Przepisy z nabiałem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Nabiał

3620 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NabiałNabiał

Nabiał to niebywale ważny składnik, który jest obecny w jadłospisie ludzkości od wieków. Jest jadany na całym świecie jako dodatek do potraw lub ich podstawa. Mleko, jogurt, kefir, maślanka i różnorodne sery – bez nich wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania. Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem niezbędnym do wyczarowania popisowych dań. Na śniadanie, obiad, deser i kolację – nabiał zawsze warto mieć pod ręką.

Dla kogo?

Nabiał jest niezbędny w kuchniach osób, które przepadają zarówno za słodkimi przekąskami, jak i wytrawnymi specjałami. Maślanka lub mleko z dodatkiem owoców i ulubionych ziaren w mgnieniu oka zamienią się w pyszne śniadanie lub małe co nieco na wynos. Miłośnicy kuchni indyjskiej zawsze mają zapas jogurtu w lodówce, ponieważ jest istotnym dodatkiem do mięs i orzeźwiającego napoju lassi. Desery to wasza specjalność? Zatem pewnie nie wyobrażacie sobie stołu bez kremowych serników i aromatycznego tiramisu.

Na jaką okazję?

Mleko znajduje się w większości przepisów na efektowne wypieki, którymi cieszycie podniebienia w czasie rodzinnych uroczystości. Słynna deska serów jest w stanie nadać elegancji każdemu przyjęciu – nawet temu spontanicznemu, organizowanemu na szybko. Twaróg to podstawa prostych past kanapkowych, które można przygotować w dosłownie kilka minut, więc nawet nagły atak burczącego brzucha wam niestraszny.

Czy wiesz, że?

Jogurt naturalny znakomicie nadaje się do wykorzystania jako składnik marynaty. Ma właściwości zmiękczające mięsne włókna, a jego neutralny smak bardzo dobrze współgra z dowolnymi przyprawami. Bądźcie gotowi na soczystą i aromatyczną ucztę.

Dla urozmaicenia:

Amatorzy diet wegetariańskich i wegańskich powinni uwzględnić w swoich wyczynach kulinarnych tofu. To rodzaj roślinnej masy uzyskiwanej z napoju sojowego. Z jego udziałem przygotujecie gulasze, klopsiki, zupy, dania makaronowe i wiele innych specjałów.