Pieczone bataty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie natrzyj oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Wszystkie ziemniaki osobno zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut.

Krok 3

Po upieczeniu rozpakuj z folii. Natnij na krzyż i delikatnie rozchyl każdy z nich.

Krok 4

W środek każdego ziemniaka nałóż po 1 łyżce śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Następnie przykryj plastrem mozzarelli i zapiecz chwilę w piekarniku. Po wyjęciu udekoruj cienkimi paskami żółtego sera i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z bobu
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone batatyPieczone bataty

Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, to pyszne warzywa, pasujące do wielu dań obiadowych. Tym, co odróżnia je od standardowych ziemniaków jest – oprócz większego rozmiaru i bardziej podłużnego kształtu – ich pomarańczowy, słodki miąższ, w smaku zbliżony do dyni. Najlepszym sposobem na przyrządzenie batatów jest upieczenie ich w piekarniku, co dodatkowo wydobędzie z nich głębię smaku. Słodkie ziemniaki piecze się nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie wyszorować ich skórkę, a przed włożeniem do piekarnika szczelnie owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu przekrój gorące słodkie ziemniaki na pół i umieść w powstałym miejscu nadzienie. W wersji z tego przepisu będzie to gęsta kwaśna śmietana oraz drobno posiekany szczypiorek. Dodatkowo na wierzchu połóż plaster mozzarelli i całość zapiekaj przez chwilę w piekarniku. Bataty podawaj na gorąco, udekorowane paskami żółtego sera oraz szczypiorkiem. Przyrządź doskonałe słodkie ziemniaki według naszego przepisu. Przekonaj się, że przygotowywanie dań na podstawie naszych przepisów jest wyjątkowo proste.