Przepisy na Suszone pomidory
229 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Suszone pomidory
Za pomysł suszenia pomidorów odpowiadają włoscy szefowie kuchni. Nie mogło być inaczej, biorąc pod uwagę tamtejsze gorące uczucia żywione w stronę tego produktu. Świetnie łączą się ze składnikami, kojarzonymi z kuchnią śródziemnomorską. Suszone pomidory to cenny dodatek do dań makaronowych, zapiekanek z ciastem z francuskim, sałatek z lokalnymi warzywami i przekąsek z szynką parmeńską oraz mozzarellą. Wyeliminowanie wody z pomidorów przynosi bardzo apetyczne efekty – sprawdźcie to we własnych kuchniach.
Dla kogo?
Proste przepisy bazujące na świeżych produktach. Tak w skrócie można opisać historię sukcesu kulinariów pochodzących z rejonu Morza Śródziemnego. Jeśli też należycie do ich fanów, miejcie pod ręką suszone pomidory i… działajcie! Są barwnym dodatkiem do szpinaku, rukoli i różnorodnych serów. Z takim zestawem przygotujecie wyborny farsz do lasagne, cannelloni, naleśników i mięsnych roladek.
Na jaką okazję?
Południowy sznyt w postaci suszonych pomidorów uatrakcyjni codzienne posiłki. Możecie wykorzystać je do faszerowania jajek i przygotowania wytrawnych muffinów z oliwkami i serem. Tylko od Was zależy, czy zabierzecie je ze sobą do pracy jako oryginalną alternatywę dla kanapki, czy podacie gościom w czasie długo wyczekiwanej imprezy.
Czy wiesz, że?
Do suszenia najlepiej jest wybierać odmiany pomidorów o niewielkim rozmiarze, podłużnym kształcie i jak największej ilości miąższu. Zanim umieścicie je w piekarniku, należy precyzyjnie usunąć nasiona, a następnie dodać zioła prowansalskie, sól i odrobinę oliwy. Gotowe suszone pomidory powinny być jędrne i elastyczne.
Dla urozmaicenia:
Coraz częściej w sklepach można trafić na pomidory nie w słoiczku i zalewie, a w formie całkowicie suchej, pakowanej do torebek. Warto się do nich przekonać, ponieważ mają bardzo wyrazisty smak. Nadają się do przyprawiania potraw, np. sosów, zup, sałatek.