Kalafior w sosie śmietanowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

537 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

100 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

150 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki i podgotuj w osolonym wrzątku kilka minut.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 1

Krok 2

Krewetki posiekaj. Ser zetrzyj. Migdały upraż na suchej, rozgrzanej patelni, pokrusz i wymieszaj z bułką tartą i startym serem.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr połącz dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody. Fix zagotuj i dodaj krewetki.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż podgotowany kalafior, polej sosem z krewetkami. Górę posyp mieszanką z migdałów, bułki i sera. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ania  Filar

    Ania Filar , 26.04.2020

    Nie dałam krewetek, bo nie lubię, do sosu serowego dodałam łyżeczkę koncentratu pomidorowego - wyszło przepyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • miner17 miner17

    miner17 miner17 , 25.10.2016

    Najlepszy przepis w tej aplikacji...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w sosie śmietanowo-serowymKalafior w sosie śmietanowo-serowym

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym to ciekawa alternatywa dla zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych. Wzbogacony o krewetki, może być serwowany podczas przyjęcia, dobrze pasuje też na kolację. Sięgnij po niewielkie młode warzywa, wypłucz je dokładnie, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Jeśli używasz parzonych krewetek, rozmróź je i pokrój na kawałki, z kolei krewetki surowe, o szarym kolorze, najpierw podsmaż lub ugotuj. Przyrządź sos serowo-brokułowy ze śmietaną i zagotuj, dodając owoce morza. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem ułóż ugotowane różyczki kalafiora. Całość pokryje chrupiąca, pyszna skorupka. Wymieszaj prażone i pokruszone migdały (będą lepiej pachniały i smakowały) z bułką tartą oraz startym serem. Całość piecz przez ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Kalafiora w sosie śmietanowo-serowym podawaj z sałatką z jarmużu i pomidorków koktajlowych. Może być on także dodatkiem do grillowanych potraw, np. łososia. Przekonaj się, jak łatwo przygotować smaczne zapiekane warzywa.