Lasagne bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

381 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone pomidory oraz bazylię i oregano. Smaż do momentu odparowania wody.

Lasagne bolognese - Krok 1

Krok 2

Do mięsa wlej 250 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne i wymieszaj. Sos gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Lasagne bolognese - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietaną i wyłóż trzema płatami makaronu. Ponownie posmaruj śmietaną, posyp startym serem i nałóż warstwę mięsnego sosu. Przykryj płatami makaronu, ponownie posmaruj śmietaną, posyp serem i nałóż mięsny sos. Czynność tę powtórz do wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).

Lasagne bolognese - Krok 3

Krok 4

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałą śmietaną i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.

Lasagne bolognese - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

63

Opinie o przepisie

  • Valcia Croitor

    Valcia Croitor , 29.10.2019

    mniam pierwszy raz robiłam i wyszło znakomicie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw , 18.10.2016

    Kto go sprawdził?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Stypulkowska

    Jolanta Stypulkowska , 15.11.2015

    Jeżeli są dobre tak jak są ładne .....smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redmarkt.pl

    Redmarkt.pl , 15.11.2015

    Pysznie wygląda :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Zieliński

    Wiesław Zieliński , 15.11.2015

    Ciasto prawdziwego mężczyzny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edzia Rosa

    Edzia Rosa , 14.11.2015

    Czarne Oki Ja probuje I gotuje mieszkajac w Kanadzie :) Wole polskie, ale dzieci tyfuski! hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skrzypczyk

    Barbara Skrzypczyk , 14.11.2015

    Kacper Jam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Ryba

    Bogusia Ryba , 14.11.2015

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szkiełko

    Elżbieta Szkiełko , 14.11.2015

    A tak wygląda moja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Koperek

    Ewa Koperek , 14.11.2015

    Ale pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Grzywinski

    Krzysiek Grzywinski , 14.11.2015

    Jak zrobisz to spoko:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel , 14.11.2015

    Suszone pomidory ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 14.11.2015

    Wygląda jak napoleonka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Krzymyk

    Joanna Krzymyk , 14.11.2015

    apetyczna mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Baran

    Lucyna Baran , 14.11.2015

    dzienki za pszepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dziama

    Ewa Dziama , 14.11.2015

    Z czym by nie była a i tak jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szkopinski

    Adam Szkopinski , 14.11.2015

    to juz nasze Polskie jedzonko jest beee,czy to tylko snobizm ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Miśtal

    Marek Miśtal , 14.11.2015

    Mnia, mnia! Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 14.11.2015

    I tez tak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jakubczak

    Andrzej Jakubczak , 14.11.2015

    Mniam ,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.11.2015

    Czarne Oki, wygląda pysznie :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anja Novac

    Anja Novac , 14.11.2015

    Amore mio buon apetito!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elfryda Widera

    Elfryda Widera , 14.11.2015

    Ze smaczkiem by się zjadło,,ale nie ma =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Świder

    Agnieszka Świder , 14.11.2015

    Włoskie jedzenie nie jest wcale takie pyszne byłam tam pół roku i mi wcale nie smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Nowicki

    Marek Nowicki , 14.11.2015

    Napewno smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 14.11.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Jasinska

    Bogumila Jasinska , 14.11.2015

    Umiem!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Weiss

    Małgorzata Weiss , 14.11.2015

    najlepszą lasagne bolognese robi Stani Reda perfekto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Więckowski

    Tadeusz Więckowski , 14.11.2015

    Edytko teraz czas na dobrą domową lasagne smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Michalska

    Janina Michalska , 14.11.2015

    apetycznie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne bologneseLasagne bolognese

Lasagne z pomidorowo-mięsnym sosem bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które z łatwością przygotujesz, korzystając z tego przepisu. Na początek będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny połączonej z wołowiną. Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Do przyprawienia użyj szczypty suszonej bazylii i oregano. Całość smaż do momentu, w którym z mięsa odparuje prawie cały płyn. Następnie zalej je błyskawicznym produktem do lasagne wymieszanym dokładnie z wodą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj gęstą śmietaną i wyłóż płatami makaronu, a także obficie posyp startym żółtym serem. Nałóż sos bolognese oraz pozostałe składniki, zgodnie z wymienioną wcześniej kolejnością. Podana w przepisie ilość produktów powinna wystarczyć na trzy warstwy zapiekanki. Na koniec posyp wierzch dania serem i wstaw do piekarnika. Lasagne podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Sprawdź, jakie to pyszne.