Lasagne szpinakowa - z dynią lazania: przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne szpinakowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

500 gramów

2 opakowania

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na kostkę.

Krok 2

Fixy Knorr wymieszaj z mlekiem. Dodaj pokrojoną dynię i całość gotuj, aż dynia zmięknie i sos zgęstnieje.

Krok 3

Do ciepłej masy dyniowej dodaj odsączoną kukurydzę oraz umyte listki szpinaku i połowę startego sera. Całość mieszaj, aż szpinak zmięknie i ser się rozpuści.

Krok 4

Wlej odrobinę masy do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu. Ponownie wlej masę i połóż makaron. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 5

Ostatnią warstwę masy dyniowej zasyp dokładnie pozostałym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.

Krok 6

Usuń folię i piecz kolejne 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Włoch

    Agnieszka Włoch , 26.10.2016

    proste, łatwe, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka Marynarza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne szpinakowaLasagne szpinakowa

Dynia to roślina, której wielką zaletą jest różnorodność kształtów, kolorów i smaków. Warto docenić szerokie możliwości jej zastosowania w kuchni – dobrze sprawdza się jako składnik słodkich deserów oraz ciast, przyrządzisz z niej także zupę, racuszki oraz różnego rodzaju farsze. Przygotuj lasagne szpinakową z dodatkiem dyni i sprawdź, jak dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Pokrojone warzywo gotuj w mleku z dodatkiem przypraw do momentu, aż zmięknie, a całość będzie miała gęstą konsystencję. Dodaj kukurydzę oraz listki szpinaku – nie musisz go wcześniej osobno podsmażać, ponieważ zmięknie podczas gotowania z resztą składników. Do masy zetrzyj połowę przygotowanego wcześniej startego sera dowolnego gatunku, który po rozpuszczeniu się dodatkowo ją zagęści. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę dyniowej masy oraz płaty makaronu. Wierzch posyp dokładnie pozostałym serem i zapiecz. Aby góra za szybko się nie zarumieniła, przykryj lasagne folią i usuń ją dopiero pod koniec pieczenia. Lasagne szpinakową podawaj z pomidorową sałatką.