Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
2054 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

529 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

2 szklanki

0.5 opakowania

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj blender oraz miskę lub inne naczynie, w którym wymieszasz składniki na pomidorowe pesto. Wrzuć do niego garść prażonych orzechów, pół szklanki suszonych pomidorów i dwie sztuki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Do składników dolej 20 mililitrów oliwy z oliwek. Blenduj całość, aż otrzymasz jednolitą masę.

Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - Krok 1

Krok 2

Bułki ciabatta przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj zblendowanym pesto z suszonych pomidorów. Pokrój ser mozzarella w grube plastry i ułóż je na bułce. Posyp kanapki z wierzchu rukolą. Następnie przykryj każdą połówkę górną częścią ciabatty (ją również możesz posmarować pomidorowym pesto – danie będzie dzięki temu bardziej soczyste).

Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej grill lub piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż kanapki panini na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zapiekaj je przez 5 minut, aż ser lekko się rozpuści, a skórka bułek zarumieni. Panini z suszonymi pomidorami gotowe!

Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Masz ochotę wzbogacić przepis na panini z suszonymi pomidorami o mięsny dodatek? Połóż na bułki kawałki smażonego lub grillowanego kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Anna  Niewiadomy

    Anna Niewiadomy , 02.05.2019

    przepyszne , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukoląPanini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą

Włoska przekąska, która jest prosta i szybka w przygotowaniu? Panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jedyna słuszna odpowiedź! Nic tak nie zadowala kubków smakowych, jak rozpływająca się mozzarella, zrównoważona chrupiącą rukolą i suszonymi pomidorami. Przygotuj domowe panini – do tego kubek kawy lub herbaty i możesz w pełni delektować się wyśmienitą przekąską.

Dla kogo?

Jeśli lubisz nawiązania do włoskiej kuchni także poza daniami obiadowymi – na przykład talerzem pełnym aromatycznego makaronu z sosem – wypróbuj panini z suszonymi pomidorami. Przygotowanie własnej pasty w stylu pesto da ci wiele satysfakcji!

Na jaką okazję?

Nie ma chyba okazji, na którą nie sprawdziłoby się panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Pyszne śniadanie? Lunch do pracy lub na uczelnię? Przekąska na imprezę z przyjaciółmi? Obiad, który pokocha cała twoja rodzina? Oczywiście, i to jak!

Czy wiesz, że?

Inna nazwa rukoli to rokietta siewna. Chociaż kojarzymy ją raczej z roślinami pełniącymi rolę sałatek, należy ona do rodziny kapustowatych.

Dla urozmaicenia:

Chcesz, by panini z suszonymi pomidorami było jeszcze bardziej treściwe? Ułóż wewnątrz kanapki kawałki kurczaka, które wcześniej usmażyłeś lub zgrillowałeś. A jeśli uważasz, że pomidorów nigdy dość, możesz położyć na mozzarelli także plastry świeżego pomidora.