Dania bezmięsne z makaronem - jarskie: przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron bezmięsny

133 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron bezmięsnyMakaron bezmięsny

Istnieje niezliczona ilość sposobów na przyrządzenie makaronu, a wśród nich bardzo wiele dotyczy propozycji na potrawy bezmięsne. Makaron obecny jest w kuchniach na całym świecie. To jednak nie tylko popularna włoska pasta, ale również np. dania z Dalekiego Wschodu. Makaron wytwarza się głównie z pszenicy, lecz spotyka się także wersje z soi czy ryżu. Wiele znanych potraw bazuje właśnie na makaronie. Są to chociażby włoska lasagne oraz spaghetti bolognese. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby listę ich składników odrobinę zmodyfikować. Podstawą do sosu bolońskiego w spaghetti bolognese nie musi być przecież mięso. Wykonasz go również z dodatkiem cukinii, papryki czy pieczarek. Podobnie w lasagne warstwę mięsa zastąpi szpinak pokryty plastrami bakłażana i pomidorów, grzyby przysmażone z cukinią oraz cebulą, a nawet masa dyniowa czy marchewkowa. Carbonara w sosie śmietanowym będzie świetnie smakowała z brokułami zamiast boczku. Makarony bardzo dobrze komponują się z dodatkami warzywnymi. Nie zapominaj szczególnie o tych sezonowych. Gdy nadejdzie pora na szparagi, weź pod uwagę pastę primavera ze szparagami przy planowaniu obiadu. Wczesną jesienią zrób natomiast kremowy makaron z dynią, późną zaś – tagliatelle z grzybami. Z warzyw przyrządzisz też pyszne sosy, np. pomidorowy sos do penne. Do dań tego typu dobieraj również odpowiednie dodatki. W tej roli sprawdzą się sery: pleśniowe, kozi, feta czy parmezan, sosy, zioła oraz przyprawy. Jeżeli masz ochotę na coś naprawdę prostego, a zarazem wykwintnego, pasta aglio e olio jest propozycją właśnie dla Ciebie. Podstawę wykonania tej potrawy, poza makaronem, stanowi czosnek i oliwa, a jako uzupełnienie stosuje się papryczkę chili oraz starty parmezan. Danie to możesz zrobić trochę inaczej, gdy do makaronu dodasz przyprawy oraz posypiesz je posiekaną pietruszką. Bezmięsne potrawy z makaronem podawaj nie tylko na gorąco, ale niektóre również na zimno, najlepiej w formie smacznych sałatek. Smażony makaron chiński czy lasagne z grzybami? Którą wersję wybierzesz?