Dania i potrawy z suszonymi pomidorami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Suszone pomidory

229 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (229)

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

272

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na smaczną potrawę, która urozmaici Twoje codzienne menu? Porzuć klasyczną wersję...
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
ratingratingratingratingrating

213

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z n...
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

233

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

263

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu altern...
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Trudno wyobrazić sobie menu bez sałatek. Stanowią znakomity dodatek do dań głównych, mogą też być...
Makaron z indykiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

223

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Wła...
Kotlety mielone wellington z warzywami
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Sałatka z makaronem i brokułami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na efektowne danie z warzywami? Sałatka z makaronem i brokułami to apetyczny strz...
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukając przepisu na doskonały obiad, wypróbuj piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidor...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze pasują d...
Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nie możesz przekonać się do kaszy jaglanej albo nie masz pomysłu na ciekawe dania z jej wykorzyst...
Spaghetti w bazyliowym sosie
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos bazyliowy do makaronu zniewala zapachem i sprawia, że danie wydaje się pyszniejsze. Bazylia j...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powod...
Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską! Do u...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mi...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Cukinia faszerowana indykiem
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiek...
Spaghetti z cukinii i marchewki
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Spaghetti z marchewki i cukinii to warzywna wariacja na temat włoskiego klasyka, która nie uwzglę...
Naleśniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki w tej wersji na słodko z białym serem są najbardziej znane, ale do domowego menu warto...
Sałatka Caprese
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni...
Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi przekrój na dwa płaty nie docinając mięsa do końca, rozłóż, a następnie rozbij tłuczkiem n...
Szybka sałatka na grilla z suszonymi pomidorami i awokado
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Potrawy przyrządzane na grillu same w sobie smakują doskonale, jednak niektóre przystawki potrafi...
Włoska sałatka z cieciorką
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza szybkiej i smacznej sałatki. Do jej przygot...
Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dania nawiązujące do kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Zalicza się...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i s...
Tortilla ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, s...
Tagliatelle  z grillowanym  kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera to pyszne danie, a w dodatku bar...
Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pasta jajeczna to niezwykle prosta w wykonaniu przekąska. Nadaje się jako dodatek do chleba, wędl...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suszone pomidorySuszone pomidory

Za pomysł suszenia pomidorów odpowiadają włoscy szefowie kuchni. Nie mogło być inaczej, biorąc pod uwagę tamtejsze gorące uczucia żywione w stronę tego produktu. Świetnie łączą się ze składnikami, kojarzonymi z kuchnią śródziemnomorską. Suszone pomidory to cenny dodatek do dań makaronowych, zapiekanek z ciastem z francuskim, sałatek z lokalnymi warzywami i przekąsek z szynką parmeńską oraz mozzarellą. Wyeliminowanie wody z pomidorów przynosi bardzo apetyczne efekty – sprawdźcie to we własnych kuchniach.

Dla kogo?

Proste przepisy bazujące na świeżych produktach. Tak w skrócie można opisać historię sukcesu kulinariów pochodzących z rejonu Morza Śródziemnego. Jeśli też należycie do ich fanów, miejcie pod ręką suszone pomidory i… działajcie! Są barwnym dodatkiem do szpinaku, rukoli i różnorodnych serów. Z takim zestawem przygotujecie wyborny farsz do lasagne, cannelloni, naleśników i mięsnych roladek.

Na jaką okazję?

Południowy sznyt w postaci suszonych pomidorów uatrakcyjni codzienne posiłki. Możecie wykorzystać je do faszerowania jajek i przygotowania wytrawnych muffinów z oliwkami i serem. Tylko od Was zależy, czy zabierzecie je ze sobą do pracy jako oryginalną alternatywę dla kanapki, czy podacie gościom w czasie długo wyczekiwanej imprezy.

Czy wiesz, że?

Do suszenia najlepiej jest wybierać odmiany pomidorów o niewielkim rozmiarze, podłużnym kształcie i jak największej ilości miąższu. Zanim umieścicie je w piekarniku, należy precyzyjnie usunąć nasiona, a następnie dodać zioła prowansalskie, sól i odrobinę oliwy. Gotowe suszone pomidory powinny być jędrne i elastyczne.

Dla urozmaicenia:

Coraz częściej w sklepach można trafić na pomidory nie w słoiczku i zalewie, a w formie całkowicie suchej, pakowanej do torebek. Warto się do nich przekonać, ponieważ mają bardzo wyrazisty smak. Nadają się do przyprawiania potraw, np. sosów, zup, sałatek.