Dania i potrawy z parmezanem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z parmezanem

324 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (324)

Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

372

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

415

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z n...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

203

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób muszle nadziewane. Ich przyrządzenie...
Szybkie spaghetti carbonara
ratingratingratingratingrating

163

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Spaghetti w bazyliowym sosie
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos bazyliowy do makaronu zniewala zapachem i sprawia, że danie wydaje się pyszniejsze. Bazylia j...
Makaron z kurczakiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Co dziś na obiad? Koniecznie coś z kuchni włoskiej! Oliwki, suszone pomidory, kurczak, brokuły, m...
Ryba z cukinią
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do z...
Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czy w Twojej kuchni pojawił się już makaron w sosie śmietanowo-musztardowym? Jeśli nie, pora nadr...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli lubisz makaron z kurczakiem, spróbuj przyrządzić go w nieco bogatszej wersji – w formie tag...
Cukinia faszerowana indykiem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiek...
Kolorowa zapiekanka
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kolorowa zapiekanka na bazie pulpetów z mięsa mielonego i ziemniaków przyciąga wzrok i kusi podni...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Risotto z kurczakiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi...
Spaghetti z cukinii i marchewki
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Spaghetti z marchewki i cukinii to warzywna wariacja na temat włoskiego klasyka, która nie uwzglę...
Parmigiana z cukinii - VIDEO
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Wprost przepadasz za smakami rodem z włoskiego talerza? Jeśli tak, to Parmigiana z cukinii jest d...
Tartaletki z ciasta francuskiego
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tartaletki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na imprezowe menu. Sprawdzą się także ja...
Carbonara z cukinią
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ziołowy, kremowy, pachnący... Makaron carbonara z cukinią przypadnie do gustu szczególnie tym, kt...
Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni wł...
Zupa cebulowa z piwem i grzankami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa cebulowa często kojarzona jest z kuchnią polską. Danie to jednak wywodzi się z Francji, w kt...
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do ri...
Spaghetti z cukinią i papryką
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron z cukinią i papryką to prawdziwie włoskie danie. Kolorowe, pełne świeżych warzyw, zachwyc...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Tagliatelle z polędwiczkami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do s...
Risotto z kurczakiem i groszkiem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiel...
Flaki
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na zapiekankę inną niż zwykle? Dobrą alternatywą dla ziemniaków czy klasycznego m...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ParmezanParmezan

Według popularnych opowieści, parmezan na przestrzeni wieków zachwycał wiele wybitnych osobistości. Wśród jego fanów mieli znajdować się między innymi Molier, Napoleon i Alexandre Dumas. Parmezan to produkt zdecydowanie ponadczasowy, ponieważ do dziś jego ostry smak i jasnożółty kolor sprawiają, że jest jednym z najbardziej rozchwytywanych gatunków sera na całym świecie.

Dla kogo?

Parmezan nie ma sobie równych, gdy mowa o najlepszych włoskich daniach. Nie tylko wpływa na ich walory smakowe, ale znakomicie zagęszcza wszelkiego rodzaju sosy do makaronów. Najprostszy wariant risotto składa się wyłącznie z sera, ryżu i masła. Parmezan przydaje się jednak nie tylko do oryginalnych potraw z Półwyspu Apenińskiego. Okaże się niezastąpiony w zwieńczeniu prostego makaronu z kurczakiem i pieczarkami. Łyżka parmezanu to sposób idealny na to, by trochę porozpieszczać swoje podniebienie.

Na jaką okazję?

We Włoszech w niemalże każdej restauracji na stole pojawia się pojemnik z parmezanem, a życzliwa obsługa zachęca do posypywania nim dań całymi garściami. Zainspirujcie się tymi zwyczajami podczas codziennego gotowania, lecz pamiętajcie, że wcale nie trzeba dużej ilości sera. Jego smak jest na tyle wyrazisty, że już niewielka porcja będzie wyczuwalna. Jest dodatkiem pasującym do większości sosów, w tym pesto – bazyliowego, pietruszkowego i z jarmużu. Z tak znakomitym składnikiem chętnie będziecie eksperymentować!

Czy wiesz, że?

Parmezan świetnie sprawdza się jako wykończenie potraw, ale raczej nie jada się go samodzielnie. Z tego względu nie powinien pojawiać się na desce serów. Gdy zależy Wam na wykwintnych zestawieniach, połączcie go z orzechami i owocami, ale unikajcie kompozycji z rybami i owocami morza. Do nich ser zwyczajnie nie pasuje.

Dla urozmaicenia:

Być może nie jest to zakorzenione w polskich tradycjach kulinarnych, ale ten ser okazuje się fenomenalnym dodatkiem do zup. Starty parmezan lub jego cienkie plasterki wzbogacają smak zupy cebulowej z grzankami, jarzynowej, rosołu, a także flaków.