Lasagne z dynią i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z dynią i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 litr

300 gramów

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię piżmową pokrój w kostkę i wstaw do mikrofalówki na 7 min.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę oraz szpinak.

Krok 3

Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 4

Do podsmażonego szpinaku dodaj dynię i sos serowy Knorr. Pozostaw na ogniu pod nakryciem przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wypełnij na przemian sosem i warstwą suchego makaronu. Czynność powtarzaj aż do wypełnienia naczynia.

Krok 6

Po wierzchu posyp lasagnę startym serem feta. Wstaw całość do rozgrzanego do 180 °C pieca i piecz przez 30 minut pod nakryciem z folii aluminiowej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z dynią i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z dynią i szpinakiemLasagne z dynią i szpinakiem

Chociaż klasyczną lasagne przyrządza się z dodatkiem mięsnego sosu, to włoskie danie zaserwujesz także w wersji wegetariańskiej, która z pewnością nie ustępuje w smaku oryginałowi. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz szpinak, ser feta oraz dynię – wybierz odmianę piżmową o zwartym, intensywnie pomarańczowym miąższu i lekko orzechowym posmaku. Obierz ją, pokrój w kostkę, a następnie wstaw na kilka minut do mikrofalówki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz świeże liście szpinaku. Po chwili dodaj dynię i całość zalej błyskawicznym sosem serowym połączonym z wodą. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż część warzywnego nadzienia, a na nie płaty makaronu do lasagne. Czynność powtarzaj do momentu, w którym wyczerpią się wszystkie składniki. Wierzch zapiekanki posyp pokruszoną fetą, po czym przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Lasagne serwuj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przekonaj się, jakie to smaczne.