Kalafior w sosie śmietanowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

100 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

150 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki i podgotuj w osolonym wrzątku kilka minut.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 1

Krok 2

Krewetki posiekaj. Ser zetrzyj. Migdały upraż na suchej, rozgrzanej patelni, pokrusz i wymieszaj z bułką tartą i startym serem.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr połącz dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody. Fix zagotuj i dodaj krewetki.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż podgotowany kalafior, polej sosem z krewetkami. Górę posyp mieszanką z migdałów, bułki i sera. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ania  Filar

    Ania Filar , 26.04.2020

    Nie dałam krewetek, bo nie lubię, do sosu serowego dodałam łyżeczkę koncentratu pomidorowego - wyszło przepyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • miner17 miner17

    miner17 miner17 , 25.10.2016

    Najlepszy przepis w tej aplikacji...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w sosie śmietanowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w sosie śmietanowo-serowymKalafior w sosie śmietanowo-serowym

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym to ciekawa alternatywa dla zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych. Wzbogacony o krewetki, może być serwowany podczas przyjęcia, dobrze pasuje też na kolację. Sięgnij po niewielkie młode warzywa, wypłucz je dokładnie, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Jeśli używasz parzonych krewetek, rozmróź je i pokrój na kawałki, z kolei krewetki surowe, o szarym kolorze, najpierw podsmaż lub ugotuj. Przyrządź sos serowo-brokułowy ze śmietaną i zagotuj, dodając owoce morza. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem ułóż ugotowane różyczki kalafiora. Całość pokryje chrupiąca, pyszna skorupka. Wymieszaj prażone i pokruszone migdały (będą lepiej pachniały i smakowały) z bułką tartą oraz startym serem. Całość piecz przez ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Kalafiora w sosie śmietanowo-serowym podawaj z sałatką z jarmużu i pomidorków koktajlowych. Może być on także dodatkiem do grillowanych potraw, np. łososia. Przekonaj się, jak łatwo przygotować smaczne zapiekane warzywa.