Przepisy na Makaron z brokułami
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Makaron z brokułami
Jeśli szukasz inspiracji na szybkie danie obiadowe, zainspiruj się włoską kuchnią i przygotuj makaron z brokułami. Wielką zaletą wszelkich past z warzywami jest krótki czas ich przygotowania, dostępność składników oraz uniwersalność – sprawdzą się bowiem zarówno na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach. Dania tego typu to też doskonała propozycja, gdy chcesz przygotować drugie śniadanie do pracy, gdyż łatwo można je zapakować, a później odgrzać. Brokuły jako dodatki warzywne do makaronów nie tylko dobrze smakują, ale i komponują się z wieloma składnikami (np. pomidorkami koktajlowymi, rukolą, czarnymi oliwkami, pomidorami suszonymi). Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Brokuł należy najpierw podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i podgotować, pamiętając, że po wyjęciu z wody powinien być al dente. Jednocześnie ugotuj makaron, wybierając spośród wielu jego rodzajów. Do dań z sosami najlepiej będą pasować penne, tagliatelle, do sałatek zaś kokardki czy muszelki, do zapiekanek zaś cannelloni. Brokuły i makaron stanowić mają bazę potrawy, której smak możesz dowolnie urozmaicać i modyfikować. Miłośnikom klasycznej carbonary z pewnością przypadnie do gustu rodzaj pasty z brokułami z dodatkiem kremowego śmietanowego sosu, który wzbogacisz opcjonalnie kawałkami smażonego kurczaka. Wolisz sos bolognese? Dodaj do niego brokuły. Jeśli natomiast przygotowujesz zapiekankę warzywno-makaronową, podgotowany makaron z brokułami ułóż więc w naczyniu żaroodpornym, a całość polej sosem, który wykonasz ze śmietany i różnych rodzajów sera. Gdy zaś planujesz spotkanie w szerszym gronie lub przyjęcie, zwróć uwagę na propozycje sałatek makaronowych z brokułami – będą prawdziwym hitem na każdym stole. Wystarczy skorzystać z poniższych przepisów na makaron z brokułami i przekonać się, jak smaczne i łatwe w przyrządzeniu są to dania. Polecamy makaron na zielono z kurczakiem, sałatkę z tortellini z brokułami i szynką, bolońskie penne, sałatkę makaronową z gotowanymi brokułami, i wiele innych sprawdzonych sposobów na pyszne potrawy.