Lasagne szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne szpinakowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

500 gramów

2 opakowania

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na kostkę.

Krok 2

Fixy Knorr wymieszaj z mlekiem. Dodaj pokrojoną dynię i całość gotuj, aż dynia zmięknie i sos zgęstnieje.

Krok 3

Do ciepłej masy dyniowej dodaj odsączoną kukurydzę oraz umyte listki szpinaku i połowę startego sera. Całość mieszaj, aż szpinak zmięknie i ser się rozpuści.

Krok 4

Wlej odrobinę masy do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu. Ponownie wlej masę i połóż makaron. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 5

Ostatnią warstwę masy dyniowej zasyp dokładnie pozostałym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.

Krok 6

Usuń folię i piecz kolejne 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Włoch

    Agnieszka Włoch , 26.10.2016

    proste, łatwe, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne szpinakowaLasagne szpinakowa

Dynia to roślina, której wielką zaletą jest różnorodność kształtów, kolorów i smaków. Warto docenić szerokie możliwości jej zastosowania w kuchni – dobrze sprawdza się jako składnik słodkich deserów oraz ciast, przyrządzisz z niej także zupę, racuszki oraz różnego rodzaju farsze. Przygotuj lasagne szpinakową z dodatkiem dyni i sprawdź, jak dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Pokrojone warzywo gotuj w mleku z dodatkiem przypraw do momentu, aż zmięknie, a całość będzie miała gęstą konsystencję. Dodaj kukurydzę oraz listki szpinaku – nie musisz go wcześniej osobno podsmażać, ponieważ zmięknie podczas gotowania z resztą składników. Do masy zetrzyj połowę przygotowanego wcześniej startego sera dowolnego gatunku, który po rozpuszczeniu się dodatkowo ją zagęści. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę dyniowej masy oraz płaty makaronu. Wierzch posyp dokładnie pozostałym serem i zapiecz. Aby góra za szybko się nie zarumieniła, przykryj lasagne folią i usuń ją dopiero pod koniec pieczenia. Lasagne szpinakową podawaj z pomidorową sałatką.