Dieta wegańska zakłada całkowite wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi nie tylko o mięso, które pojawia się jako pierwsze skojarzenie. Wyeliminować należy także swojskie jajka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak wielką rolę odgrywają w większości posiłków. Wpływają na smak i konsystencję wypieków oraz dań wytrawnych. Dieta wegańska nie sprowadza się jednak wyłącznie do surowych warzyw. Czym zastąpić jajko? Wybór roślinnych zamienników jest zaskakująco duży.
Jajecznica bez jajek? To możliwe!
Dania takie jak jajecznica i omlety to w wielu domach śniadaniowe klasyki i sprawdzony sposób na ciepłą kolację. Będąc na diecie wegańskiej, wcale nie trzeba z nich rezygnować. Co zamiast jajka? Polecamy tofu – roślinny odpowiednik twarogu, otrzymywany z napoju sojowego. Zazwyczaj sprzedawany jest w blokach. Tofu zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, podsmażcie z cebulką i dodatkiem curry, a wyborna tofucznica gotowa będzie w kilka minut.
Roślinne kotlety
Patenty, które omówimy, mogą przydać się także do mięsnych wersji kotletów. W sam raz, gdy okaże się, że w kuchennych zapasach zabrakło jajek. Wegańskie zamienniki mogą być kołem ratunkowym dla każdego kucharza. W przypadku roślinożerców popularne są warzywne, fasolowe i grzybowe kotlety. Pojawia się zatem pytanie: czym zastąpić jajko w panierce? Z ulubionymi przyprawami wymieszajcie roślinny zamiennik mleka. Napój sojowy, kokosowy, migdałowy – na brak różnorodności nie można narzekać. Kotlety należy zanurzyć w napoju z przyprawami, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Można spróbować mieszanki mąki i wody lub wegańskiego jogurtu. Dylemat dotyczący tego, co dodać zamiast jajka do kotletów, przestanie być waszym problemem.
Wegańskie słodkości – czym zastąpić jajko w cieście?
Choć jajka wydają się nieodłącznym elementem ciast, ich zastąpienie nie jest trudne. W większości przypadków można użyć produktów, które dostępne są w każdym sklepie.
By zagęścić masę i połączyć wszystkie suche składniki, polecamy zmiksowane dojrzałe banany. Podobne działanie wykazują jabłka, awokado, bataty, marchewki i dynie. Przyjemna wilgotna konsystencja wypieku jest na wyciągnięcie ręki.
Masło orzechowe to przysmak, który często wyjadany jest łyżką prosto ze słoika. Zachowajcie go trochę do zrobienia wegańskich wypieków. Masa na ciasto z pewnością nie okaże się zbyt rzadka. Masło orzechowe jest świetnym dodatkiem do babeczek, słodkich chlebków i gofrów.
Czym jeszcze zastąpić jajko w cieście? Wykorzystajcie aquafabę, czyli wodę, którą odsącza się z konserwowej ciecierzycy. Możecie użyć zagęszczających właściwości siemienia lnianego i nasion chia, idealnych do puddingów oraz budyniów.
Do różnego rodzaju placuszków i naleśników przydadzą się mąka ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana, wymieszane z niewielką ilością wody.
Wegańsko, czyli smacznie!
Z tych przepisów chętnie skorzysta każdy, niezależnie od diety i przekonań. Skoro wiecie już co dodać zamiast jajka do panierki, wykorzystajcie te propozycje do zrobienia marchewkowych burgerów z sezamem, których wcale nie trzeba umieszczać w bułce. Po skosztowaniu wegańskich kotletów z soczewicy na Wielkanoc nikt z zebranych przy stole nie będzie ubolewać nad waszym wegańskim losem. Na co dzień strączki dorzućcie do wegańskich pulpetów z soczewicy – będzie pysznie! Klopsiki z tofu też prezentują się niczego sobie, więc kłopoty ze skomponowaniem menu odchodzą w niepamięć. Wyśmienity farsz zawinięty w wegańskie naleśniki z grzybami stanie się wygodnym sposobem na roślinny posiłek do wzięcia na wynos. Co na deser? Proponujemy wegańskie ciasto kukurydziane z morelami, które zachwyci każdego łasucha.
Komentarze (0)