Spaghetti z cukinii i marchewki
NOWY PRZEPIS
łatwe
1770 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
60 mililitrów
1 sztuka
8 sztuk
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
10 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchew, posiekaj suszone pomidory, czosnek kapary i natkę pietruszki. Cebulę pokrój w pół plastry, zetrzyj parmezan.

Krok 2
Cukinię i marchew pokrój wzdłuż, warzywa w cienkie plastry nożykiem do obierania.

Krok 3
Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 4
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i cebulę dodaj pomidory z puszki warzywa w paski, suszone pomidory kapary, kostkę rosołową, zioła prowansalskie i natkę pietruszki. Wszystko razem duś pod przykryciem dwie trzy minuty. Podawaj w głębokim talerzu posyp parmezanem i orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać dwie trzy łyżki śmietany 18%.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z cukinii i marchewki
Spaghetti z marchewki i cukinii to warzywna wariacja na temat włoskiego klasyka, która nie uwzględnia makaronu. Subtelny smak warzyw w połączeniu z aromatycznymi dodatkami tworzy wyśmienitą kompozycję. Delikatny charakter marchwi i cukinii pozwala wybrzmieć pozostałym składnikom dania. Na pierwszy plan wychodzą walory smakowe suszonych pomidorów, kaparów oraz natki pietruszki. Cebula i czosnek nadają wyrazu potrawie, a orzeszki pinii i parmezan wieńczą mieszankę, tworząc spójną całość.
Dla kogo?
Makaron z marchewki lub cukinii to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Potrawa przypadnie do gustu zwłaszcza smakoszom warzywnych kompozycji oraz zwolennikom kreatywnych rozwiązań w kuchni. Przygotowanie spaghetti z marchewki i cukinii jest łatwe, a w dodatku nie pochłania zbyt wiele czasu. Wykonanie przepisu zajmuje około 35 minut, więc nawet zapracowane osoby znajdą chwilę na przyrządzenie tego smakowitego obiadu.
Na jaką okazję?
Makaron z cukinii i marchewki to świetna propozycja na codzienny obiad. Rewelacyjnie sprawdzi się także jako danie główne podczas spotkań rodzinnych. Warzywna kompozycja będzie jeszcze lepiej smakować w słonecznej scenerii, w towarzystwie najbliższych osób. Spaghetti z marchewki i cukinii może równie dobrze posłużyć jako lunch w pracy czy na uczelni.
Czy wiesz, że?
Zanim wrzucisz na patelnię makaron z marchewki lub cukinii, należy go odpowiednio przygotować z surowych warzyw. Są one twarde, a krojenie znacznej ilości może być problematyczne. Dlatego warto zaopatrzyć się w sprzęt do tego przeznaczony. Sprawdzą się przyrządy kuchenne takie jak: krajalnica spiralna, twister lub spiralizer do warzyw.
Dla urozmaicenia:
Spaghetti z marchewki lub cukinii możesz stosować w wielu innych daniach. Warzywa z powodzeniem zastąpią tradycyjne makarony. Idealnym przykładem jest makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym, czyli danie z piekarnika, którego przepis znajdziesz na naszej stronie!