Dania i potrawy z serem gouda | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem gouda

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GoudaGouda

Żółty kolor, łagodny smak i wszechstronność – po tym najłatwiej rozpoznać goudę. Choć istnieją różne, nawet pikantne odmiany, z serem prosto z Holandii można przygotowywać posiłki, które zjednoczą przy stole wszystkich domowników, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Kanapka z żółtym serem to sprawdzony sposób na prostą przekąskę, a z goudą można kombinować do woli. Dania na gorąco albo wykwintne sałatki? Mamy nadzieję, że jesteście głodni, bo od serowych dań trudno będzie się oderwać.

Dla kogo?

Ser gouda jest idealny dla wszystkich szefów kuchni, którzy gotują nie tylko dla siebie, a dla całej rodziny. Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby degustacji, więc z goudą możecie mieć pewność, że w domu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Zastosowanie goudy nie musi być wyszczególnione w przepisach – starty ser warto dorzucić do warzywno-mięsnych zapiekanek albo potraw makaronowych.

Na jaką okazję?

Pasuje do wszystkiego. Można skusić się na porównanie, że gouda to spożywczy kameleon. Jabłkami nadziewanymi mięsem mielonym, jajkiem, cebulą, śmietaną i serem zaskoczycie niejednego znawcę sztuki kulinarnej. Plasterki goudy umieszczone na kanapkach w towarzystwie kolorowych warzyw sprawią, że dużo chętniej zjecie śniadanie w domu. Podczas najbliższego posiłku spodziewacie się dużej liczby gości? Dania jednogarnkowe z serem gouda to rozwiązanie idealne – nie spędzicie w kuchni połowy dnia, a wszyscy odejdą od stołu zadowoleni.

Czy wiesz, że?

Choć w sklepach najczęściej można znaleźć goudę w kawałkach lub plastrach, produkowana jest w formie dużych, spłaszczonych okręgów. Jej właściwości zależą od czasu dojrzewania. Odmiany, które leżakują nawet 1,5 roku, cechują się pikantnym aromatem i smakiem. Należy do nich ceniony przez smakoszów Old Amsterdam.

Dla urozmaicenia:

Patent inny niż wszystkie na podanie sera? Spróbujcie fondue i raclette, do których gouda pasuje znakomicie. Roztopiony ser kusząco przykrywa dowolne dodatki – kawałki mięsa, pieczywo albo pieczone ziemniaki.