Dania i potrawy z migdałami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z migdałami

132 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MigdałyMigdały

Migdały – delikatne w smaku, przyjemnie chrupiące, o ciekawym wyglądzie… Między innymi to te cechy sprawiają, że chętnie sięgamy po te bakalie. Zebrane przez nas przepisy z ich użyciem to receptury na dania łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim - niezwykle smaczne! Znajdziesz tu przepisy na migdały podane na śniadanie, obiad, kolację czy wieczór przy grillu. Sięgnij po któryś z nich, a na pewno tego nie pożałujesz.

Dla kogo?

Migdały to doskonały produkt dla każdego zwolennika kulinarnych eksperymentów. Dzięki ich dodatkowi w daniach zdobędziesz uznanie w oczach swoich gości. Któż mógłby oprzeć się skosztowaniu roszponki z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach czy tarty z korzenną gruszką i masą migdałową? Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na szczególną! Potrawy z wykorzystaniem migdałów to dobry wybór zawsze wtedy, gdy musisz przygotować coś specjalnego. Zaserwuj 3-daniowy obiad składający się z zupy kremu z marchewki i migdałów, nuggetsów z ryby (możesz do nich podać opiekane ziemniaczki, frytki lub… co tylko chcesz) oraz deseru – postaw na ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym. Aż ślinka cieknie!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić dwie odmiany migdałów: słodką, uprawianą na większą skalę, i gorzką, uprawianą znacznie rzadziej. W kuchni zastosowanie mają głównie słodkie migdały. Wytwarza się z nich chociażby marcepan czy oryginalny napój zwany orszadą. Ten rodzaj migdałów ma również zastosowanie w branży kosmetycznej. Migdały gorzkie stosuje się natomiast do produkcji oleju migdałowego i esencji stosowanych w przemyśle spożywczym.

Dla urozmaicenia

Migdałów możemy także używać do dekoracji ciast. Najczęściej ozdabiamy nimi tradycyjne wielkanocne mazurki i baby, ale świetnie nadadzą się również do innych słodkości. Da się je kupić w różnych formach, chociażby takich jak prażone, solone, w płatkach czy blanszowane. Które dziś wybierzesz dla siebie?