Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą
łatwe
558 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
2 szklanki
0.5 opakowania
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj blender oraz miskę lub inne naczynie, w którym wymieszasz składniki na pomidorowe pesto. Wrzuć do niego garść prażonych orzechów, pół szklanki suszonych pomidorów i dwie sztuki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Do składników dolej 20 mililitrów oliwy z oliwek. Blenduj całość, aż otrzymasz jednolitą masę.

Krok 2
Bułki ciabatta przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj zblendowanym pesto z suszonych pomidorów. Pokrój ser mozzarella w grube plastry i ułóż je na bułce. Posyp kanapki z wierzchu rukolą. Następnie przykryj każdą połówkę górną częścią ciabatty (ją również możesz posmarować pomidorowym pesto – danie będzie dzięki temu bardziej soczyste).

Krok 3
Rozgrzej grill lub piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż kanapki panini na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zapiekaj je przez 5 minut, aż ser lekko się rozpuści, a skórka bułek zarumieni. Panini z suszonymi pomidorami gotowe!


Dobra rada:
Masz ochotę wzbogacić przepis na panini z suszonymi pomidorami o mięsny dodatek? Połóż na bułki kawałki smażonego lub grillowanego kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą
Włoska przekąska, która jest prosta i szybka w przygotowaniu? Panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jedyna słuszna odpowiedź! Nic tak nie zadowala kubków smakowych, jak rozpływająca się mozzarella, zrównoważona chrupiącą rukolą i suszonymi pomidorami. Przygotuj domowe panini – do tego kubek kawy lub herbaty i możesz w pełni delektować się wyśmienitą przekąską.
Dla kogo?
Jeśli lubisz nawiązania do włoskiej kuchni także poza daniami obiadowymi – na przykład talerzem pełnym aromatycznego makaronu z sosem – wypróbuj panini z suszonymi pomidorami. Przygotowanie własnej pasty w stylu pesto da ci wiele satysfakcji!
Na jaką okazję?
Nie ma chyba okazji, na którą nie sprawdziłoby się panini z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Pyszne śniadanie? Lunch do pracy lub na uczelnię? Przekąska na imprezę z przyjaciółmi? Obiad, który pokocha cała twoja rodzina? Oczywiście, i to jak!
Czy wiesz, że?
Inna nazwa rukoli to rokietta siewna. Chociaż kojarzymy ją raczej z roślinami pełniącymi rolę sałatek, należy ona do rodziny kapustowatych.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, by panini z suszonymi pomidorami było jeszcze bardziej treściwe? Ułóż wewnątrz kanapki kawałki kurczaka, które wcześniej usmażyłeś lub zgrillowałeś. A jeśli uważasz, że pomidorów nigdy dość, możesz położyć na mozzarelli także plastry świeżego pomidora.