Przepisy z serem gouda
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejGouda
Żółty kolor, łagodny smak i wszechstronność – po tym najłatwiej rozpoznać goudę. Choć istnieją różne, nawet pikantne odmiany, z serem prosto z Holandii można przygotowywać posiłki, które zjednoczą przy stole wszystkich domowników, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Kanapka z żółtym serem to sprawdzony sposób na prostą przekąskę, a z goudą można kombinować do woli. Dania na gorąco albo wykwintne sałatki? Mamy nadzieję, że jesteście głodni, bo od serowych dań trudno będzie się oderwać.
Dla kogo?
Ser gouda jest idealny dla wszystkich szefów kuchni, którzy gotują nie tylko dla siebie, a dla całej rodziny. Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby degustacji, więc z goudą możecie mieć pewność, że w domu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Zastosowanie goudy nie musi być wyszczególnione w przepisach – starty ser warto dorzucić do warzywno-mięsnych zapiekanek albo potraw makaronowych.
Na jaką okazję?
Pasuje do wszystkiego. Można skusić się na porównanie, że gouda to spożywczy kameleon. Jabłkami nadziewanymi mięsem mielonym, jajkiem, cebulą, śmietaną i serem zaskoczycie niejednego znawcę sztuki kulinarnej. Plasterki goudy umieszczone na kanapkach w towarzystwie kolorowych warzyw sprawią, że dużo chętniej zjecie śniadanie w domu. Podczas najbliższego posiłku spodziewacie się dużej liczby gości? Dania jednogarnkowe z serem gouda to rozwiązanie idealne – nie spędzicie w kuchni połowy dnia, a wszyscy odejdą od stołu zadowoleni.
Czy wiesz, że?
Choć w sklepach najczęściej można znaleźć goudę w kawałkach lub plastrach, produkowana jest w formie dużych, spłaszczonych okręgów. Jej właściwości zależą od czasu dojrzewania. Odmiany, które leżakują nawet 1,5 roku, cechują się pikantnym aromatem i smakiem. Należy do nich ceniony przez smakoszów Old Amsterdam.
Dla urozmaicenia:
Patent inny niż wszystkie na podanie sera? Spróbujcie fondue i raclette, do których gouda pasuje znakomicie. Roztopiony ser kusząco przykrywa dowolne dodatki – kawałki mięsa, pieczywo albo pieczone ziemniaki.