Lasagne z indykiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne z indykiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie oraz bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę pokrój w kostkę, bazylię pokrój w paseczki a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż mięso z indyka - smaż do momentu, gdy nabierze złocistego koloru.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę oraz Spaghetti Bolognese Knorr. Całość gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. Dodaj bazylię i wymieszaj.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy i ułóż pierwszą warstwę z plastrów bakłażana i cukinii. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu Bolognese i przykryj warstwą cukinii i bakłażana. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 4

Krok 5

Wierzch zapiekanki posmaruj równomiernie śmietaną wymieszaną z parmezanem i posyp orzeszkami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z indyka możesz zastąpić owocami morza lub rybą, np. łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z indykiem i warzywami Lasagne z indykiem i warzywami

Masz ochotę na danie inspirowane włoską kuchnią? Aby przygotować lasagne z indykiem i warzywami, podsmaż mięso mielone z indyka. Równie dobrze sprawdzi się również wołowe lub pokrojona pierś z kurczaka. Połącz mięso z resztą produktów, m.in. pokrojonymi świeżymi pomidorami (bez skórki) lub z gotowymi z puszki. Do podanych w przepisie warzyw dodaj brokuły i pieczarki. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i papryczką chili, która nada potrawie intensywnego, ostrego smaku. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż je pokrojonymi w plastry bakłażanem i cukinią -  będą stanowiły podstawę lasagne. Następnie nałóż połowę przygotowanego wcześniej mięsa w sosie bolognese i powtórz, nakładając kolejne warstwy. Nie zapomnij przykryć dania folią aluminiową przed włożeniem do piekarnika, dzięki temu nie przypali się z wierzchu i zachowa swoją zwartą konsystencję. Ozdób prażonymi orzechami piniowymi, liśćmi bazylii oraz tartym parmezanem lub serem żółtym. Na koniec posyp suszonym oregano. Życzymy smacznego.