Dania i potrawy z serem gouda | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem gouda

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Makaron z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad w domu? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni Twoje oc...
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego...
Ziemniaki zapiekane z serem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów...
Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie przypominające lasagne, ale zamiast makaronu, użyjesz d...
Cannelloni z mięsem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Makaron cannelloni to doskonała baza do przygotowania smacznego i wyjątkowego dania. Zainspiruj s...
Pomidory po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. S...
Zapiekanka z makaronu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Podstawę tego smacznego dania stanowi makaron. Użyte w tym przepisie kolanka z powodzeniem zastąp...
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym to ciekawa alternatywa dla zapiekanek ziemniaczanych czy maka...
Nadziewane jabłka
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do p...
Faszerowane udka z kurczaka
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na poda...
Sałatka z tortellini grzybowymi
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz sałatki makaronowe, powinna smakować Ci również sałatka z grzybowymi tortellini. To...
Zupa garbure
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GoudaGouda

Żółty kolor, łagodny smak i wszechstronność – po tym najłatwiej rozpoznać goudę. Choć istnieją różne, nawet pikantne odmiany, z serem prosto z Holandii można przygotowywać posiłki, które zjednoczą przy stole wszystkich domowników, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Kanapka z żółtym serem to sprawdzony sposób na prostą przekąskę, a z goudą można kombinować do woli. Dania na gorąco albo wykwintne sałatki? Mamy nadzieję, że jesteście głodni, bo od serowych dań trudno będzie się oderwać.

Dla kogo?

Ser gouda jest idealny dla wszystkich szefów kuchni, którzy gotują nie tylko dla siebie, a dla całej rodziny. Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby degustacji, więc z goudą możecie mieć pewność, że w domu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Zastosowanie goudy nie musi być wyszczególnione w przepisach – starty ser warto dorzucić do warzywno-mięsnych zapiekanek albo potraw makaronowych.

Na jaką okazję?

Pasuje do wszystkiego. Można skusić się na porównanie, że gouda to spożywczy kameleon. Jabłkami nadziewanymi mięsem mielonym, jajkiem, cebulą, śmietaną i serem zaskoczycie niejednego znawcę sztuki kulinarnej. Plasterki goudy umieszczone na kanapkach w towarzystwie kolorowych warzyw sprawią, że dużo chętniej zjecie śniadanie w domu. Podczas najbliższego posiłku spodziewacie się dużej liczby gości? Dania jednogarnkowe z serem gouda to rozwiązanie idealne – nie spędzicie w kuchni połowy dnia, a wszyscy odejdą od stołu zadowoleni.

Czy wiesz, że?

Choć w sklepach najczęściej można znaleźć goudę w kawałkach lub plastrach, produkowana jest w formie dużych, spłaszczonych okręgów. Jej właściwości zależą od czasu dojrzewania. Odmiany, które leżakują nawet 1,5 roku, cechują się pikantnym aromatem i smakiem. Należy do nich ceniony przez smakoszów Old Amsterdam.

Dla urozmaicenia:

Patent inny niż wszystkie na podanie sera? Spróbujcie fondue i raclette, do których gouda pasuje znakomicie. Roztopiony ser kusząco przykrywa dowolne dodatki – kawałki mięsa, pieczywo albo pieczone ziemniaki.