Calzone ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

479 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Kulkę z ciasta rozciągnij na placek o średnicy około 30 centymetrów. Następnie posmaruj go sosem pomidorowym.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na oliwie. .

Krok 5

Dodaj szpinak oraz migdały i całość podsmaż chwilę. Dopraw pieprzem i oregano.

Krok 6

Na połowę posmarowanego placka połóż szpinak, następnie przecięte na pół pomidorki cherry oraz kawałki sera feta.

Krok 7

Zamknij placek składając go na pół i szczelnie zawiń krawędź. Calzone piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Calzone ze szpinakiemCalzone ze szpinakiem

Zapraszamy na ucztę w iście włoskim stylu. Na stole pojawi się calzone ze szpinakiem, czyli tradycyjny pieróg z nadzieniem, będący odmianą znanej wszystkim pizzy. Poczujcie klimat typowo włoskiej trattorii, przygotowując w domu to wyjątkowe danie. Zapach czosnku i oregano zawładnie Waszą kuchnią, rozbudzając apetyt. Połączenie szpinaku i sera feta sprawi, że farsz będzie pikantny, wyrazisty i aromatyczny. Możecie też wybrać wersję mięsną, sięgając po przepis na calzone ze szpinakiem i kurczakiem. Gwarantujemy, że zaskoczycie wszystkich!

Dla kogo?

Calzone ze szpinakiem i fetą skradnie serce każdego miłośnika kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Pieróg calzone ze szpinakiem to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu. Danie to polecamy również na kolację w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Oregano nie jest przyprawą typowo włoską, mimo że w tej kuchni ma ogromne zastosowanie. Rośnie powszechnie także w Polsce, gdzie nazywane jest inaczej lebiodką pospolitą. Suszone liście wykorzystywane są jako popularny dodatek do dań, wchodzą także w skład ziół prowansalskich.

Dla urozmaicenia:

Calzone z kurczakiem i szpinakiem podawaj w całości. Najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto i farsz są jeszcze gorące.