
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
30 gramów
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie natrzyj oliwą i posyp przyprawą Knorr.
Krok 2
Wszystkie ziemniaki osobno zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut.
Krok 3
Po upieczeniu rozpakuj z folii. Natnij na krzyż i delikatnie rozchyl każdy z nich.
Krok 4
W środek każdego ziemniaka nałóż po 1 łyżce śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Następnie przykryj plastrem mozzarelli i zapiecz chwilę w piekarniku. Po wyjęciu udekoruj cienkimi paskami żółtego sera i szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone bataty
Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, to pyszne warzywa, pasujące do wielu dań obiadowych. Tym, co odróżnia je od standardowych ziemniaków jest – oprócz większego rozmiaru i bardziej podłużnego kształtu – ich pomarańczowy, słodki miąższ, w smaku zbliżony do dyni. Najlepszym sposobem na przyrządzenie batatów jest upieczenie ich w piekarniku, co dodatkowo wydobędzie z nich głębię smaku. Słodkie ziemniaki piecze się nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie wyszorować ich skórkę, a przed włożeniem do piekarnika szczelnie owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu przekrój gorące słodkie ziemniaki na pół i umieść w powstałym miejscu nadzienie. W wersji z tego przepisu będzie to gęsta kwaśna śmietana oraz drobno posiekany szczypiorek. Dodatkowo na wierzchu połóż plaster mozzarelli i całość zapiekaj przez chwilę w piekarniku. Bataty podawaj na gorąco, udekorowane paskami żółtego sera oraz szczypiorkiem. Przyrządź doskonałe słodkie ziemniaki według naszego przepisu. Przekonaj się, że przygotowywanie dań na podstawie naszych przepisów jest wyjątkowo proste.