Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą
łatwe
529 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
2 szklanki
0.5 opakowania
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj blender oraz miskę lub inne naczynie, w którym wymieszasz składniki na pomidorowe pesto. Wrzuć do niego garść prażonych orzechów, pół szklanki suszonych pomidorów i dwie sztuki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Do składników dolej 20 mililitrów oliwy z oliwek. Blenduj całość, aż otrzymasz jednolitą masę.

Krok 2
Bułki ciabatta przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj zblendowanym pesto z suszonych pomidorów. Pokrój ser mozzarella w grube plastry i ułóż je na bułce. Posyp kanapki z wierzchu rukolą. Następnie przykryj każdą połówkę górną częścią ciabatty (ją również możesz posmarować pomidorowym pesto – danie będzie dzięki temu bardziej soczyste).

Krok 3
Rozgrzej grill lub piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż kanapki panini na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zapiekaj je przez 5 minut, aż ser lekko się rozpuści, a skórka bułek zarumieni. Panini z suszonymi pomidorami gotowe!


Dobra rada:
Masz ochotę wzbogacić przepis na panini z suszonymi pomidorami o mięsny dodatek? Połóż na bułki kawałki smażonego lub grillowanego kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą
Włoska przekąska, która jest prosta i szybka w przygotowaniu? Panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jedyna słuszna odpowiedź! Nic tak nie zadowala kubków smakowych, jak rozpływająca się mozzarella, zrównoważona chrupiącą rukolą i suszonymi pomidorami. Przygotuj domowe panini – do tego kubek kawy lub herbaty i możesz w pełni delektować się wyśmienitą przekąską.
Dla kogo?
Jeśli lubisz nawiązania do włoskiej kuchni także poza daniami obiadowymi – na przykład talerzem pełnym aromatycznego makaronu z sosem – wypróbuj panini z suszonymi pomidorami. Przygotowanie własnej pasty w stylu pesto da ci wiele satysfakcji!
Na jaką okazję?
Nie ma chyba okazji, na którą nie sprawdziłoby się panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Pyszne śniadanie? Lunch do pracy lub na uczelnię? Przekąska na imprezę z przyjaciółmi? Obiad, który pokocha cała twoja rodzina? Oczywiście, i to jak!
Czy wiesz, że?
Inna nazwa rukoli to rokietta siewna. Chociaż kojarzymy ją raczej z roślinami pełniącymi rolę sałatek, należy ona do rodziny kapustowatych.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, by panini z suszonymi pomidorami było jeszcze bardziej treściwe? Ułóż wewnątrz kanapki kawałki kurczaka, które wcześniej usmażyłeś lub zgrillowałeś. A jeśli uważasz, że pomidorów nigdy dość, możesz położyć na mozzarelli także plastry świeżego pomidora.