Dania i potrawy z migdałami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z migdałami

132 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MigdałyMigdały

Migdały – delikatne w smaku, przyjemnie chrupiące, o ciekawym wyglądzie… Między innymi to te cechy sprawiają, że chętnie sięgamy po te bakalie. Zebrane przez nas przepisy z ich użyciem to receptury na dania łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim - niezwykle smaczne! Znajdziesz tu przepisy na migdały podane na śniadanie, obiad, kolację czy wieczór przy grillu. Sięgnij po któryś z nich, a na pewno tego nie pożałujesz.

Dla kogo?

Migdały to doskonały produkt dla każdego zwolennika kulinarnych eksperymentów. Dzięki ich dodatkowi w daniach zdobędziesz uznanie w oczach swoich gości. Któż mógłby oprzeć się skosztowaniu roszponki z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach czy tarty z korzenną gruszką i masą migdałową? Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na szczególną! Potrawy z wykorzystaniem migdałów to dobry wybór zawsze wtedy, gdy musisz przygotować coś specjalnego. Zaserwuj 3-daniowy obiad składający się z zupy kremu z marchewki i migdałów, nuggetsów z ryby (możesz do nich podać opiekane ziemniaczki, frytki lub… co tylko chcesz) oraz deseru – postaw na ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym. Aż ślinka cieknie!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić dwie odmiany migdałów: słodką, uprawianą na większą skalę, i gorzką, uprawianą znacznie rzadziej. W kuchni zastosowanie mają głównie słodkie migdały. Wytwarza się z nich chociażby marcepan czy oryginalny napój zwany orszadą. Ten rodzaj migdałów ma również zastosowanie w branży kosmetycznej. Migdały gorzkie stosuje się natomiast do produkcji oleju migdałowego i esencji stosowanych w przemyśle spożywczym.

Dla urozmaicenia

Migdałów możemy także używać do dekoracji ciast. Najczęściej ozdabiamy nimi tradycyjne wielkanocne mazurki i baby, ale świetnie nadadzą się również do innych słodkości. Da się je kupić w różnych formach, chociażby takich jak prażone, solone, w płatkach czy blanszowane. Które dziś wybierzesz dla siebie?