Lasagne z indykiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z indykiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie oraz bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę pokrój w kostkę, bazylię pokrój w paseczki a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż mięso z indyka - smaż do momentu, gdy nabierze złocistego koloru.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę oraz Spaghetti Bolognese Knorr. Całość gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. Dodaj bazylię i wymieszaj.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy i ułóż pierwszą warstwę z plastrów bakłażana i cukinii. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu Bolognese i przykryj warstwą cukinii i bakłażana. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 4

Krok 5

Wierzch zapiekanki posmaruj równomiernie śmietaną wymieszaną z parmezanem i posyp orzeszkami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z indykiem i warzywami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z indyka możesz zastąpić owocami morza lub rybą, np. łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z indykiem i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z indykiem i warzywami Lasagne z indykiem i warzywami

Masz ochotę na danie inspirowane włoską kuchnią? Aby przygotować lasagne z indykiem i warzywami, podsmaż mięso mielone z indyka. Równie dobrze sprawdzi się również wołowe lub pokrojona pierś z kurczaka. Połącz mięso z resztą produktów, m.in. pokrojonymi świeżymi pomidorami (bez skórki) lub z gotowymi z puszki. Do podanych w przepisie warzyw dodaj brokuły i pieczarki. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i papryczką chili, która nada potrawie intensywnego, ostrego smaku. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż je pokrojonymi w plastry bakłażanem i cukinią -  będą stanowiły podstawę lasagne. Następnie nałóż połowę przygotowanego wcześniej mięsa w sosie bolognese i powtórz, nakładając kolejne warstwy. Nie zapomnij przykryć dania folią aluminiową przed włożeniem do piekarnika, dzięki temu nie przypali się z wierzchu i zachowa swoją zwartą konsystencję. Ozdób prażonymi orzechami piniowymi, liśćmi bazylii oraz tartym parmezanem lub serem żółtym. Na koniec posyp suszonym oregano. Życzymy smacznego.