Kanapka z grillowanymi warzywami - ciabatta | Przepisy.pl pixel

Ciabatta z grillowanymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W przeciętej do połowy bułki nałóż rukolę, plastry pomidorów, grillowane warzywa oraz plastry sera mozzarella.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Paprykę i pieczarki przekrój na cztery części, cebulę pokrój w plastry. Warzywa opiecz na patelni grillowej, następnie przełóż do miski i połącz z ketchupem.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Kanapkę dodatkowo tuż przed podaniem podgrzej w opiekaczu lub w grillu elektrycznym.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do ketchupu dodaj kilka kropel tabasco. Kanapka stanie się bardziej pikantna.

3

Opinie o przepisie

  • Przemo xd

    Przemo xd , 22.06.2024

    Dobre, smaczne, pyszne xdddd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Żurkowska

    Gabriela Żurkowska , 27.03.2020

    TAK. Wygląda super. Ja posmarowałabym jedną połówkę ciabatty musztardą, żeby nadać więcej charakteru ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Rudnicka

    Małgorzata Rudnicka , 14.05.2015

    Jeszcze nie jadłam a już mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciabatta z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z grillowanymi warzywami Ciabatta z grillowanymi warzywami

Chcesz poznać włoskie wypieki? Spróbuj ciabatty, czyli przysmaku, który swoją nazwę zawdzięcza wydłużonemu i spłaszczonemu kształtowi. Ta pszenna bułka charakteryzuje się dużymi porami w strukturze miąższu oraz chrupiącą i jasną skórką. Wykorzystaj ją do przyrządzenia smacznej przekąski z grillowanymi warzywami. 

Dla kogo?

Ciabatta z grilla to idealny przysmak dla fanów szybkiego i prostego gotowania. Nie lubisz spędzać w kuchni wielu godzin? Ciabatta z grillowanymi warzywami pojawi się na Twoim talerzu w jedyne pół godziny. Chyba zgodzisz się z nami, że to naprawdę niewiele! 

Na jaką okazję?

Kanapka z grillowanymi warzywami stworzy wyśmienitą kompozycję smakową, która sprawdzi się m.in. na drugie śniadanie w pracy. Z łatwością zapakujesz ją do pojemnika i zabierzesz na wynos. Możesz także zaserwować ciabattę z grilowanymi warzywami na kolację!

Czy wiesz, że?

Przygotowanie ciabatty na grillu to zaledwie kilka czynności. Na początek paprykę i pieczarki portobello podziel na cztery części, a czerwoną cebulę pokrój w niewielkie plastry. Opiecz je na patelni grillowej, pamiętając, by nie dodawać do nich tłuszczu. Następnie warzywa przełóż do miski i wymieszaj z wyrazistym ketchupem. 

Dla urozmaicenia:

Umieść przygotowany farsz w przeciętej do połowy bułce – wraz z plastrami pomidorów oraz kawałkami mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu. Ciabattę możesz podgrzać w opiekaczu bezpośrednio przed podaniem. Aby była bardziej pikantna, dolej do ketchupu kilka kropel tabasco.