Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
150 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Kulkę z ciasta rozciągnij na placek o średnicy około 30 centymetrów. Następnie posmaruj go sosem pomidorowym.
Krok 4
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na oliwie. .
Krok 5
Dodaj szpinak oraz migdały i całość podsmaż chwilę. Dopraw pieprzem i oregano.
Krok 6
Na połowę posmarowanego placka połóż szpinak, następnie przecięte na pół pomidorki cherry oraz kawałki sera feta.
Krok 7
Zamknij placek składając go na pół i szczelnie zawiń krawędź. Calzone piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Calzone ze szpinakiem
Zapraszamy na ucztę w iście włoskim stylu. Na stole pojawi się calzone ze szpinakiem, czyli tradycyjny pieróg z nadzieniem, będący odmianą znanej wszystkim pizzy. Poczujcie klimat typowo włoskiej trattorii, przygotowując w domu to wyjątkowe danie. Zapach czosnku i oregano zawładnie Waszą kuchnią, rozbudzając apetyt. Połączenie szpinaku i sera feta sprawi, że farsz będzie pikantny, wyrazisty i aromatyczny. Możecie też wybrać wersję mięsną, sięgając po przepis na calzone ze szpinakiem i kurczakiem. Gwarantujemy, że zaskoczycie wszystkich!
Dla kogo?
Calzone ze szpinakiem i fetą skradnie serce każdego miłośnika kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Pieróg calzone ze szpinakiem to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu. Danie to polecamy również na kolację w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Oregano nie jest przyprawą typowo włoską, mimo że w tej kuchni ma ogromne zastosowanie. Rośnie powszechnie także w Polsce, gdzie nazywane jest inaczej lebiodką pospolitą. Suszone liście wykorzystywane są jako popularny dodatek do dań, wchodzą także w skład ziół prowansalskich.
Dla urozmaicenia:
Calzone z kurczakiem i szpinakiem podawaj w całości. Najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto i farsz są jeszcze gorące.