Pieczone bataty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone bataty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie natrzyj oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Wszystkie ziemniaki osobno zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut.

Krok 3

Po upieczeniu rozpakuj z folii. Natnij na krzyż i delikatnie rozchyl każdy z nich.

Krok 4

W środek każdego ziemniaka nałóż po 1 łyżce śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Następnie przykryj plastrem mozzarelli i zapiecz chwilę w piekarniku. Po wyjęciu udekoruj cienkimi paskami żółtego sera i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone batatyPieczone bataty

Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, to pyszne warzywa, pasujące do wielu dań obiadowych. Tym, co odróżnia je od standardowych ziemniaków jest – oprócz większego rozmiaru i bardziej podłużnego kształtu – ich pomarańczowy, słodki miąższ, w smaku zbliżony do dyni. Najlepszym sposobem na przyrządzenie batatów jest upieczenie ich w piekarniku, co dodatkowo wydobędzie z nich głębię smaku. Słodkie ziemniaki piecze się nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie wyszorować ich skórkę, a przed włożeniem do piekarnika szczelnie owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu przekrój gorące słodkie ziemniaki na pół i umieść w powstałym miejscu nadzienie. W wersji z tego przepisu będzie to gęsta kwaśna śmietana oraz drobno posiekany szczypiorek. Dodatkowo na wierzchu połóż plaster mozzarelli i całość zapiekaj przez chwilę w piekarniku. Bataty podawaj na gorąco, udekorowane paskami żółtego sera oraz szczypiorkiem. Przyrządź doskonałe słodkie ziemniaki według naszego przepisu. Przekonaj się, że przygotowywanie dań na podstawie naszych przepisów jest wyjątkowo proste.