
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie oraz bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę pokrój w kostkę, bazylię pokrój w paseczki a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż mięso z indyka - smaż do momentu, gdy nabierze złocistego koloru.

Krok 3
Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę oraz Spaghetti Bolognese Knorr. Całość gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. Dodaj bazylię i wymieszaj.

Krok 4
Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy i ułóż pierwszą warstwę z plastrów bakłażana i cukinii. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu Bolognese i przykryj warstwą cukinii i bakłażana. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Krok 5
Wierzch zapiekanki posmaruj równomiernie śmietaną wymieszaną z parmezanem i posyp orzeszkami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Mięso z indyka możesz zastąpić owocami morza lub rybą, np. łososiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z indykiem i warzywami
Masz ochotę na danie inspirowane włoską kuchnią? Aby przygotować lasagne z indykiem i warzywami, podsmaż mięso mielone z indyka. Równie dobrze sprawdzi się również wołowe lub pokrojona pierś z kurczaka. Połącz mięso z resztą produktów, m.in. pokrojonymi świeżymi pomidorami (bez skórki) lub z gotowymi z puszki. Do podanych w przepisie warzyw dodaj brokuły i pieczarki. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i papryczką chili, która nada potrawie intensywnego, ostrego smaku. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż je pokrojonymi w plastry bakłażanem i cukinią - będą stanowiły podstawę lasagne. Następnie nałóż połowę przygotowanego wcześniej mięsa w sosie bolognese i powtórz, nakładając kolejne warstwy. Nie zapomnij przykryć dania folią aluminiową przed włożeniem do piekarnika, dzięki temu nie przypali się z wierzchu i zachowa swoją zwartą konsystencję. Ozdób prażonymi orzechami piniowymi, liśćmi bazylii oraz tartym parmezanem lub serem żółtym. Na koniec posyp suszonym oregano. Życzymy smacznego.