Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

100 mililitrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu producenta.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, marchew zetrzyj na tarce i wszystko razem smaż na oleju.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Jak warzywa będą rumiane dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Warzywa oraz przecedzoną soczewice przełóż do miski. Posiekaj zioła i dodaj do warzyw. Wsyp mąkę i wymieszaj aż masa zrobi się klejąca i gęsta.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Lekko wilgotnymi dłońmi uformuj z soczewicy kotleciki. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Podawaj klasycznie z żurawiną.

Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie kotlety z soczewicy na WielkanocWegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc

Kotlety z soczewicy? Możesz powiedzieć, że brzmi to niecodzienne i dziwacznie? Nie wydawaj jednak osądów, dopóki sam nie spróbujesz tego dania! Okazać się może, że w połączeniu soczewicy, warzyw i odpowiednich przypraw w mig się zakochasz.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubuje się w kulinarnych eksperymentach. Przyrządzanie ciekawych posiłków może dawać naprawdę dużo frajdy!

Na jaką okazję?

Kotlety z soczewicy będą świetną opcją obiadową i dobrze skomponują się z innymi, typowo wielkanocnymi potrawami na nieco inną nutę – takimi jak zupa chrzanowa czy warzywny pasztet.

Czy wiesz, że?

Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajesz do wody sól, to zrób to dopiero wtedy, gdy produkt będzie już miękki. Sól powoduje bowiem twardnienie ziaren.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania wegańskich kotletów możesz użyć soczewicy dowolnego rodzaju – czerwonej, zielonej, brązowej lub czarnej.