Dania i potrawy z suszonymi pomidorami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Suszone pomidory

229 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suszone pomidorySuszone pomidory

Za pomysł suszenia pomidorów odpowiadają włoscy szefowie kuchni. Nie mogło być inaczej, biorąc pod uwagę tamtejsze gorące uczucia żywione w stronę tego produktu. Świetnie łączą się ze składnikami, kojarzonymi z kuchnią śródziemnomorską. Suszone pomidory to cenny dodatek do dań makaronowych, zapiekanek z ciastem z francuskim, sałatek z lokalnymi warzywami i przekąsek z szynką parmeńską oraz mozzarellą. Wyeliminowanie wody z pomidorów przynosi bardzo apetyczne efekty – sprawdźcie to we własnych kuchniach.

Dla kogo?

Proste przepisy bazujące na świeżych produktach. Tak w skrócie można opisać historię sukcesu kulinariów pochodzących z rejonu Morza Śródziemnego. Jeśli też należycie do ich fanów, miejcie pod ręką suszone pomidory i… działajcie! Są barwnym dodatkiem do szpinaku, rukoli i różnorodnych serów. Z takim zestawem przygotujecie wyborny farsz do lasagne, cannelloni, naleśników i mięsnych roladek.

Na jaką okazję?

Południowy sznyt w postaci suszonych pomidorów uatrakcyjni codzienne posiłki. Możecie wykorzystać je do faszerowania jajek i przygotowania wytrawnych muffinów z oliwkami i serem. Tylko od Was zależy, czy zabierzecie je ze sobą do pracy jako oryginalną alternatywę dla kanapki, czy podacie gościom w czasie długo wyczekiwanej imprezy.

Czy wiesz, że?

Do suszenia najlepiej jest wybierać odmiany pomidorów o niewielkim rozmiarze, podłużnym kształcie i jak największej ilości miąższu. Zanim umieścicie je w piekarniku, należy precyzyjnie usunąć nasiona, a następnie dodać zioła prowansalskie, sól i odrobinę oliwy. Gotowe suszone pomidory powinny być jędrne i elastyczne.

Dla urozmaicenia:

Coraz częściej w sklepach można trafić na pomidory nie w słoiczku i zalewie, a w formie całkowicie suchej, pakowanej do torebek. Warto się do nich przekonać, ponieważ mają bardzo wyrazisty smak. Nadają się do przyprawiania potraw, np. sosów, zup, sałatek.