Dania i potrawy z migdałami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z migdałami

132 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (132)

Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

130

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Krem z brokułów z migdałami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie r...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych war...
Szybka sałatka na grilla z prażonymi migdałami-VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Owocowa sałatka to oryginalny sposób na wzbogacenie dań z grilla – nie tylko podkreśli ich smak...
Kaczka w sosie pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spr...
Dorsz zapiekany w migdałach
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Zupa z zielonego groszku  i pieczarek
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gwarantujemy, że takiego połączenia jeszcze nie jadłaś. Na polskich stołach można coraz częściej...
Sałatka ze szpinaku i truskawek
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wyjątkowo apetyczną sałatkę szpinakową podasz jako elegancką przystawkę do głównego posiłku, choć...
Delikatny krem migdałowy
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Większości osób migdały kojarzą się wyłącznie ze słodkościami – ciastkami, deserami lub marcepane...
Makaron z brokułami i migdałami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efekt...
Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz...
Pulpeciki z marchewką  i migdałami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięsne kulki pojawiają się na polskich stołach niemal od zawsze. Przygotowywane w sosach zachwyca...
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszk...
Comber
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Comber, mimo że kojarzony przede wszystkim z mięsem, jest także pysznym deserem! Przekonajcie się...
Pasta arabska
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz niestandardowe połączenia składników, koniecznie wypróbuj przepis na zupę z fasoli s...
Kaszubski tort z fasoli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dip migdałowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Migdały świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów lodowych czy pieczonych ciast, jak...
Moczka śląska
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczn...
Calzone ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapraszamy na ucztę w iście włoskim stylu. Na stole pojawi się calzone ze szpinakiem, czyli trady...
Brokuły z migdałami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli szukasz przepisu na warzywny dodatek do obiadu, to właśnie go znalazłeś. Brokuły z migdała...
Marynowany bakłażan
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceni...
Pieczona wołowina
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowi...
Sernik z karmelem i migdałami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Sernik z karmelem i migdałami brzmi jak pozycja z karty deserów renomowanej restauracji. Nie musi...
Kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MigdałyMigdały

Migdały – delikatne w smaku, przyjemnie chrupiące, o ciekawym wyglądzie… Między innymi to te cechy sprawiają, że chętnie sięgamy po te bakalie. Zebrane przez nas przepisy z ich użyciem to receptury na dania łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim - niezwykle smaczne! Znajdziesz tu przepisy na migdały podane na śniadanie, obiad, kolację czy wieczór przy grillu. Sięgnij po któryś z nich, a na pewno tego nie pożałujesz.

Dla kogo?

Migdały to doskonały produkt dla każdego zwolennika kulinarnych eksperymentów. Dzięki ich dodatkowi w daniach zdobędziesz uznanie w oczach swoich gości. Któż mógłby oprzeć się skosztowaniu roszponki z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach czy tarty z korzenną gruszką i masą migdałową? Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na szczególną! Potrawy z wykorzystaniem migdałów to dobry wybór zawsze wtedy, gdy musisz przygotować coś specjalnego. Zaserwuj 3-daniowy obiad składający się z zupy kremu z marchewki i migdałów, nuggetsów z ryby (możesz do nich podać opiekane ziemniaczki, frytki lub… co tylko chcesz) oraz deseru – postaw na ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym. Aż ślinka cieknie!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić dwie odmiany migdałów: słodką, uprawianą na większą skalę, i gorzką, uprawianą znacznie rzadziej. W kuchni zastosowanie mają głównie słodkie migdały. Wytwarza się z nich chociażby marcepan czy oryginalny napój zwany orszadą. Ten rodzaj migdałów ma również zastosowanie w branży kosmetycznej. Migdały gorzkie stosuje się natomiast do produkcji oleju migdałowego i esencji stosowanych w przemyśle spożywczym.

Dla urozmaicenia

Migdałów możemy także używać do dekoracji ciast. Najczęściej ozdabiamy nimi tradycyjne wielkanocne mazurki i baby, ale świetnie nadadzą się również do innych słodkości. Da się je kupić w różnych formach, chociażby takich jak prażone, solone, w płatkach czy blanszowane. Które dziś wybierzesz dla siebie?