Składniki
40 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
1 łyżka
20 dekagramów
50 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Brokuła umyj, podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Zaharuj w zimnej wodzie, aby nie stracił koloru.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowanego brokuła, po czym smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
Mleko wymieszaj z śmietanką i Fixem Knorr.
Krok 4
Wlej sos na patelnię, dodaj serek topiony. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Na talerze nałóż ugotowany makaron i obficie polej go sosem. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z brokułami i serem
Tym, którym brokuły kojarzą się z podawaną w dzieciństwie rozgotowaną bezsmakową papką, a na co dzień widują je tylko na całkiem apetycznych, nasyconych zielenią zdjęciach, polecamy przepis na makaron z brokułami i serem. Szybko zmienisz swoje nie najlepsze zdanie na temat tych warzyw. Będzie to też prawdziwa uczta dla jego fanów! Połączenie aksamitnego śmietanowego sosu serowego z lekko twardym krótkim makaronem z brokułami, posypanym startym serem i intensywną natką pietruszki to mistrzowskie zestawienie smaków. Makaron z brokułami i serem żółtym nie ma sobie równych!
Dla kogo? Przepis na makaron z brokułami i serem jest doskonałą recepturą dla wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Bardzo smaczny efekt zachęci do dalszych doświadczeń kulinarnych i sięgania po coraz bardziej złożone receptury. Warzywa doskonale komponują się z serami i sosami, zwłaszcza czosnkowym. Ważne, abyś nie rozgotował brokuła, tylko przyrządził go al dente i zahartował, aby zachować jędrność i pierwotny kształt warzywa – dzięki temu makaron z serem i brokułami nie będzie miał sobie równych.
Na jaką okazję? Makaron z brokułem i serem to danie szybkie i proste w przygotowaniu, które warto mieć w zanadrzu, planując codzienne posiłki. Wykonasz je błyskawicznie nawet po powrocie z pracy, treningu, długiego spaceru albo kursu językowego. Makaron z serem i brokułami to niezbity dowód na to, że gotować może każdy. Wcale nie trzeba poświęcać na to połowy dnia.
Czy wiesz, że? Intensywnie zielony kolor jadalnych kwiatostanów brokułów (nazwanych także kapustą szparagową) wskazuje na świeżość i bardzo krótki okres przechowywania warzyw w sklepie. Właśnie takie egzemplarze wybieraj, planując przyrządzenie makaronu z brokułem i serem. Najsmaczniejsze są późną jesienią, a sezon na pochodzące z Cypru brokuły trwa cały rok.
Dla urozmaicenia: Choć w przepisie na makaron z brokułami i serem rekomendujemy użycie makaronu w kształcie świderków, spaghetti z brokułami i serem sprawdzi się równie dobrze.