Tagliatelle z brokułami - makaron w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
1343 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

881 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1822 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente i odcedź. Brokuła pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobna kostkę i przesmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2x2 cm i smaż chwilę razem z cebulą.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką wody oraz śmietaną. Całość wlej na patelnię i zagotuj.

Krok 4

Do sosu dodaj makaron, brokuły oraz pokrojone na połówki pomidorki. Gotuj jeszcze chwilę a następnie gotowy makaron nałóż na talerze.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby danie nabrało jeszcze bardziej włoskiego charakteru, wierzch posyp startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 15.06.2016

    Świetne, wszystko wyszło idealnie z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z brokułamiTagliatelle z brokułami

Makaron z sosem to jeden z najpopularniejszych sposobów na smaczny i szybki obiad – przygotuj go w wersji z brokułami, kurczakiem oraz pomidorami. Szczególnie dobrze pasuje do tej potrawy tagliatelle, czyli dość szerokie wstążki makaronowe, często zwinięte w kształt gniazdek. Na początek makaron ugotuj al dente i odcedź, a brokuł podziel na niewielkie różyczki i sparz we wrzącej wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę białą cebulę, po chwili dodając do niej kawałki mięsa z piersi kurczaka. Kluczem do przyrządzenia udanej potrawy z makaronem jest odpowiedni sos – w tym przypadku serowo-brokułowy. Błyskawiczny produkt połącz z wodą i kwaśną śmietaną, po czym zalej nim zawartość patelni i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego brokuły i podzielone na połówki pomidorki koktajlowe, a na końcu także ugotowany wcześniej makaron. Danie warto wzbogacić posiekaną natką lub świeżymi ziołami. Przed podaniem tagliatelle posyp startym parmezanem. Sprawdź, jakie to łatwe i smaczne danie.