Przepisy na dania i potrawy z migdałami

267 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (267)

Mleczny keks bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

671

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Ryżowy przekładaniec
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przekładaniec to słodka przekąska, znana także jako pischinger, andrut czy wafel. Przygotuj go w...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielkanocna pascha to pyszne ciasto, które wywodzi się ze Wschodniej Europy. Tradycje tej kuchni...
Bezglutenowy tort makowy
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
155 min.
Makowy pierścień
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Udane święta? To te w rodzinnym gronie! Co sprawić, aby atmosfera przy stole była jak najlepsza...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Mazurek z lukrem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Klasyczny mazurek to uniwersalna propozycja na słodki wielkanocny wypiek. Sekret jego smaku tkwi...
Mus kawowy
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mazurek czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne c...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Proponowane w przepi...
Ciasteczka orzechowe z czekoladą
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz mało czasu i ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasteczka orzechowe z czekoladą – są chrupiące...
Babeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Puszyste babeczki ze śliwkami to słodka przekąska na wiele okazji. Przygotowuje się je dość szybk...
Bakaliowy mazurek
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek bakaliowy to bardzo prosty i jednocześnie efektowny wypiek. Jego podstawę stanowi kruche...
Fasolowe ciasteczka z czekoladą
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Biała fasola świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań, także słodkich ciast. Wypieki z fasol...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Ciasteczka misie
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasteczka misie to słodycze o wyjątkowym kształcie, wyśmienitym smaku oraz korzennym aromacie, k...
Karkówka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Krem z brokułów z migdałami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie r...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Szybka sałatka na grilla z prażonymi migdałami-VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Owocowa sałatka to oryginalny sposób na wzbogacenie dań z grilla – nie tylko podkreśli ich smak...
Kaczka w sosie pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spr...
Włoskie ciasteczka
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Całuski
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Całuski to drobne kruche ciasteczka, proste w przygotowaniu i smaczne. Nie potrzebujesz do ich pr...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na klasyczny i efektowny wypiek wielkanocny? Mazurek orzechowy to prosta w prz...
Mini mazurki
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mini mazurki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować, jaki smak tego pop...
Mazurek czekoladowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smaczny i prosty w przyrządzeniu mazurek czekoladowy to świetna propozycja na słodki deser. Jego...
Dorsz zapiekany w migdałach
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cała rodzina zajada się ulubionym ciastem, a Ty musisz obejść się ze smakiem w wyniku diety lub a...
Brukselka z czosnkiem i migdałami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka z czosnkiem i migdałami to wspaniałe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Pomysłowe s...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MigdałyMigdały

Migdały – delikatne w smaku, przyjemnie chrupiące, o ciekawym wyglądzie… Między innymi to te cechy sprawiają, że chętnie sięgamy po te bakalie. Zebrane przez nas przepisy z ich użyciem to receptury na dania łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim - niezwykle smaczne! Znajdziesz tu przepisy na migdały podane na śniadanie, obiad, kolację czy wieczór przy grillu. Sięgnij po któryś z nich, a na pewno tego nie pożałujesz.

Dla kogo?

Migdały to doskonały produkt dla każdego zwolennika kulinarnych eksperymentów. Dzięki ich dodatkowi w daniach zdobędziesz uznanie w oczach swoich gości. Któż mógłby oprzeć się skosztowaniu roszponki z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach czy tarty z korzenną gruszką i masą migdałową? Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na szczególną! Potrawy z wykorzystaniem migdałów to dobry wybór zawsze wtedy, gdy musisz przygotować coś specjalnego. Zaserwuj 3-daniowy obiad składający się z zupy kremu z marchewki i migdałów, nuggetsów z ryby (możesz do nich podać opiekane ziemniaczki, frytki lub… co tylko chcesz) oraz deseru – postaw na ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym. Aż ślinka cieknie!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić dwie odmiany migdałów: słodką, uprawianą na większą skalę, i gorzką, uprawianą znacznie rzadziej. W kuchni zastosowanie mają głównie słodkie migdały. Wytwarza się z nich chociażby marcepan czy oryginalny napój zwany orszadą. Ten rodzaj migdałów ma również zastosowanie w branży kosmetycznej. Migdały gorzkie stosuje się natomiast do produkcji oleju migdałowego i esencji stosowanych w przemyśle spożywczym.

Dla urozmaicenia

Migdałów możemy także używać do dekoracji ciast. Najczęściej ozdabiamy nimi tradycyjne wielkanocne mazurki i baby, ale świetnie nadadzą się również do innych słodkości. Da się je kupić w różnych formach, chociażby takich jak prażone, solone, w płatkach czy blanszowane. Które dziś wybierzesz dla siebie?