Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 200ml wody wymieszanej z 100g śmietany i fixem Knorr. Całość zagotuj i wystudź. Gotowy sos wstaw do lodówki na noc.

Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj szpinak lub jarmuż, całość smaż chwilę dopraw do smaku szczyptą soli, gałką muszkatołową oraz odrobiną ostrej papryki. Całość odstaw na bok do wystudzenia.

Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Z ciasta francuskiego wykrój kwadraty o boku mniej więcej 12 cm. Ciasto z wierzchu posmaruj jajkiem, na spód połóż plaster sera mozzarella, nałóż schłodzony sos, porcję szpinaku oraz kilka plastrów kiełbasy.

Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Boki ciasta złącz ze sobą formując sakiewkę. Całość posmaruj jajkiem z zewnątrz. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.

Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskimSakiewki z białej kiełbasy w cieście francuskim

Lubisz zachwycać gości oryginalnymi kompozycjami smaków? Jeżeli tak, to nasza receptura na sakiewki z białej kiełbasy z ciastem francuskim będzie strzałem w dziesiątkę! Przygotujesz ją w pół godziny, a efekty pozytywnie Cię zaskoczą. Zaufaj, że połączenie kruchego ciasta z aromatycznym farszem nie ma sobie równych. Przekonaj się o tym już wkrótce i napisz nam swoje wrażenia w komentarzu.

Na jaką okazję? 

Sakiewki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu w gronie znajomych. Uważaj, bo szybko znikają z talerzy, dlatego przygotuj większe zapasy. A może ktoś złożył Ci niezapowiedzianą wizytę? Wystarczy pół godziny i doskonały przysmak znajdzie się na Twoim stole. Nie opędzisz się od pytań o recepturę! 

Czy wiesz, że? 

Ciasto francuskie zachwyca nas swoimi walorami od XVIII wieku. To właśnie wtedy ten przysmak po raz pierwszy pojawił się w Polsce. Bardzo nas to cieszy, ponieważ nic nie jest w stanie przebić kruchości i delikatności ciasta francuskiego. Jeżeli zgadasz się z tymi słowami, to nie marnuj czasu i spróbuj naszej receptury na znakomite sakiewki z białej kiełbasy z ciastem francuskim! Przygotuj ciasto francuskie na najbliższą okazję. 

Dla urozmaicenia: 

Zaserwuj sakiewki z białej kiełbasy z ciastem francuskim z aromatycznym sosem. Być może masz ulubiony dressing, który pasowałby do naszej receptury? Jeżeli nie, to przychodzimy ze sprawdzonymi propozycjami! Co powiesz na aromatyczny sos czosnkowy? W kilka chwil przygotujesz go z jogurtu i przypraw! Równie dobrze sprawdzi się sos majonezowy, który zachwyca kremową konsystencją. Wybierz ulubiony dodatek i zaserwuj smaczne sakiewki z ciasta francuskiego. Powodzenia!