dowolnych potraw, natomiast w przypadku bezowego deseru niech Wasza uwaga skupiona będzie wokół wody, w której były przechowywane. To ona, zwana także aquafabą, umożliwi zrobienie bezy.

Wegańskie bezy – co trzeba wiedzieć?

  • Nie obawiajcie się strączkowego zapachu. W gotowym deserze będzie niewyczuwalny. Jeśli jednak nie jesteście przekonani w 100%, wegańską bezę możecie wzbogacić np. aromatem cytrynowym.
  • Bezom kolorytu nadadzą barwniki spożywcze. Możecie wykorzystać też w pełni naturalne sposoby – sok z buraka, szpinaku, jagód itp.
  • Przygotujcie czystą, całkowicie suchą, metalową miskę. W niej ubijanie piany wyjdzie najlepiej.
  • Zrobienie wegańskiej bezy sprowadza się do tych samych czynności, co w przypadku bez z kurzych białek. Przekonajcie się na własne oczy!

Beza wegańska – składniki:

- 150 ml wody z ciecierzycy – tyle powinniście uzyskać z jednej puszki o pojemności 400 gramów,

- 200 g cukru pudru lub drobnego cukru przeznaczonego do wypieków.

Przygotowanie:

  • Ubijanie wody z ciecierzycy mikserem rozpocznijcie na małych obrotach, stopniowo zwiększając je. Dzięki temu masa będzie lepiej napowietrzona.
  • Cukru nie dodawajcie od razu, poczekajcie, aż piana zacznie robić się sztywna. Następnie wsypujcie go etapami – najlepiej po 1 łyżce. Kolejną porcję można dorzucić, dopiero gdy poprzednia całkowicie połączy się z aquafabą.
  • Nie redukujcie ilości cukru w przepisie. Może to skutkować zbyt płynną, nieudaną masą, której daleko do bezy idealnej.
  • Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca.
  • Do nałożenia bez na blachę wykorzystajcie rękaw cukierniczy lub dużą łyżkę.
  • Między każdą bezą należy zachować odstęp – ciastka urosną podczas pieczenia.
  • Wegańskie bezy włóżcie do piekarnika nagrzanego do 110-120 stopni. Pieczenie potrwa około 90 minut.
  • Po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmujcie bez od razu. Niech ostygną przy otwartych drzwiczkach pieca.
  • W pełni wegańskie bezy są już gotowe do degustacji! Możecie dodatkowo udekorować je ulubionymi kremami i owocami.

Metamorfozy bezy

Skoro sposób przygotowania wegańskich bez z ciecierzycą nie różni się od tradycyjnych, jajecznych metod, zmodyfikujcie swoje dotychczasowe receptury. Beza to podstawa najznakomitszych deserów, odpowiednich na podwieczorek lub imprezę. Roślinną wersją bezy Pavlovej zdobędziecie serca wszystkich wegan, którzy znajdą się przy Waszym stole. Wygląda pięknie, więc sprawdza się podczas uroczystych, bardziej formalnych spotkań. Fanom cytrusowych smaków polecamy tartę pomarańczową z bezą, w której słodkie i kwaskowate nuty idealnie ze sobą współgrają. Smakowicie będzie wypróbować wegański przepis na łakocie w przypadku kruchego ciasta z rabarbarem i bezą, królującego na stołach w czasie letnich miesięcy. Organizujecie wegańskie święta? Przy mazurku wiśniowym z mascarpone i bezami macie duże pole do popisu.