Królik w sosie orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik w sosie orzechowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
157 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

0.6 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały utłucz w moździerzu. Cebule i natkę pietruszki posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój.

Królik w sosie orzechowym  - Krok 1

Krok 2

Mięso podziel na porcje, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr.

Królik w sosie orzechowym  - Krok 2

Krok 3

Królika obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Królik w sosie orzechowym  - Krok 3

Krok 4

Dodaj cebulę, migdały, jabłka, natkę pietruszki oraz 0,7 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 60 minut.

Królik w sosie orzechowym  - Krok 4

Krok 5

Mąkę podsmaż na maśle i dodaj do mięsa. Dodaj również sok z cytryny i śmietanę i duś przez następne 10 minut.

Królik w sosie orzechowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Urszula Kuczewska

    Urszula Kuczewska , 03.12.2016

    Razem z jabłkami i to posiekane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Łuszczak

    Adrianna Łuszczak , 25.11.2016

    wszystko super tylko w którym momencie dodać orzechy włoskie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik w sosie orzechowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik w sosie orzechowym Królik w sosie orzechowym

Migdały utłucz w moździerzu. Cebule i natkę pietruszki posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój.