Tagliatelle z brokułami - makaron w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
1346 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1847 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente i odcedź. Brokuła pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobna kostkę i przesmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2x2 cm i smaż chwilę razem z cebulą.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką wody oraz śmietaną. Całość wlej na patelnię i zagotuj.

Krok 4

Do sosu dodaj makaron, brokuły oraz pokrojone na połówki pomidorki. Gotuj jeszcze chwilę a następnie gotowy makaron nałóż na talerze.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby danie nabrało jeszcze bardziej włoskiego charakteru, wierzch posyp startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 15.06.2016

    Świetne, wszystko wyszło idealnie z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z brokułamiTagliatelle z brokułami

Makaron z sosem to jeden z najpopularniejszych sposobów na smaczny i szybki obiad – przygotuj go w wersji z brokułami, kurczakiem oraz pomidorami. Szczególnie dobrze pasuje do tej potrawy tagliatelle, czyli dość szerokie wstążki makaronowe, często zwinięte w kształt gniazdek. Na początek makaron ugotuj al dente i odcedź, a brokuł podziel na niewielkie różyczki i sparz we wrzącej wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę białą cebulę, po chwili dodając do niej kawałki mięsa z piersi kurczaka. Kluczem do przyrządzenia udanej potrawy z makaronem jest odpowiedni sos – w tym przypadku serowo-brokułowy. Błyskawiczny produkt połącz z wodą i kwaśną śmietaną, po czym zalej nim zawartość patelni i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego brokuły i podzielone na połówki pomidorki koktajlowe, a na końcu także ugotowany wcześniej makaron. Danie warto wzbogacić posiekaną natką lub świeżymi ziołami. Przed podaniem tagliatelle posyp startym parmezanem. Sprawdź, jakie to łatwe i smaczne danie.