Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu producenta.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, marchew zetrzyj na tarce i wszystko razem smaż na oleju.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Jak warzywa będą rumiane dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Warzywa oraz przecedzoną soczewice przełóż do miski. Posiekaj zioła i dodaj do warzyw. Wsyp mąkę i wymieszaj aż masa zrobi się klejąca i gęsta.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Lekko wilgotnymi dłońmi uformuj z soczewicy kotleciki. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Podawaj klasycznie z żurawiną.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie kotlety z soczewicy na WielkanocWegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc

Kotlety z soczewicy? Możesz powiedzieć, że brzmi to niecodzienne i dziwacznie? Nie wydawaj jednak osądów, dopóki sam nie spróbujesz tego dania! Okazać się może, że w połączeniu soczewicy, warzyw i odpowiednich przypraw w mig się zakochasz.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubuje się w kulinarnych eksperymentach. Przyrządzanie ciekawych posiłków może dawać naprawdę dużo frajdy!

Na jaką okazję?

Kotlety z soczewicy będą świetną opcją obiadową i dobrze skomponują się z innymi, typowo wielkanocnymi potrawami na nieco inną nutę – takimi jak zupa chrzanowa czy warzywny pasztet.

Czy wiesz, że?

Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajesz do wody sól, to zrób to dopiero wtedy, gdy produkt będzie już miękki. Sól powoduje bowiem twardnienie ziaren.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania wegańskich kotletów możesz użyć soczewicy dowolnego rodzaju – czerwonej, zielonej, brązowej lub czarnej.