Dania i potrawy z serem gouda | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem gouda

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Makaron z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

235

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni twoje oczekiwan...
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Spróbuj tej smacznej potrawy, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomid...
Ziemniaki zapiekane z serem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów...
Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie przypominające lasagne, ale zamiast makaronu, użyjesz d...
Cannelloni z mięsem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Makaron cannelloni to doskonała baza do przygotowania smacznego i wyjątkowego dania. Zainspiruj s...
Brukselka zapiekana w sosie
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekana brukselka w sosie serowym to propozycja, dzięki której każdy przekona się do tego warzy...
Pomidory po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. S...
Zapiekanka z makaronu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Podstawę tego smacznego dania stanowi makaron. Użyte w tym przepisie kolanka z powodzeniem zastąp...
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kalafior w sosie śmietanowo-serowym to ciekawa alternatywa dla zapiekanek ziemniaczanych czy maka...
Nadziewane jabłka
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do p...
Faszerowane udka z kurczaka
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na poda...
Sałatka z tortellini grzybowymi
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta i kolorowa sałatka z tortellini z grzybami stanie się przebojem twojego jadłospisu. Oprócz...
Zupa garbure
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GoudaGouda

Żółty kolor, łagodny smak i wszechstronność – po tym najłatwiej rozpoznać goudę. Choć istnieją różne, nawet pikantne odmiany, z serem prosto z Holandii można przygotowywać posiłki, które zjednoczą przy stole wszystkich domowników, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Kanapka z żółtym serem to sprawdzony sposób na prostą przekąskę, a z goudą można kombinować do woli. Dania na gorąco albo wykwintne sałatki? Mamy nadzieję, że jesteście głodni, bo od serowych dań trudno będzie się oderwać.

Dla kogo?

Ser gouda jest idealny dla wszystkich szefów kuchni, którzy gotują nie tylko dla siebie, a dla całej rodziny. Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby degustacji, więc z goudą możecie mieć pewność, że w domu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Zastosowanie goudy nie musi być wyszczególnione w przepisach – starty ser warto dorzucić do warzywno-mięsnych zapiekanek albo potraw makaronowych.

Na jaką okazję?

Pasuje do wszystkiego. Można skusić się na porównanie, że gouda to spożywczy kameleon. Jabłkami nadziewanymi mięsem mielonym, jajkiem, cebulą, śmietaną i serem zaskoczycie niejednego znawcę sztuki kulinarnej. Plasterki goudy umieszczone na kanapkach w towarzystwie kolorowych warzyw sprawią, że dużo chętniej zjecie śniadanie w domu. Podczas najbliższego posiłku spodziewacie się dużej liczby gości? Dania jednogarnkowe z serem gouda to rozwiązanie idealne – nie spędzicie w kuchni połowy dnia, a wszyscy odejdą od stołu zadowoleni.

Czy wiesz, że?

Choć w sklepach najczęściej można znaleźć goudę w kawałkach lub plastrach, produkowana jest w formie dużych, spłaszczonych okręgów. Jej właściwości zależą od czasu dojrzewania. Odmiany, które leżakują nawet 1,5 roku, cechują się pikantnym aromatem i smakiem. Należy do nich ceniony przez smakoszów Old Amsterdam.

Dla urozmaicenia:

Patent inny niż wszystkie na podanie sera? Spróbujcie fondue i raclette, do których gouda pasuje znakomicie. Roztopiony ser kusząco przykrywa dowolne dodatki – kawałki mięsa, pieczywo albo pieczone ziemniaki.