Ciabatta z grillowanymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i pieczarki przekrój na cztery części, cebulę pokrój w plastry. Warzywa opiecz na patelni grillowej, następnie przełóż do miski i połącz z ketchupem.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

W przeciętej do połowy bułki nałóż rukolę, plastry pomidorów, grillowane warzywa oraz plastry sera mozzarella.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Kanapkę dodatkowo tuż przed podaniem podgrzej w opiekaczu lub w grillu elektrycznym.

Ciabatta z grillowanymi warzywami  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do ketchupu dodaj kilka kropel tabasco. Kanapka stanie się bardziej pikantna.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Rudnicka

    Małgorzata Rudnicka

    Jeszcze nie jadłam a już mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Ketchup Hellmann's z ekstraktem z liści Stewii

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ketchup Hellmann's z ekstraktem z liści Stewii

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z grillowanymi warzywami Ciabatta z grillowanymi warzywami

Ciabatta (z j. włoskiego „kapeć”) swoją nazwę zawdzięcza wydłużonemu i spłaszczonemu kształtowi. To pszenna bułka, która charakteryzuje się dużymi porami w strukturze miąższu oraz chrupiącą i jasną skórką. Wykorzystaj ją do przyrządzenia smacznej przekąski z grillowanymi warzywami. Na początek papryką i pieczarki portobello podziel na cztery części, a czerwoną cebulę pokrój w niewielkie plastry. Opiecz je na patelni grillowej, pamiętając, by nie dodawać do nich tłuszczu. Następnie warzywa przełóż do miski i wymieszaj z wyrazistym ketchupem. Całość umieść w przeciętej do połowy bułce – wraz z plastrami pomidorów oraz kawałkami mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu stworzy wyśmienitą kompozycję smakową, która sprawdzi się m.in. na drugie śniadanie w pracy. Ciabattę możesz podgrzać w opiekaczu bezpośrednio przed podaniem. Aby była bardziej pikantna, dolej do ketchupu kilka kropel tabasco lub wymieszaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zainspiruj się naszym przepisem na znaną włoską przekąskę.